Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesindeki araştırma görevlilerinin beslenme, su ayak izi konusunda bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of research assistants at Hacettepe University Beytepe Campus on nutrition and water footprint
  1. Tez No: 998891
  2. Yazar: BİLGE ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TÜLAY BAĞCI BOSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme davranışı, Halk sağlığı, Feeding behavior, Public health, Water
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Gıda Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi'nde görev yapan araştırma görevlilerinin beslenme alışkanlıkları, su ayak izi farkındalıkları ve bu değişkenlerin çevresel sürdürülebilirlik ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tipteki bu araştırma, Ekim 2024 – Ağustos 2025 tarihleri arasında çalışmaya katılan 305 araştırma görevlisi ile yürütülmüştür. Veriler, sosyo-demografik özellikler, beslenme alışkanlıkları, sürdürülebilirlik bilgi/tutumlarını içeren anket formu ve“Genişletilmiş Su Ayak İzi Hesaplama Sistemi”kullanılarak toplanmıştır. Katılımcıların %57,7'si kadın, %42,3'ü erkektir ve yaş ortalaması 31,73 ± 0,28 yıldır. Araştırma sonucunda, erkeklerin toplam su ayak izi (1373,79 ± 46,77 m³/yıl) ve gıda kaynaklı su ayak izi (957,00 ± 42,22 m³/yıl), kadınlara göre (sırasıyla 1148,40 ± 42,91 m³/yıl ve 655,17 ± 23,13 m³/yıl) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Bu farkın temel nedeni, erkeklerde et grubu ve hayvansal gıda tüketiminin daha yüksek olmasıdır. Buna karşılık, evsel su ayak izi kadınlarda anlamlı düzeyde daha yüksektir (p<0,05). Katılımcıların %43,3'ü“su ayak izi”terimini bildiğini belirtmiştir. Yaş grubu arttıkça (>35 yaş) şeker tüketimi kaynaklı su ayak izinin azaldığı ve çevresel farkındalığın (geri dönüşüm yapma, terim bilme) arttığı saptanmıştır. Katılımcıların iklim krizi ve su kıtlığı konusunda farkındalıkları yüksek olmasına rağmen, bu durumun beslenme davranışlarına yansımasında eksiklikler olduğu (“tutum-davranış boşluğu”) saptanmıştır. Sonuç olarak, cinsiyet ve beslenme tercihleri bireysel su ayak izi ile ilişkilidir. Sürdürülebilir bir gelecek için bitkisel ağırlıklı beslenme modellerinin teşvik edilmesi ve farkındalığın davranış değişikliğine dönüştürülmesine yönelik halk sağlığı politikalarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the nutritional habits, water footprint awareness, and the relationship of these variables with environmental sustainability among research assistants working at Hacettepe University Beytepe Campus. This cross-sectional study was carried out between October 2024 and August 2025 with 305 research assistants who participated in the study. Data were collected using a questionnaire including socio-demographic characteristics, nutritional habits, sustainability knowledge/attitudes, and the“Extended Water Footprint Calculator”. Of the participants, 57.7% were female and 42.3% were male, with a mean age of 31.73 ± 0.28 years. The results indicated that the total water footprint (1373.79 ± 46.77 m³/year) and food-related water footprint (957.00 ± 42.22 m³/year) of males were significantly higher than those of females (1148.40 ± 42.91 m³/year and 655.17 ± 23.13 m³/year, respectively) (p<0.001). The primary reason for this difference was the higher consumption of meat and animal-based foods among males. Conversely, the domestic water footprint was significantly higher in females (p<0.05). 43.3% of the participants stated that they knew the term“water footprint”. It was determined that as age increased (>35 years), the water footprint related to sugar consumption decreased, and environmental awareness (recycling, terminology knowledge) increased. Although participants had high awareness regarding the climate crisis and water scarcity, it was determined that there were gaps in reflecting this awareness on nutritional behaviors (“attitude-behavior gap”). In conclusion, gender and dietary choices are associated with the individual water footprint. Promoting plant-based dietary patterns and developing public health policies aimed at transforming awareness into behavioral change are recommended for a sustainable future.