Ortaokul öğrencilerinin prozodik okuma becerisinin okuma tutumu ve motivasyonuna etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of middle school students' prosodic reading skills on reading attitude and motivation
  1. Tez No: 998637
  2. Yazar: YUNUS ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN GÜLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Prozodi, prozodik okuma, okuma tutumu, okuma motivasyonu, akıcı okuma, ortaokul, Prosody, prosodic reading, reading attitude, reading motivation, fluency, middle school
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, prozodik okuma becerisinin ortaokul öğrencilerinin okuma tutumu ve okuma motivasyonu üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada karma yaklaşım benimsenmiş olup iç içe geçmiş desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılının II. döneminde Rize ili Kalkandere ilçesinde bulunan bir ortaokuldaki 8. sınıfta öğrenim gören toplam 24 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubunun seçiminde olasılığa dayalı olmayan uygun örnekleme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin toplanmasında Prozodik Okuma Ölçeği, Ergenlik Dönemi Okuma Tutum Ölçeği ve Okuma İç Motivasonu Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Nitel verilerin elde edilmesinde ise araştırmacı günlükleri, öğrencilerin prozodik okuma performanslarına ait ses kayıtları ve bu ses kayıtlarına ilişkin değerlendirmeci görüşleri kullanılmıştır. Öğrencilere uygulanan prozodik okuma etkinlikleri beş haftalık bir süreci kapsamıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS 26 programı ile değerlendirilirken nitel verilerin analizinde ise betimsel ve içerik analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre prozodik okuma etkinliklerinin, öğrencilerin okuma tutumu ve motivasyonu düzeylerinde anlamlı bir farklılık meydana getirmiştir ancak bu anlamlı farklılığın daha çok okuma becerilerine ilişkin farkındalık, metni anlama ve okuma sürecini bilinçli yönetme gibi bilişsel boyutlarda gerçekleştiği gözlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin vurgu, tonlama ve duraklama gibi prozodik okuma becerilerinde gelişim gösterdiği buna karşın okumaya yönelik tutum ve motivasyonu kapsayan duyuşsal boyutlarda bu gelişimin daha yavaş ilerlediği tespit edilmiştir. Öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre prozodik okuma, okuma tutumu ve okuma motivasyonu ön test ve son test puanları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; prozodik okuma etkinliklerinin sınıf ortamında daha etkili uygulanmasına ve araştırmacıların prozodik okuma becerisine ilişkin yapacakları çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur. Ayrıca öğretmenlere, prozodik okuma becerilerinin geliştirilmesine dönük hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
He aim of this study is to examine the effect of prosodic reading skills on middle school students' reading attitudes and reading motivation. A mixed-methods approach was adopted in the study, and an embedded mixed design was employed. The study group consisted of 24 eighth-grade students attending a middle school located in the Kalkandere district of Rize province during the second semester of the 2023–2024 academic year. The study group was selected using a non-probability convenience sampling method. Quantitative data were collected using the Prosodic Reading Scale, the Adolescent Reading Attitude Scale, and the Reading Intrinsic Motivation Scale. Qualitative data were obtained through researcher journals, audio recordings of students' prosodic reading performances, and evaluator opinions related to these recordings. The prosodic reading activities implemented with the students covered a five-week period. While the quantitative data were analyzed using SPSS 26, descriptive analysis and content analysis methods were employed in the analysis of the qualitative data. According to the results of the study, prosodic reading activities led to a statistically significant difference in students' reading attitudes and reading motivation levels; however, this difference was observed to occur predominantly in cognitive dimensions, such as awareness of reading skills, text comprehension, and conscious management of the reading process. In addition, students demonstrated improvement in prosodic reading skills such as stress, intonation, and pausing, whereas progress in affective dimensions encompassing reading attitudes and motivation was found to develop more slowly. Furthermore, no statistically significant differences were found between pre-test and post-test scores of prosodic reading, reading attitude, and reading motivation with respect to the gender variable. As a result of the study, recommendations were presented regarding the more effective implementation of prosodic reading activities in classroom settings and for future research focusing on prosodic reading skills. In addition, it was recommended that in-service training programs be organized for teachers to support the development of prosodic reading skills.