Uluslararası yapı içerisinde Orta Asya güvenlik politikalarının dönüşümü: 2000 yılı sonrası Kırgızistan örneği
The transformation of Central Asian security policies within the international system: The case of Kyrgyzstan after 2000
  1. Tez No: 998674
  2. Yazar: KUBANYCHBEK KONUROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜŞTÜ SALİM SAVAŞ BİÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Orta Asya, Kyrgyzstan, Central Asia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, 2000 - 2025 döneminde Orta Asya'daki güvenlik ortamında yaşanan dönüşümü incelemekte ve bu dönüşüm çerçevesinde Kırgızistan'ın güvenlik politikalarının nasıl yeniden şekillendiğini analiz etmektedir. Çalışma, uluslararası güvenliğin devlet merkezli askeri tehdit anlayışının ötesine geçerek siyasal, ekonomik, enerji ve su güvenliği ile kurumsal bağımlılık boyutlarını içeren çok katmanlı bir yapıya evrildiği varsayımından hareket etmektedir. Bu bağlamda Orta Asya, büyük güç rekabetinin, bölgesel iş birliği arayışlarının ve yapısal kırılganlıkların iç içe geçtiği özgün bir bölgesel güvenlik kompleksi olarak ele alınmaktadır. Tez, Kırgızistan'ı vaka çalışması olarak seçerek, ülkenin iç siyasal ve ekonomik kırılganlıkları, sınır ve su-enerji güvenliği sorunları ile çok vektörlü dış politika tercihlerini bütüncül bir perspektifle değerlendirmektedir. Çalışmanın kuramsal çerçevesi, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi ile Kompleks Karşılıklı Bağımlılık Teorisine dayanmaktadır. Nitel araştırma yöntemi kapsamında belgesel tarama, içerik analizi ve karşılaştırmalı bölgesel inceleme teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, Kırgızistan'ın iç kırılganlıklarına rağmen benimsediği çok vektörlü dış politika sayesinde Orta Asya bölgesel güvenlik kompleksinde dengeleyici bir konum edindiğini ve belirli koşullar altında bölgesel istikrarın korunmasına katkı sunma potansiyeli taşıdığını göstermektedir. Tez, Kırgızistan'ın güvenlik politikalarını askeri, ekonomik ve kurumsal boyutlarıyla birlikte ele alarak literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation analyzes the transformation of the Central Asian security environment between 2000 and 2025, focusing on the evolution of Kyrgyzstan's security policies within this changing context. The study is based on the premise that international security has expanded beyond a state-centric and military-oriented framework toward a multidimensional structure incorporating political, economic, energy, and water security, as well as institutional interdependence. Central Asia is conceptualized as a distinct regional security complex shaped by great power competition, regional cooperation efforts, and structural vulnerabilities. Employing Kyrgyzstan as a case study, the dissertation examines internal political and economic fragilities, border and water - energy security challenges, and multi-vector foreign policy strategies. The research is theoretically grounded in Regional Security Complex Theory and the Theory of Complex Interdependence and adopts a qualitative methodology based on document analysis and comparative regional assessment. The findings indicate that despite its internal vulnerabilities, Kyrgyzstan has assumed a balancing role within the Central Asian regional security complex and holds the potential to contribute to regional stability under certain conditions.