Au serpentis, 44i bootis, ae phoenicis yıldızları ve bu yıldızların (o – c) diyagramları
Au serpenti̇s, 44i̇ boöti̇s, ae phoeni̇ci̇s stars and o − c diagrams of these stars
  1. Tez No: 998569
  2. Yazar: PINAR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ AKSAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İSKENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldızlar, Stars
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, W ‒ UMa türü değişen yıldızlarından AU Serpentis, AE Phoenicis ve 44i Bootis'in dönem değişimleri literatür verileri kullanılarak araştırıldı. Literatür taranmasında yüzyılı aşan bir zaman aralığına yayılmış minimum zamanlar toplanarak bir araya getirildi. Toplanan bu verileri analiz edildi. Bu gözlemlerden gözlenen minimum zamanlar (O) ile hesaplanan minimum zamanlar (C) arasındaki (O – C) fark değerleri toplandı. (O – C)'nin evreye ve Jülyen güne bağlı olarak çizilen grafiklerden elde edilen bilgiler her bir yıldız için ayrı ayrı yorumlandı. AU Ser için dönem değişimi nedeni olarak üçüncü cisim etkisi AE Phe yıldızı içinse (O – C) grafiğinin parabolik karakteristiğinden dolayı küçük kütleli bileşenden büyük kütleli bileşene doğru kütle transferiyle dönemin düzgün olarak arttığı, sinüzoidal karakteristiklerinden ise çift sisteme dinamik olarak bağlı üçüncü cismin varlığı; 44i Boo içinse bu (O – C) değişimin nedeni ise bazı manyetik döngülerin etkisinin varlığıdır. 44i Boo çift yıldız sistemimizin grafiği ise çarpıklaşmış şekilde karşımıza çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, AU Serpentis, AE Phoenicis, and 44i Bootis which are W-UMa type changeable star, were investigated using literature data. The minimum times spread over a century in the literature scan, were collected and analyzed. The difference values between the observed minimum times (O) and the calculated minimum times (C) were gathered. The information obtained from the graphs drawn according to (O – C) depending on the phase and Julian day was interpreted separately for each star. For AU Ser, the reason for the period change is the effect of a third object, while for AE Phe, due to the parabolic characteristic of the (O – C) graph, the period increases smooth and regular from the small mass component to the large mass component by mass transfer, and the sinusoidal characteristics indicate the presence of a third body dynamically bound to the binary system. For 44i Boo, the reason for this (O – C) change is the effect of some magnetic cycles. The graph of our 44i Boo binary star system appears distorted.