PSA seviyesi 4-10 ng/ml arasında olan asemptomatik hastalarda gereksiz prostat biyopsilerinin önlenmesinde antibiyoterapinin yeri
The role of antibiotherapy in preventing unnecessary prostate biopsies in asymptomatic patients with a serum PSA level between 4 and 10 ng/ml
- Tez No: 243480
- Danışmanlar: PROF. ALİ GÖKALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostate spesific antigen, antibiotics, prostate biopsy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Prostat kanserinin en önemli ve yaygın kullanılan tümör belirteci olan PSA'nın düzeyi kanser dışı durumlarda da yükselebilmektedir. Bu değişkenlik klinikte yapılan gereksiz prostat biyopsileri ile sonuçlanmaktadır. PSA seviyesi 4 ila 10 ng/ml arasında ve PMR'si normal olan hastalarda prostat biyopsisi sonucu kanser gelme riski yaklaşık %20 `dir. PRM'si kuşkulu olan hastalara ek tetkike bakmaksızın prostat biyopsisi yapılmalıdır. PRM'si normal ve PSA değeri 4 ila 10 ng/ml arasında yani gri zonda olan hastalarda yüksek oranda gereksiz prostat biyopsisi yapılması günümüz şartlarında aşılmış bir sorun değildir. Tezimizin ana amacı bu kategorideki hastalarda antibiyotik kullanımının PSA düzeyini sınır değerin altına düşmesine etkisi ve gereksiz prostat biyopsisi yapılmasını önleyip önleyemediğini analiz etmektir.Ocak 2008 ve Mart 2009 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji polikliniğine başvuran, total PSA seviyesi 4-10 ng/ml arası olan ve çalışma kriterlerine uyan 100 hasta iki gruba randomize edilerek çalışmaya dahil edildi. Grup I 50 kişiden oluşuyordu ve ilk değerlendirmeden sonra bu gruba 4 hafta günde tek doz 400mg ofloksasin verildi. Grup II (Kontrol grubu) herhangi bir antibiyotik kullanmadı. Grup I ve II 4 hafta sonunda tekrar değerlendirilerek tüm hastalara TRUS eşliğinde prostat biyopsisi yapıldı. İstatistiksel analiz için Windows için SPSS programı kullanıldı. Parametrik testler için student t test, nonparametrik testler için Mann Whitney U testi, kategorik değişkenler için kikare testi kullanıldı.Grup I'de antibiyoterapi öncesi ve sonrası sonuçlar değerlendirildiğinde tPSA, fPSA ve PSAD'de istatistiksel olarak anlamlı düşüş saptandı. 13'ü grup II, 9'u grup I'de olmak üzere 22 (22%) hastada prostat kanseri saptandı. Kanser saptanan 22 hasta ile saptanmayan 78 hastanın ilk değerlendirmedeki sonuçları karşılaştırıldığında yalnızca fPSA değerinde anlamlı farklılık saptandı. Yaşa göre PSA değerleri göz önüne alındığında grup I'de 12, grup II'de 6 hastanın PSA değeri sınır değerlerin altına düştü. Bu hastalardan her iki grupta da birer tane kanser saptandı. Grup I ve II'de PSA değeri sınır değerin altına düşen hasta sayısı ve kanser saptanan hasta sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Grup I'de kanser saptanan ve saptanmayan hastalar arasında antibiyoterapi sonrası değerlerdeki değişim değerlendirildi. Kanser saptanmayan hastalarda tPSA ve PSAD değerlerindeki düşüşte anlamlı fark saptandı. PSA 4 ila 10 ng/ml arası PRM'si normal asemptomatik hastalarda ampirik antibiyotik kullanılmasının gereksiz biyopsi yapılmasına bir etkisi olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Multifactorial origin of elevated PSA levels results in a great number of unnecessary prostate biopsies. The possibility of a positive prostate biopsy in a patient with a PSA level between 4 and 10 ng/ml and a normal DRE is 20%. There are many studies in an effort to prevent unnecessary prostate biopsies and use of antibiotics for patients with elevated PSA levels is still controversial. Here in this study we aim to determine the role of antibiotics in preventing unnecessary prostate levels in asymptomatic patients with elevated PSA levels.Between January 2008 and March 2009, 100 patients with PSA levels between 4 and 10 ng/ml are enrolled in the study. None of the patients had prostatitis symptoms or suspected DRE. All the patients were scheduled for prostate biopsies in 4 weeks and a second PSA level was measured on the day of the biopsy. Fifty patients in group I used daily ofloxacin (400 mg q.q.d.) for 4 weeks. The other 50 patients in the control group (group II) received no medication before the biopsy. The results were evaluated using Student?s t test for parametric tests, Mann Whitney U test for nonparametric tests and Chi square test for categorical variables. SPSS for windows was used for statistical analysis.Overall detection rate of prostatic carcinoma was 22% (9 in group I and 13 in group II). Free PSA (fPSA) level was the only statistically significantly different parameter between carcinoma (+) and carcinoma (-) patients. The mean decrease in total PSA (tPSA), free PSA and PSA density (PSAD) was statistically significant in group I. There was no significant difference between the groups according to the number of carcinoma detected patients or the number of patients with the second PSA level value under the cut-off level. The decrease of tPSA and PSAD in carcinoma (-) patients in group I was statistically significantly different.According to the data of our study, we concluded that ampiric antibiotic use in asymptomatic patients with a PSA level between 4 and 10 ng/ml and a normal DRE is useless in preventing unnecessary prostate biopsies.