Antibiyoterapi sonrası serum PSA değerlerindeki değişim düzeyinin prostat kanseri tespit etme oranı ile ilişkisi
The relationship between the level of change in serum PSA levels after antibiotic therapy and the rate of prostate cancer detection
- Tez No: 998925
- Danışmanlar: UZMAN BİLAL ERYILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat neoplazmları, Prostat spesifik antijeni, Prostatic neoplasms, Prostate specific antigen
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Biz bu çalışmamızda tPSA değeri 2,5 ng/ml üzerinde olan hastalarda 15 gün süre ile uygulanan antibiyoterapinin tPSA, fPSA ve sPSA/tPSA oranı üzerine etkisini ve antibiyoterapi ile PSA seviyelerindeki değişim düzeyinin prostat kanseri tespit etme oranı ile ilişkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Nisan 2005 ile Haziran 2006 tarihleri arasında polikliniğimize alt üriner sistem semptomları ile başvuran ve serum total PSA (tPSA) seviyeleri 2,5 ng/ml'nin üzerinde tespit edilen 50 yaş üzeri toplam 108 erkek olgu alındı. Olgular tPSA değerlerine göre 3 gruba ayrıldı. tPSA değerleri 2,5-4 ng/ml arasında olanlar 1. grup, 4-10 ng/ml arasında olanlar 2. grup ve 10 ng/ml ve üzeri olanlar 3. grup olarak kabul edildi. Tüm olgulara iki hafta süre ile antibiyoterapi (Ofloksasin 400 mg günde bir kez veya Siprofloksasin 500 mg günde 2 kez) + antiinflamatuar tedavi (NSAİ) verildi. Tüm olgularda antibiyoterapi öncesi ve sonrasında tPSA, fPSA ve sPSA/tPSA oranı değerlerine bakıldı ve IPSS ile NIH-CPSI sorgulamaları yapıldı. Daha sonra tüm olgulardan transrektal ultrasonografi (TRUS) eşliğinde prostat biyopsi alındı. Bulgular: Prostat kanseri ve BPH gruplarında antibiyoterapi öncesi ve sonrasında ortalama tPSA, fPSA ve sPSA/tPSA oranı değerlerindeki değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca ampirik verilen antibiyoterapi sonrası PSA değerlerindeki değişim ile prostat kanseri tespit etme olasılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur. Ancak antibiyoterapi ile hastaların IPSS, NIH kronik prostatit semptom indeksi değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş meydana geldiği söylenebilir. Sonuç: Prostat biyopsisi kararı vermeden önce olgulara planlanacak antibiyoterapi hastaların klinik olarak şikayetlerini azaltmış ancak PSA değişimleri üzerinden prostat kanseri tanısını öngörmede faydalı olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, we investigated the effect of antibiotic therapy administered for 15 days on tPSA, fPSA, and the sPSA/tPSA ratio in patients with tPSA values above 2.5 ng/ml, and the relationship between the level of change in PSA levels with antibiotic therapy and the prostate cancer detection rate. Materials and Methods: A total of 108 male patients over 50 years of age who presented to our outpatient clinic with lower urinary tract symptoms and serum total PSA (tPSA) levels above 2.5 ng/ml between April 2005 and June 2006 were included in the study. The patients were divided into 3 groups according to their tPSA values. Those with tPSA values between 2.5-4 ng/ml were considered as group 1, those between 4-10 ng/ml as group 2, and those 10 ng/ml and above as group 3. All patients received antibiotic therapy (Ofloxacin 400 mg once daily or Ciprofloxacin 500 mg twice daily) plus anti-inflammatory treatment (NSAID) for two weeks. tPSA, fPSA, and sPSA/tPSA ratio values were measured before and after antibiotic therapy in all patients, and IPSS and NIH-CPSI questionnaires were administered. Transrectal ultrasound (TRUS) guided prostate biopsy was then performed on all patients. Results: Changes in mean tPSA, fPSA, and sPSA/tPSA ratio values before and after antibiotic therapy were not statistically significant in the prostate cancer and BPH groups. Furthermore, there was no statistically significant relationship between changes in PSA values after empirically administered antibiotic therapy and the probability of detecting prostate cancer. However, it can be said that antibiotic therapy resulted in a statistically significant decrease in IPSS and NIH chronic prostatitis symptom index values in patients. Conclusion: While antibiotic therapy planned before deciding on prostate biopsy reduced patients' clinical symptoms, it was not useful in predicting prostate cancer diagnosis based on PSA changes.