Ortaokul öğrencilerinin sosyobilimsel konulara yönelik tutumları ve fene karşı ilgileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between middle school students' attitudes towards social science subjects and their interest in science
  1. Tez No: 998830
  2. Yazar: FAZİLET ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL NASIRCILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel merak, Fen bilgisi eğitimi, Scientific curiosity, Science education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ortaokul 5, 6, 7 ve 8.sınıf öğrencilerinin sosyobilimsel konulara yönelik tutumları ile fen konularına ilişkin ilgilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Antalya ili Manavgat ilçesinde bir devlet okulunda öğrenim gören 422 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada öğrencilerin sosyobilimsel konulara ilişkin tutumlarını ölçmek için Klaver ve van der Molen (2020) tarafından geliştirilen ve Küçükaydın vd. (2021) tarafından Türkçeye uyarlanan“Çocukların Sosyobilimsel Konulara Yönelik Tutumları Ölçeği kullanılmıştır. Bunun yanında öğrencilerin fen konularına ilişkin ilgilerini ölçmek için ise Şimşek ve Nuhoğlu (2009) tarafından geliştirilen ”Fen Konularına Yönelik İlgi Ölçeği" kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda; öğrencilerin sosyobilimsel konulara yönelik tutumları cinsiyet, anne ve baba eğitim düzeyine göre farklılık göstermezken sınıf seviyesi ve aile gelir durumuna göre anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Bunun yanında öğrencilerin fen konularına yönelik ilgileri incelendiğinde ise cinsiyet, sınıf düzeyi ve anne eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık gösterirken, baba eğitim düzeyi ve aile gelir durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Öğrencilerin sosyobilimsel konulara yönelik tutumları ile fen konularına ilişkin ilgileri arasındaki ilişki incelendiğinde ise düşük düzeyde, pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the attitudes of 5th, 6th, 7th, and 8th grade middle school students toward social science subjects and their interest in science subjects in terms of various variables. For this purpose, the survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The study group consists of 422 middle school students from a public middle school in Manavgat district, Antalya province, during the 2023-2024 academic year. In this study, the Attitude Scale Towards Sociological Issues developed by Klaver and van der Molen (2020) and adapted into Turkish by Küçükaydın et al. (2021) was used to measure students' attitudes towards sociological issues. In addition, the“Science Interest Scale”developed by Şimşek and Nuhoğlu (2009) was used to measure students' interest in science topics. The data obtained from the study were analyed with the SPSS package program. The results of this study show that students' attitudes toward social science subjects do not differ according to gender, mother's education level, or father's education level, but there are significant differences according to grade level and family income. In addition, when examining students' interest in science subjects, it was found that there were significant differences based on gender, grade level, and mother's education level, while there were no significant differences based on father's education level and family income status. When the relationship between students' attitudes toward social science topics and their interest in science topics was examined, a low-level, positive, and significant relationship was found.