Discovering mechanisms driving adaptive evolution in the cross-kingdom fungal pathogen fusarium oxysporum
Krallıklar arası fungus pathojeni fusarıum oxysporumda uyun sağlayıcı evrimi sürdüren mekanizmaların keşfedilmesi
- Tez No: 998942
- Danışmanlar: PROF. DR. LI-JUN MA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik evrim, Mikrobiyoloji, Moleküler biyoloji, İşlemsel biyoloji, Biological evolution, Microbiology, Molecular biology, Computational biology
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Massachusetts Amherst
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Fusarium oxysporum, ekonomik açıdan önemli birçok bitkide vasküler solgunluk hastalığına ve insanlarda local veya yayılmış enfeksiyonlara neden olabilen, krallıklar arası patojenik bir fungustur. Yaşam döngüsünde eşeysel bir aşama olmamasına rağmen, F. oxysporum, konukçuya özgü genler ve tekrar içeriği bakımından zengin olan aksesuar kromozomlar (AC'ler) sayesinde çok çeşitli konukçulara uyum sağlayabilir. Bu tez, karşılaştırmalı genomik ve deneysel bir evrim yaklaşımı kullanarak alemler arası patojen F. oxysporum'da adaptif evrimi yönlenirren mekanizmaları araştırmaktadır. İlk bölümde, bitki patojeni F. oxysporum f. sp. lycopersici 4287 (Fol4287) izolatı ile insan patojeni F. oxysporum MRL8996 izolatının fenotipleri ve genomları karşılaştırılmaktadır. Fol4287 ve MRL8996 hem morfoloji hem de AC geni ve tekrar içeriği bakımından farklılık göztermektedir. İkinci bölüm, tüm genom dizileme yoluyla evrim deneyleri tarıfından olşturulan Fol4287 popülasyonlarını analiz etmektedir. Birçok kopya sayısı varyasyonu, tek nükleotid varyasyonu, ekleme çıkarma ve transposable element ekleme varyasyonu (TIV) tespit edilmiştir. Son bölüm Fol4287 ve MRL8996'daki adaptif mutasyon mekanizmaları denysel evrim yoluyla karşılaştırmaktadır. Transpozonlar her iki türde varyasyonun ana nedeni olsa da, aktif transposonlar farklıdır ve AC'lerinde kodlanır. Fol4287 için bir DNA transpozonu olan Hormin oldukça aktifken, MRL8996'da kısa sepiştirilmiş bir nükleer element olan Foxy5 en yüksek aktiviteye sahipti. Dinamik kromozomlar da her iki türde farklıdır: Fol4287'de AC'ler ve kromozom 13 birçok kopya sayısı varyasyonuna sahipken, MRL8996'da AC'ler nispeten kararlıi kromozom 12 ise kararsızdır. Ayrıca, büyümenin önemli bir düzenleyicisi olan ve biren fazla bağımsız popülasyonda mutasyona uğrayan Velvet kompleksi F. oxysporum'un adaptasyonunda önemli bir role sahiptir. Birçok ilginç evrimsel olay da gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, aksesuar kromozomlar F. oxypsroum için evrimsel sıcak noktalar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Fusarium oxysporum is a cross-kingdom pathogenic fungus that can cause vascular wilt disease in many economically important plants and local or disseminated infections in humans. Although it lacks a sexual stage in its life cycle, F. oxysporum can adapt to a wide range of hosts because of accessory chromosomes (ACs) which are enriched in host-specific genes and repeat content. This dissertation investigates the mechanisms that drive the adaptive evolution in the cross-kingdom pathogen F. oxysporum using comparative genomics and an experimental evolution approach. The first chapter compares phenotypes and genomes of a plant pathogenic isolate F. oxysporum f. sp. lycopersici 4287 (Fol4287) and a human pathogenic isolate F. oxysporum MRL8996. Fol4287 and MRL8996 differ in both morphology and AC gene and repeat content. The second chapter analyzes the Fol4287 populations generated by evolution experiments through whole-genome sequencing. Many copy number variations, single nucleotide variations, insertions deletions, and transposable element insertion variations (TIV) were detected. The final chapter compares the adaptive mutation mechanisms in Fol4287 and MRL8996 through experimental evolution. While transposons are the major cause of variation in both strains, the active transposons are different and encoded in their ACs. For Fol4287 a DNA transposon, Hormin is highly active while in MRL8996, a short interspersed nuclear element, Foxy5, had the highest activity. The dynamic chromosomes are also different in both strains: in Fol4287 ACs and chromosome 13 have many copy number variations while in MRL8996 ACs are relatively stable while chromosome 12 is unstable. In addition, the Velvet complex, which is a major regulator of growth and mutated in multiple independent populations has an important role in the adaptation of F. oxysporum. Many interesting evolutionary events are also observed. In conclusion, the accessory chromosomes provide evolutionary hotspots for F. oxysporum.