Torasik cerrahide intraoperatif nosisepsiyon düzeylerinin perfüzyon indeksi ve analjezi nosisepsiyon indeksi ile öngörülmesi
Prediction of intraoperative nociception levels in thoracic surgery using perioperative perfusion index and analgesic nociception index
  1. Tez No: 998791
  2. Yazar: MUSTAFA BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK MEMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Torakal epidural anestezi, Analjezi nosiseptif indeks, perfüzyon indeksi, Thoracic epidural anesthesia, Analgesic nociception index, perfusion index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Acil Pediatri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, torasik cerrahide intraoperatif nosisepsiyon düzeylerinin perfüzyon indeksi ve analjezi nosisepsiyon indeksi ile öngörülmesi üzerine odaklanmıştır. Araştırma, 2020-2022 yılları arasında Trakya Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen torakotomi işlemlerine dayanmaktadır. Çalışmaya katılan hastaların demografik verileri, cerrahi yöntemleri, anestezi süreçleri ve ölçümleri kaydedilmiştir. Araştırmada hastaların demografik verileri olarak yaş, cinsiyet, ASA kayıt edilmiştir. Hastaların akciğer kapasitelerinin değerlendirilmesi için torakotomi uygulanacak hastalara rutin olarak bakılmakta olan solunum fonksiyon testlerinden hastaların FVC, %FVC, FEV1 ve %FEV1 değerleri, preoperatif hemoglobin düzeyleri, hastaya uygulanacak cerrahi yöntem ve cerrahi taraf değerlendirilmiştir. Cerrahi işlem için masaya alınan hastaların standart monitorizasyonu ile kalp atım hızı, periferik oksijen satürasyonu, invaziv arter monitorizasyonu ile sistolik, diastolik ve ortalama arter basınçları kaydedilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre arteriyel basınç ve kalp atım hızı takip sürecinde her bir zaman noktasında bazal değere kıyasla düşüş göstermiştir. Preop ve tek akciğer ventilasyonu ikinci dakikasında periferik oksijen satürasyonu bazal değere göre yüksek bulunmuştur. Tek akciğer ventilasyonu 60. dakikada perfüzyon indeksi, bazal değere göre daha yüksek tespit edilmiştir. Çift akciğer ventilasyonunun 5. dakikası ve tek akciğer ventilasyonunun 1. dakikası itibariyle analjezi nosisepsiyon indeks değeri bazal değere göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca pH ve pO2 değerlerinde anlamlı düşüş, pCO2 değerlerinde anlamlı artış tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the prediction of intraoperative nociception levels in thoracic surgery using the perfusion index and analgesia nociception index. The research is based on thoracotomy procedures conducted at Trakya University Hospital between 2020 and 2022. Demographic data of the participating patients, surgical methods, anesthesia procedures, and measurements were recorded. The demographic data of the patients, such as age, gender, and ASA, were documented. The lung capacities of the patients were evaluated by recording their Forced Vital Capacity (FVC), %FVC, Forced Expiratory Volume in 1 second (FEV1), %FEV1 values, preoperative hemoglobin levels, and the surgical method and side. During the surgical procedures, standard monitoring included heart rate, peripheral oxygen saturation, and invasive arterial monitoring of systolic, diastolic, and mean arterial pressures. According to the research results, arterial pressure and heart rate exhibited a decrease at each time point during the monitoring period compared to the baseline value. During preoperative and the second minute of one-lung ventilation, peripheral oxygen saturation was found to be higher than the baseline value. At the 60th minute of one-lung ventilation, the perfusion index was determined to be higher compared to the baseline value. The analgesia nociception index value was found to be higher than the baseline value at the 5th minute of two-lung ventilation and the 1st minute of one-lung ventilation. Additionally, a significant decrease in pH and pO2 values and a significant increase in pCO2 values were observed.