Beden eğitimi ve spor dersinde yönlendirilmiş buluş ve eşli çalışma yöntemlerinin kullanımının bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişim düzeylerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of the use of guided discovery and pair work methods in physical education and sports classes on cognitive, affective, and psychomotor development levels
- Tez No: 998872
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAKTAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Eğitim ve Öğretim, Sports, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Physical education and training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı Yönlendirilmiş Buluş ve Eşli çalışma yöntemi kullanılarak işlenen beden eğitimi ve spor dersinin öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişim düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmanın modeli deneysel desenlerden solomon dört grup modelidir. Araştırmanın evrenini 2024-2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde bir ortaokulunda öğrenim görmekte 6. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu ortaokulda öğrenim görmekte olan 6-A, 6-B,6-D, 6-E şubelerinin öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma 2 deney 2 kontrol grubu olmak üzere 50 deney 50 kontrol toplamda 100 öğrenci ile tamamlanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına ( 1 deney ve 1 kontrol) beden eğitimi dersinin voleybol ünitelerine başlamadan önce öğretilecek konulara ilişkin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor düzeylerini ölçmek amacıyla ön-test uygulaması yapılmıştır. Deney gruplarına haftada 40 dakikalık dersler şeklinde 9 hafta boyunca yönlendirilmiş buluş ve eşli çalışma yöntemleri ile ders işlenmiştir. Kontrol gruplarına aynı konu ünitelerinde geleneksel öğretim yöntemiyle ders işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi formu, Voleybol bilişsel alan değerlendirme testi, Voleybol Psikomotor Alan Değerlendirme gözlem Formu kullanılmıştır. Verilerin analizlerinde iki yönlü ANOVA testi ve bağımsız örneklem t- testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, deney ve kontrol grubu karşılaştırıldığında, yönlendirilmiş buluş ve eşli çalışma yöntemi ile işlenen Voleybol ünitesinin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor alan düzeylerinde deney grubu lehine istatistiksel açıdan anlamlı (p<0,05) bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of physical education and sports lessons taught using the Guided Discovery and Paired Work method on students' cognitive, affective, and psychomotor development levels. The research model is the Solomon four-group experimental design. The population of the study consists of sixth-grade students attending a secondary school during the 2024-2025 academic year. The sample of the study consists of students from classes 6-A, 6-B, 6-D, and 6-E attending this secondary school. The research was completed with a total of 100 students, comprising 50 experimental and 50 control group students. A pre-test was administered to the experimental and control groups (1 experimental and 1 control) to measure their cognitive, affective, and psychomotor levels regarding the topics to be taught before starting the volleyball units of the physical education course. The experimental groups were taught using guided discovery and paired work methods in 40-minute lessons per week for 9 weeks. The control groups were taught using traditional teaching methods in the same subject units. The following data collection tools were used: Personal Information Form, Volleyball Cognitive Domain Assessment Test, and Volleyball Psychomotor Domain Assessment Observation Form. Two-way ANOVA and independent samples t-test were used to analyse the data. As a result, when the experimental and control groups were compared, a statistically significant (p<0.05) difference in favour of the experimental group was found in the cognitive, affective, and psychomotor domains of the Volleyball unit taught using the guided discovery and paired work method.