Broyler damızlık kökenli civcivlerde tavuk enfeksiyöz anemi virusunun moleküler olarak tespiti ve kan serumlarında anti CİAV antikor düzeylerinin değerlendirilmesi
Moleculer dissection of CIAV in chicken derived from broiler reeder and evolution of CIAV in their blood sera
- Tez No: 998589
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TAYFUN CARLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: CIAV, Civciv, MDA-CAT, Antikor, CIAV, Chicken, MDA-CAT, Antibody
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Broyler damızlık kökenli civcivlerde Tavuk Enfeksiyöz Anemi Virusunun moleküler olarak tespiti ve kan serumlarında anti CIAV antikor düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Ticari broyler damızlık kökenli civcivlerden timus, karaciğer, dalak, kemik iliği ve kan serumu örnekleri alındı. Çalışmada 50 broyler kümesinden örnekleme yapıldı. Her bir kümesten 4 farklı zamanda (0,7,14 ve 21. günlerde) her bir zaman için her bir kümesten 10 hayvandan alınan iç organ numunelerinin hepsi havuz yapılıp 1 örnek 0, 7, 14 ve 21. günler için 4 örnek, 50 kümes için toplam 200 adet örnek CIAV DNA varlığı yönünden molecular detection assay-circular amplification technology (MDA-CAT) olarak adlandırılan teknikle incelendi. Yine her bir kümesten 4 farklı zamanda (0, 7, 14 ve 21. günlerde 20'şer adet) toplam bir kümes için 80 hayvandan ve 50 kümes için toplamda 3991 adet kan serumu örneğinde CIAV antikor varlığı enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) ile incelendi. Yapılan ELISA testlerinde (50 kümese ait) 4 farklı dönemde alınan toplam 3991 adet kan serumunun günlere göre CIAV'una karşı oluşan, seropozitiflik oranı karşılaştırıldığında 0. güne ait seropozitiflik oranı %80, 7. güne ait, %62,57, 14. güne ait %65,57 ve 21. güne ait ise %56 olarak tespit edildi. Toplam incelenen kanların 2640 adedi %66,14'ü pozitif bulunmuştur. 50 civciv kümesine ait 0, 7, 14 ve 21. günlerde alınan doku örneklerinin homojenatlarından yapılan MDA CAT analizleri sonucunda; toplamda çalışılan 200 numuneye ait pozitiflik oranı %37 olarak tespit edildi. 0. güne ait 50 kümesin 23'ünde pozitif, 27'sinde negatif (%46 pozitiflik), 7. günde 18 'inde pozitif, 32'sinde negatif (%36 pozitiflik), 14. günde 20'sinde pozitif, 30'unda negatif (%40 pozitiflik) ve 21. günde 13 pozitif, 37 negatif (%26 pozitiflik) sonuç elde edilmiştir. Elde edilen sonuçların kanatlı endüstrisine faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the molecular basis of Chicken Infectious Anemia Virus in broiler breeder chicks and to evaluate the anti-CIAV antibody levels in their blood sera. Thymus, liver, spleen, bone marrow and blood serum samples were taken from chicks of commercial broiler breeder origin. In the study, sampling was done from 50 broiler houses. All internal organ samples taken from 10 animals from each poultry house at 4 different times (0, 7, 14 and 21 days) were pooled and 1 sample and 4 samples for 0, 7, 14 and 21 days, totaling 200 samples for 50 poultry houses, were examined for the presence of CIAV DNA using the technique called molecular detection assay-circular amplification technology (MDA-CAT). Again, the presence of CIAV antibodies in a total of 3991 blood serum samples from 80 animals for a total of 50 poultry houses at 4 different times (20 on days 0, 7, 14 and 21) from each poultry house was examined by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). When the seropositivity rate against CIAV of a total of 3991 blood sera taken in 4 different periods (belonging to 50 poultry houses) was compared according to the days in the ELISA tests, the seropositivity rate for day 0 was determined as 80%, for day 7, 62.57%, for day 14, 65.57% and for day 21, 56%. Of the total 2640 blood samples examined, 66.14% were found positive. As a result of MDA-CAT analyses performed on homogenates of tissue samples taken from 50 chick clusters on days 0, 7, 14 and 21; the positivity rate of the 200 samples studied in total was determined as 37%. On day 0, out of 50 flocks, 23 were positive and 27 were negative (46% positivity), on day 7, 18 were positive and 32 were negative (36% positivity), on day 14, 20 were positive and 30 were negative (40% positivity), and on day 21, 13 were positive and 37 were negative (26% positivity). It is thought that the results obtained will be beneficial to the poultry industry.