Sağlık çalışanlarının personel güçlendirme algıları: Özel bir hastane uygulaması
Employee empowerment perceptions of healthcare workers: A private hospital application
- Tez No: 998862
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZELKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel destek, Personel güçlendirme, Sağlık personeli, Sağlık yönetimi, Özel hastaneler, Perceived organizational support, Personnel empowerment, Health personnel, Health management, Private hospitals
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, özel bir hastanede görev yapan sağlık çalışanlarının personel güçlendirmeye ilişkin algılarını belirlemek ve bu algıların çeşitli demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Günümüzde sağlık kurumlarında hizmet kalitesinin artırılmasında, çalışanların karar alma süreçlerine katılımı, yetki devri ve örgütsel destek algısı önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda personel güçlendirme, sağlık çalışanlarının motivasyonunu, iş tatminini ve örgütsel bağlılığını etkileyen temel bir yönetim yaklaşımı olarak değerlendirilmektedir. Araştırma nicel araştırma yöntemine dayalı olarak yürütülmüş olup, veriler anket tekniği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde faaliyet gösteren özel bir hastanede çalışan sağlık personeli oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak personel güçlendirme algısını ölçmeye yönelik geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış bir ölçek kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiş; sağlık çalışanlarının personel güçlendirme algılarının cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleki deneyim, görev yapılan birim ve çalışma süresi gibi demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma bulguları, sağlık çalışanlarının personel güçlendirme algılarının belirli demografik değişkenler açısından farklılaştığını ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçların, özel hastanelerde insan kaynakları yönetimi uygulamalarına yön vermesi ve personel güçlendirme yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca çalışma, sağlık yönetimi alanındaki literatüre özgün bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the perceptions of healthcare employees regarding employee empowerment and to examine whether these perceptions differ according to various demographic variables. In today's healthcare institutions, employee empowerment plays a crucial role in improving service quality by enhancing employees' participation in decision-making processes, authority delegation, and perceived organizational support. In this context, employee empowerment is considered an important management approach affecting healthcare employees' motivation, job satisfaction, and organizational commitment. The study was conducted using a quantitative research method, and data were collected through a questionnaire technique. The population of the research consists of healthcare employees working in a private hospital operating in Istanbul. A validated and reliable employee empowerment scale was used as the data collection tool. The collected data were analyzed using appropriate statistical methods, and differences in employee empowerment perceptions were examined according to demographic variables such as gender, age, educational level, professional experience, department, and length of employment. The findings of the study indicate that healthcare employees' perceptions of employee empowerment differ significantly according to certain demographic variables. It is expected that the results will contribute to the development of human resource management practices in private hospitals and support the improvement of employee empowerment strategies. In addition, the study aims to provide an original contribution to the literature in the field of health management.