Safranbolu destinasyonunda yaşayan kadınların turizm sektöründe çalışma eğilimleri üzerine bir araştırma
A study on the tendencies of women living in the Safranbolu destination to work in the tourism sector
- Tez No: 998597
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel turizm planlaması, Sorumlu turizm, Topluluk turizmi, Regional tourism planning, Responsible tourism, Community tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Birleşmiş Milletler'in toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesini hedefleyen sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu destinasyonunda yaşayan kadınların turizm sektöründe çalışma eğilimlerini ve bu eğilimi şekillendiren faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda araştırma, Safranbolu'da kadınların turizm sektörüne katılımını etkileyen fırsatları, engelleri ve beklentileri ortaya koyarak hem toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerine hem de destinasyonun sürdürülebilir kalkınmasına katkı sunmayı hedeflemektedir. Araştırma, nicel yöntemle yürütülmüş; Haziran–Aralık 2025 döneminde Safranbolu'da ikamet eden 400 kadına kolayda örnekleme yöntemiyle yüz yüze anket uygulanmıştır. Analizler sonucunda, kadınların turizm sektöründe çalışma eğilimlerinin beş temel faktör etrafında şekillendiği belirlenmiştir: çalışma koşulları, kariyer olanakları, cinsiyet eşitliği algısı, istihdam algısı ve kişilik özellikleri. Bulgular, kadınların turizm sektörüne yöneliminde özellikle güvenli, hijyenik, adil ücretlendirmeye dayalı ve istikrarlı çalışma koşulları ile kariyer gelişimi ve terfi olanaklarının belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Buna karşılık, cinsiyet eşitliği algısına ilişkin görece düşük değerlendirmeler, sektörde annelik, medeni durum, dış görünüş ve üst yönetimde temsil gibi alanlarda yapısal ve kültürel engellerin devam ettiğini göstermektedir. Korelasyon ve çoklu regresyon analizleri, kadınların turizmde çalışma eğilimini en güçlü biçimde çalışma koşulları ve istihdam algısının etkilediğini, kariyer olanakları ile cinsiyet eşitliği algısının ise bu eğilimi destekleyici nitelikte olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda Safranbolu'da kadın istihdamını artırmak için çalışma koşullarının iyileştirilmesi, esnek ve aile dostu uygulamaların yaygınlaştırılması, istihdam güvencesinin güçlendirilmesi ve cinsiyet eşitliğini önceleyen kurumsal politikaların hayata geçirilmesi önem taşımaktadır. Bu düzenlemeler, kadınların turizm sektörüne daha güçlü ve sürdürülebilir biçimde katılımını destekleyecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the factors shaping women's tendencies to work in the tourism sector in Safranbolu, a destination listed on the UNESCO World Heritage List, within the framework of the United Nations Sustainable Development Goals that emphasize gender equality and the empowerment of women. In this context, the study seeks to contribute to both gender equality objectives and the sustainable development of the destination by identifying the opportunities, barriers, and expectations influencing women's participation in the tourism sector in Safranbolu. The research was conducted using a quantitative method; face-to-face surveys were administered to 400 women residing in Safranbolu between June and December 2025 through convenience sampling. The analyses revealed that women's tendencies to work in the tourism sector are shaped around five main factors: working conditions, career opportunities, perception of gender equality, employment perception, and personality traits. The findings indicate that safe, hygienic, fairly paid, and stable working conditions, along with career development and promotion opportunities, are particularly decisive in women's orientation toward the tourism sector. Conversely, relatively low evaluations regarding the perception of gender equality suggest that structural and cultural barriers persist in areas such as motherhood, marital status, physical appearance, and representation in senior management. Correlation and multiple regression analyses demonstrate that working conditions and employment perception exert the strongest influence on women's tendency to work in tourism, while career opportunities and the perception of gender equality play a supportive role. Accordingly, improving working conditions, expanding flexible and family-friendly practices, strengthening employment security, and implementing institutional policies centered on gender equality are crucial for increasing women's employment in tourism in Safranbolu. Such measures will support women's stronger and more sustainable participation in the tourism sector.