Yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının sürdürülebilirlik üzerindeki etkisi: İnşaat sektöründe bir araştırma
The impact of green human resource management practices on sustainability: A study in the construction sector
- Tez No: 998760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER RÜZGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil insan kaynakları yönetimi, Yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamaları, Sürdürülebilirlik boyutları, İnşaat sektörü, Green human resource management, Green human resource management practices, Dimensions of sustainability, Construction industry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Günümüz dünyasında yaşanan çevresel krizler; iklim değişikliği, doğal afetlerin sıklığında artış, salgın hastalıkların yaygınlaşması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi gibi birçok boyutta kendini göstermektedir. Bu sorunlar sadece ekolojik dengeyi değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirliği de tehdit etmektedir. Bu bağlamda işletmelerin çevreye karşı duyarlı politikalar benimsemeleri, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda hareket etmeleri giderek daha büyük bir önem kazanmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirlik çabalarının başarısı ise yalnızca yönetim stratejileriyle değil, aynı zamanda insan kaynakları politikalarının da çevresel değerlere uyumlu hale getirilmesiyle mümkündür. Bu noktada, Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi (YİKY) kavramı devreye girmekte ve örgütlerin çevresel performanslarını artırmada önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tez çalışmasının temel amacı, özel sektör işletmelerinde uygulanan yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerini incelemektir. Ayrıca gerek ulusal gerekse uluslararası literatürde sınırlı sayıda çalışmanın bulunduğu bu alana katkı sağlamak da çalışmanın hedefleri arasında yer almaktadır. Araştırmada nicel veri toplama tekniklerinden biri olan anket yöntemi kullanılmıştır. Zaman ve bütçe sınırlamaları nedeniyle Türkiye genelini kapsayan bir örneklem oluşturulması mümkün olmamıştır. Bu nedenle araştırma, Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteren büyük ölçekli inşaat firmalarının yöneticiler, insan kaynakları birimi çalışanları ve alt birimler ve çalışanlarla sınırlı tutulmuştur. Anket formları, e-posta aracılığıyla katılımcılara ulaştırılmıştır. Anket formu; Shah (2019) tarafından geliştirilen ve Öselmiş (2020) tarafından Türkçeye uyarlanan Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi Ölçeği, Sezen-Gültekin ve Argon (2020) tarafından geliştirilen Örgütsel Sürdürülebilirlik Ölçeği ile demografik sorulardan oluşmaktadır. YİKY ölçeği 26, örgütsel sürdürülebilirlik ölçeği ise 35 ifadeden oluşmakta olup her iki ölçek 5'li Likert tipi derecelendirme ile hazırlanmıştır. Toplam 306 kişiden geri dönüş alınmış olup, toplanan veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiş; betimsel istatistikler, bağımsız örneklem T testi, anova testi, levene testi, tanımlayıcı istatistikler, regresyon analizi ve korelasyon analizi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, environmental crises are emerging in many forms, including climate change, the increasing frequency of natural disasters, the spread of pandemics, and the rapid depletion of natural resources. These problems pose a threat not only to ecological balance but also to economic and social sustainability. In this context, it is becoming increasingly important for businesses to adopt environmentally conscious policies and to act in alignment with sustainable development goals. The success of corporate sustainability efforts depends not only on managerial strategies but also on aligning human resource policies with environmental values. At this point, the concept of Green Human Resource Management (GHRM) emerges as a significant tool for enhancing the environmental performance of organizations. The primary aim of this thesis is to examine the impact of GHRM practices implemented in private sector enterprises on sustainability. Additionally, the study aims to contribute to the academic literature in this area, which includes only a limited number of studies at both national and international levels. A quantitative research method, specifically the survey technique, was employed for data collection. Due to time and budget constraints, it was not possible to form a sample representing the entire country. For this reason, the scope of the study was limited to managers, human resources department employees, and staff working in sub-units of large-scale construction companies operating in the Marmara Region. The questionnaire forms were distributed to the participants via e-mail. The survey instrument consisted of three parts: the Green Human Resource Management Scale developed by Shah (2019) and adapted into Turkish by Öselmiş (2020), the Organizational Sustainability Scale developed by Sezen-Gültekin and Argon (2020), and demographic questions. The Green Human Resource Management scale comprises 26 items, while the Organizational Sustainability scale consists of 35 items. Both scales were designed using a 5-point Likert-type rating. A total of 306 valid responses were collected. The obtained data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical software package. Descriptive statistics, independent samples t-test, anova test, levene's test, regression analysis, and correlation analysis were employed as statistical analysis methods.