Temel ekzotropya olgularında uygulanan monoküler geriletme-rezeksiyon ile bilateral dış rektus geriletme yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of monocular recession–resection and bilateral lateral rectus recession techniques in basic exotropia cases
  1. Tez No: 998926
  2. Yazar: BERKAY KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Temel ekzotropya, Rektus, Geriletme, Rezeksiyon, Basic type Exotropia, Rectus, Resection, Hang-back
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Temel tip ekzotropya tanısıyla takip edilen olgulara uygulanan her iki dış rektus geriletme (simetrik) ve tek gözde dış rektus geriletme ile birlikte iç rektus rezeksiyon (asimetrik) cerrahi tedavilerinin uzun dönemleri sona eriyor ve ameliyatın mümkün olup olmadığının değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: SB Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şaşılık Kliniği'nde uygulanan 113 ameliyatla retrospektif olarak tarandı. Hastalara uygulanan cerrahi tekniğe göre; iki taraflı geriletme uygulamaları (Grup 1= 37), tek taraflı geriletme-rezeksiyon uygulananlar (Grup 2= 76) olmak üzere iki grup halinde sınıflandırıldı. Olguların ameliyat öncesi tam bir sikloplejik refraksiyon muayenesi ve buna uygun düzeltme yapıldı. Ameliyattan sonra yapılan son muayenede ± 10 PD ve daha az kayması olan olgular başarılı olarak değerlendirildi. 10-20 PD arasında kayma olan olgular kısmi olarak başarılı olarak kabul edilirken, 20 PD'den fazla kayma olan olgular başarısız olarak değerlendirildi. Kontroller ameliyat sonrası 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay sonrasında 6 ay aralarla yapıldı. Bulgular: Temel ekzotropyanın tanınması ile opere edilen toplam 113, 73'ü (%64,6) kadın, 40'ı (%35,4) erkekti. Grup1'in yaşı 18,0 (5-48); grup 2'nin 18,5 (5-60) idi ve iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p> 0,05). Hastaların Snellen'e göre görme keskinlikleri ve kayma dereceleri belirlendi. Gruplar arasında görme keskinlikleri bakımından farklılık yoktu (p>0.05). Gruplar arasında ameliyat öncesi kayma değeri olarak anlamlı bir fark yoktu (p> 0.05). 113'ün 13'üne (%11,5) rezidü ekzotropya nedeniyle ikinci cerrahi müdahale ve hiçbir hastaya ikiden fazla cerrahi uygulanmadı. Tek yönlü geriletme-rezeksiyon tedavisiyle yönetilen başarı oranı %92,1 başarılı, %3,9 oranında başarılı, %3,9 başarı ile iki taraflı geriletme tedavisi uygulanan ultrasonda %2,7 başarılı, %83,8 değişimli başarılı, %13,5 olarak bulundu. Başarı oranları arasındaki fark ile anlamlı idi (p< 0.01). Sonuç: Temel tip ekzotropyada tek yönlü geriletme rezeksiyon ameliyatının, çift yönlü dış rektus geriletilmesine göre daha başarılı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: we aimed to evaluate long-term results and factors affecting the success of symmetric (bilateral lateral rectus recession) and asymmetric (unilateral medial rectus resection and lateral rectus recession) surgical treatment of patients with a diagnosis of basic type intermittent exotropia (EX). Materials and methods: Personal folders of total 113 patients with basic type exotropia who applied Ankara Ulucanlar Eye Education and Research Hospital Eye Clinic Strabismus Unit between 2004-2011 years and applied strabismus surgery were analyzed retrospectively. Patients were evaluated according to the applied surgical method; bilateral hang-back method applied ones (Group 1= 37) and monolateral hangback- resection method applied ones (Group 2= 76). During the preoperative follow-up of patients, a cycloplegic refraction examination and accordingly necessary refraction correction was accomplished. In the last examination during postoperative 1 year visit; a deviation ± 10PD was taken as success. 10-20PD was taken less successful,20PD higher was taken unsuccessful. Controls were done at 1st week, 1st month, 3st month,6st month and then in 6 month periods, postoperatively. Results: 73 (64,6%) patients were female and 43 (35,4%) patients were male. No statistically significant difference was observed between symmetric and asymmetric surgical treatment for age avarage (p> 0.05). Patients' eye acuity and impairment level were determined according to Snellen. There were no statistically meaningful difference between two groups (P>0.05). No statistically significant difference was observed between symmetric and asymmetric surgical treatment for preoperative impairment degree (p> 0.05). Thirteen of the 113 patients (%11,5) underwent a second surgical intervention (13 for recurrent exotropia), and no patient received more than 2 interventions. Success ratios were found to be 92,1% success, 3,9% less successful, 3,9% unsuccessful in monolateral hang-back - resection method applied group and 2,7% success, 83,8% less successful, 13,5% unsuccessful in bilateral hang-back method applied group. Difference between success ratios of the groups was statistically meaningful (p<0.01). Conclusions: It was found that monolateral hang-back – resection method gives more successful results than bilateral rectus hang-back method in basic type exotropia.