Diffüz büyük B-hücreli lenfomada dairesel RNA CFL1'in ekspresyonunun değerlendirilmesi
Evaluating expression of circular RNA CFL1 in diffuse large B-cell lymphoma
  1. Tez No: 998751
  2. Yazar: GÜLÇİN GÜNDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN DURAK ARAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Hematoloji, Genetics, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz büyük B hücreli lenfoma, CircCFL1, Biyobelirteç, Dairesel RNA, Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), Kodlamayan RNA, Lenfoma-B hücreli, Diffuse large B cell lymphoma, CircCFL1, Biomarker, Circular RNA, Reverse transcription polimerase chain reaction, Non-coding RNA, Lymphoma-B cell
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Başlık: Diffüz Büyük B-Hücreli Lenfomada Dairesel RNA CFL1'in Ekspresyonunun Değerlendirilmesi. Amaç: Diffüz büyük B hücreli lenfoma (DBBHL), non-hodgkin lenfoma grubunda yer alan agresif bir lenfoma tipi olarak tanımlanmaktadır. DBBHL'de birçok genetik biyobelirteç ve moleküler yolaklar tanımlanmış olmasına rağmen, hastaların %30-40'ının nüks ve ilaca direnç geliştirdiği bilinmektedir. Diffüz büyük B hücreli lenfomada circRNA'ların erken teşhis biyobelirteci veya yeni tedavi hedefi olarak kullanılabilecek yeni düzenleyici moleküller olarak bildirilmiştir. Diffüz büyük B hücreli lenfoma hücre hatlarında ve ksenograft fare modelleri ile yapılan bir çalışmada circ-CFL1'in agresif fenotipe etkisi olabileceği belirlenmiştir. Biz de, DBBHL hastalarında circCFL1'in ekspresyon durumunu, nüks mekanizmasına ve prognoza etkisini belirlemeyi hedefledik. Yöntem: 13 Nüks olan ve 27 nüks olmayan 40 DBBHL hastasına ait 50 FFPE ve kontrol grubunu oluşturan malign alan gözlenmeyen 26 FFPE dokusundan elde edilen total RNA örneğinden circCFL1 ekspresyonunu RT - PZR yöntemiyle inceledik. Bulgular: Çalışmamızda, circCFL1'in DBBHL hastalarında kontrol grubuna, hasta grubu içerisinde ise nüks olmayan DBBHL hastalarında nüks olan DBBHL hastalarına göre daha yüksek ekspresyon gösterdiği istatistiksel olarak doğrulandı (pDBBHL-kontrol=0,004, pnüks olmayan-nüks tanı=0,001). Nüks olan ve kontrol grubu; nüks grubu içerisinde tanı anı ve nüks anı dokusunda istatistiksel bir fark gözlenmedi (p>0,05). Sonuç: Elde ettiğimiz veriler, DBBHL'da circCFL1'in tanısal ve iyi prognostik bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. Ulaştığımız veriler doğrultusunda, çalışmamız DBBHL hastalarında circCFL1 ekspresyonunun DBBHL klinik seyrine olası katkısını değerlendiren ilk çalışma olarak literatüre önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Title: Evaluation of Circular RNA CFL1 Expression in Diffuse Large B-Cell Lymphoma. Aim: Diffuse large B cell lymphoma (DLBCL) is an aggressive sub-type of non-Hodgkin lymphoma. Although many genetic biomarkers and molecular pathways have been identified in DLBCL, 30-40% of these patients have developed relapse and drug resistance. Circular RNAs are candidate regulatory molecules that can be used as early diagnostic biomarkers or therapeutic targets for DLBCL. A study indicates that circCFL1 can be associated with disease agressiveness in DLBCL cell lines and xenograft mouse models. We aimed to determine the expression of circCFL1 in DLBCL patients and its effect on the relapse mechanism and prognosis. Methods: We evaluated expression of circCFL1 using RT - PCR in 40 DLBCL FFPE tissues (13 RD-relapsed and 27 non-relapsed) and in 26 FFPE tissues without malignant sites as the control group. Results: In our study, it was statistically confirmed that circCFL1 showed higher expression in DLBCL patients compared to the control group and in non-relapsed DLBCL patients compared to relapsed-DLBCL patients within the patient group (pDLBCL-control=0,004, pnonrelapsed-relapsed=0,001). No statistically significant difference was observed between the tissues obtained at diagnosis and at relapse in the ND-relapsed group; the ND-relapsed and control groups is not statistically significant difference (p > 0.05). Conclusion: Our data indicate that circCFL1 may be a diagnostic and favourable prognostic biomarker in DLBCL. We are the first group to report that the circCFL1 expression can be associated with the clinical outcome of DLBCL patients.