Stomalı genç yetişkin kadın hastaların cinsel yaşam deneyimleri: Nitel çalışma
Sexual life experiences of young adult female patients withstomas: A qualitative study
  1. Tez No: 998767
  2. Yazar: SEVDA SUÇEKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi stomalar, Genç yetişkinler, Kolostomi, Surgical stomas, Young adult, Colostomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, stoma cerrahisi geçiren genç yetişkin kadınların cinsel yaşama ilişkin deneyimlerini derinlemesine incelemek amacıyla iki aşamalı olarak yapıldı. Birinci aşamada, stoma cerrahisinin 2019–2024 yılları arasında hastaların cinsel yaşam fonksiyonları üzerine etkisini inceleyen çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla sistematik derleme yapıldı. Derleme protokolü oluşturuldu ve raporlama sürecinde PRISMA bildirimi rehberliğinde yürütüldü. Yapılan literatür taraması sonucunda dahil etme kriterlerini karşılayan yedi tam metin çalışma sistematik derleme kapsamına alındı. İkinci aşamada, sistematik derleme bulguları doğrultusunda stomalı genç yetişkin kadınların cinsel yaşam deneyimlerini derinlemesine incelemek amacıyla nitel desende, fenomenolojik yaklaşım kullanılarak bir araştırma yürütüldü. Araştırma kapsamında stoma cerrahisi geçirmiş 14 genç yetişkin kadın ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemiyle yüz yüze gerçekleştirildi. Veriler, MAXQDA 2024 programı kullanılarak tematik ve içerik analizi yöntemiyle değerlendirildi. Analiz sonucunda“cinsel yaşamda değişim, kaygılar ve engeller”,“partner desteği, ilişki dinamikleri ve iletişim”,“benlik algısı ve psikolojik etkiler”ve“stoma sonrası günlük yaşamda değişim”olmak üzere dört ana tema belirlendi. Bulgular, stoma sonrası cinselliğin genç yetişkin kadın hastalar tarafından yalnızca bedensel bir değişim olarak değil, kadınlık kimliği, ilişki dinamikleri ve sosyal rollerle iç içe gelişen çok boyutlu bir süreç olarak algılandığını göstermektedir. Katılımcı ifadeleri, stoma ile ilişkili fizyolojik değişimlerin psikososyal algılar ve partner tutumlarıyla birleşerek cinsel yaşamda belirgin güçlükler oluşturduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in two phases to thoroughly examine the experiences of young adult women who underwent stoma surgery regarding their sexual lives. In the first phase, a systematic review was conducted to evaluate studies examining the effect of stoma surgery on patients' sexual function between 2019 and 2024. A review protocol was developed and the reporting process was conducted following the PRISMA statement. As a result of the literature review, seven full-text studies meeting the inclusion criteria were included in the systematic review. In the second phase, a qualitative study was conducted using a phenomenological approach to thoroughly examine the sexual life experiences of young adult women with stomas, based on the findings of the systematic review. Within the scope of the study, semi-structured in-depth interviews were conducted face-to-face with 14 young adult women who had undergone stoma surgery. The data were evaluated using thematic and content analysis methods with the MAXQDA 2024 program. As a result of the analysis, four main themes were identified:“changes, concerns, and barriers in sexual life,”“partner support, relationship dynamics, and communication,”“self-perception and psychological effects,”and“changes in daily life after stoma.”The findings show that sexuality after stoma surgery is perceived by young adult female patients not only as a physical change, but as a multidimensional process intertwined with female identity, relationship dynamics, and social roles. Participants' statements revealed that physiological changes associated with stoma, combined with psychosocial perceptions and partner attitudes, create significant difficulties in sexual life.