Munzur kültür ve doğa festivali afişlerinin göstergebilim açısından incelenip: Yeniden tasarlanması
An examination and redesign of the Munzur culture and nature festival posters from a semiotic perspective
- Tez No: 998707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP KANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik tasarımı, Görsel iletişim tasarımı eğitimi, Kültürel afişler, Kültürel göstergeler, Müzik festivalleri, Türk grafik sanatı, Graphic design, Visual communication design education, Cultural posters, Cultural indicator, Music festivals, Turkish graphic art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
İnsanlığın ortak mirası olan kültür, birleştirici ve bütünleştirici bir yapıya sahiptir. Aidiyet duygusundan toplumun kimliğini oluşturan unsurlara kadar uzanan bu yapı, eski ve yeni gelenekler arasında denge kurarak süreklilik sağlar. Kültür, yalnızca geçmişten aktarılan bir miras olarak değil, aynı zamanda değişen toplumsal koşullar doğrultusunda yeniden biçimlenen ve güncellenen dinamik bir süreç olarak ele alınmalıdır. Diğer toplumlarla kurulan etkileşimler, kültürün şekillenmesinde önemli bir rol oynayarak farklı gelenek ve kültürel ögelerin tanınmasına, paylaşılmasına ve zamanla içselleştirilmesine olanak tanır. Kültürlerin devamlılığında en etkili araçlardan biri festivallerdir. Festivalin kimliğini ve mesajlarını aktaran en etkili görsel iletişim araçlarından bir diğeri ise afişlerdir. Afişler, yalnızca bir etkinliği tanıtmakla kalmayıp; festivalin, kültürel anlatısını görsel bir dil aracılığıyla geniş kitlelere iletmektedir. Görsel ve dilsel ögelerin bir arada kullanıldığı bu iletişim biçimi, izleyiciyi düşünmeye, yorumlamaya ve anlamlandırmaya yönlendirir. Bu yönüyle afişler, göstergebilimsel çözümlemeye elverişli bir alan sunmaktadır. Sanat alanı, göstergelerle örülü bir yapı olarak; afiş, tablo, metin ve görseller yoluyla toplumsal ve kültürel anlamların aktarılmasını mümkün kılar. Göstergeler, afişlerin taşıdığı anlam katmanlarının çözümlemesini sağlayarak tasarımın iletmek istediği mesajı nasıl kurulduğunu ortaya koyar. Bu çalışma, Munzur Kültür ve Doğa Festivali afişlerini göstergebilimsel yöntemle incelemeyi ve elde edilen bulgular doğrultusunda festivalin kimliğine uygun alternatif afiş tasarımları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda geçmiş yıllara ait festival afişleri, Ferdinand de Saussure ve Charles Sanders Peirce' in göstergebilim yaklaşımları temel alınarak analiz edilmiştir. Afişlerde yer alan gösterge sistemleri, semboller, renkler, tipografi ve kompozisyon unsurları çözümlenmiş; Roland Barthes'ın mitler ve ikinci düzey göstergebilim kavramları doğrultusunda örtük anlamlar değerlendirilmiştir. Ayrıca Saussure' ün gösteren–gösterilen ilişkisi temel alınarak afişlerin anlamsal yapıları incelenmiştir. Analiz bulgularından hareketle, bu tez kapsamında Munzur Festivali için yeni afiş tasarımları geliştirilmiştir. Tasarım sürecinde modern grafik tasarım anlayışı ile yerel ve kültürel ögelerin sentezine odaklanılmış; minimal tasarım yaklaşımı benimsenerek festivalin doğa, kültür ve kolektif hafıza ile kurduğu bağ güçlü bir görsel anlatım diliyle ifade edilmiştir. Yeniden tasarlanan afişler, mevcut afişlerle karşılaştırılarak anlam üretimi ve görsel etki açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bu tez, Munzur Kültür ve Doğa Festivali afişlerinin yalnızca birer tasarım ürünü değil, aynı zamanda kültürel bir anlatı aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, festivalin kimliğini daha güçlü ve etkili biçimde yansıtan, görsel iletişim gücü yüksek alternatif afiş tasarımları önermektedir.
Özet (Çeviri)
Culture, as the common heritage of humanity, possesses a unifying and integrative structure. Extending from a sense of belonging to the elements that constitute a society's identity, this structure ensures continuity by establishing a balance between old and new traditions. Culture should be considered not only as a legacy passed down from the past, but also as a dynamic process that is reshaped and updated in accordance with changing social conditions. Interactions with other societies play a significant role in shaping culture, enabling the recognition, sharing, and gradual internalization of different traditions and cultural elements. Posters are one of the most effective visual communication tools for conveying the identity and messages of a festival. They not only promote an event but also communicate the festival's ideological and cultural narrative to a wide audience through a visual language. This form of communication, which uses both visual and linguistic elements, prompts the viewer to think, interpret, and make sense of it. In this respect, posters offer a suitable area for semiotic analysis. The field of art, as a structure interwoven with signs, makes it possible to transmit social and cultural meanings through posters, paintings, texts, and visuals. Signs allow for the analysis of the layers of meaning carried by posters, revealing how the design constructs the intended message. This study aims to examine the posters of the Munzur Culture and Nature Festival using a semiotic method and to develop alternative poster designs appropriate to the festival's identity based on the findings. In this context, past festival posters were analyzed based on the semiotic approaches of Ferdinand de Saussure and Charles Sanders Peirce. The sign systems, symbols, colors, typography, and compositional elements in the posters were analyzed; implicit meanings were evaluated in line with Roland Barthes' concepts of myths and second-order semiotics. Furthermore, the semantic structures of the posters were examined based on Saussure's signifier-signified relationship. Based on the analysis findings, new poster designs for the Munzur Festival were developed within the scope of this thesis. The design process focused on synthesizing modern graphic design principles with local and cultural elements; a minimalist design approach was adopted to express the festival's connection with nature, culture, and collective memory through a powerful visual narrative language. The redesigned posters were compared with existing posters and evaluated in terms of meaning production and visual impact. In conclusion, this thesis reveals that the posters of the Munzur Culture and Nature Festival are not merely design products, but also a cultural and political narrative tool. The study proposes alternative poster designs with high visual communication power that reflect the festival's identity more strongly and effectively.