Soft Power strategy of Saudi Arabia under the Vision 2030: Institution building and power conversion
Vizyon 2030 kapsamında Suudi Arabistan'ın yumuşak güç stratejisi: Kurum inşası ve güç dönüşümü
  1. Tez No: 998720
  2. Yazar: EMRE BARIŞ ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZANA ÇITAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, Suudi Arabistan, Yumuşak güç, Public diplomacy, Saudi Arabia, Soft power
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Suudi Arabistan'ın resmi yumuşak güç stratejisinin Vizyon 2030 kapsamında nasıl evrildiğini incelemektedir. Bu çalışma, resmi belgeler, kurumsal raporlar, haber makaleleri ve ikincil kaynakları nitel söylem analizi aracılığıyla incelemek suretiyle, Suudi Arabistan'ın örtük ve dini temel alan bir yumuşak güç yaklaşımından bilinçli ve kapsamlı bir stratejiye geçişin izini sürmektedir. Çalışma, 2016 öncesi döneme ilişkin bir temel çerçeve oluşturmakta ve üç sistemsel zorluğa dikkat çekmektedir: kamu diplomasisi ile yurtiçi gerçeklik arasındaki farklılıklardan doğan güvenilirlik açıkları, bürokratik yapılardaki kurumsal parçalanmışlık ve görev alanlarındaki çakışma ile 1979 sonrası uzlaşıdan kaynaklanan patika bağımlığı kapsamında, kültürel endüstrileri baskılayan ve eğlence amaçlı turizmi yasaklayan kısıtlayıcı politikalar. Anılan sistemik yetersizlikler nedeniyle Krallık, potansiyel kaynaklara sahip olmasına rağmen özellikle Batı dünyası ile ilişkisinde“gerçekleşmemiş yumuşak güç”durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Tezin bulguları, Vizyon 2030'un yumuşak güç mimarisi açısından köklü bir kurumsal yeniden yapılanma sürecini başlattığını göstermektedir. 2018'de kurulan Suudi Arabistan'ın ilk bağımsız Kültür Bakanlığı, artık on bir uzmanlaşmış komisyonu koordine etmektedir. Onlarca yıllık sinema yasağı kaldırılmış, tatil amaçlı e-vizelerle ülke ilk kez turistlere açılmış, Krallığı resmeden stratejik anlatıları destekleyen dikkat çekici mekanizmalar olarak işlev görmekte olan NEOM gibi“giga projeler”ve spor etkinlikleri gibi yüksek görünürlüğe sahip yatırımlar yapılmıştır. Bu tez, yerel kurum inşasının yalnızca bir ön koşul olmaktan ziyade yumuşak güç stratejisinin merkezi bir bileşeni olarak işlev görebileceğini savunmakta ve böylece kültürel sektörlerin daha önce kısıtlandığı durumlarda kaynak üretimi ile kaynakların güce dönüşümünün eş zamanlı gerçekleşebileceğini göstererek mevcut teorik çerçeveleri genişletmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how Saudi Arabia's official soft power strategy evolved under Vision 2030. Through qualitative discourse analysis of official documents, institutional reports, news articles and secondary sources, the study traces the transformation from an implicit, religiously derived soft power approach to a deliberate, comprehensive strategy. It establishes a pre-2016 baseline and notes three systemic failures including credibility gaps between public diplomacy messaging and domestic reality, institutional fragmentation and overlap in bureaucracies, and constraints emerging from the path dependence caused by the post-1979 religious bargain, which suppressed cultural industries and prohibited leisure tourism. Due to these systemic deficiencies, the Kingdom faced a condition of“unrealized soft power”especially in the Western world, despite possessing potential resources. The findings reveal that Vision 2030 initiated fundamental institutional restructuring vis-à-vis soft power architecture. The Ministry of Culture, established in 2018 as Saudi Arabia's first standalone culture ministry, now coordinates eleven specialized commissions. The decades-long cinema ban was lifted; leisure e-visas opened the country to tourists for the first time; and high visibility investments were made in sports mega events and giga projects such as NEOM, which function as attention generating mechanisms supporting new strategic narratives painting the Kingdom in a pleasant light. Contributing to the soft power literature, this thesis argues that domestic institution building can function as a central component of soft power strategy rather than being merely a precondition, thereby extending existing theoretical frameworks by demonstrating how resource creation and conversion can occur simultaneously in cases where cultural sectors have been previously prohibited.