Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde immünoterapi etkinliğinde miRNA'ların rolünün incelenmesi
Investigation of the role of miRNAs in immunotherapy efficacy in non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 998975
  2. Yazar: CEMRE ÖRNEK ERGÜZELOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKKAN EVRENSEL, PROF. DR. ERDEM ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Karsinoma-küçük hücreli olmayan-akciğer, Tıbbi onkoloji, İmmünogenetik, Carcinoma-non small cell-lung, Medical oncology, Immunogenetics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Translasyonel Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Akciğer kanseri, dünya çapında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir. Akciğer kanserinin,“bağışıklık kontrol noktaları”da dahil olmak üzere farklı mekanizmalar kullanarak bağışıklık denetiminden kaçabileceği kanıtlanmıştır. İmmünoterapi, Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK) tedavisinde devrim yaratmaktadır. Bağışıklık kontrol noktası inhibitörleri (ICPI'ler); özellikle programlanmış hücre ölüm proteini-1 (PD-1) ve programlanmış ölüm ligand-1 (PD-L1) inhibitörleri kanser tedavisinde en önemli buluşlardan biri olarak kabul edilmektedir. PD-L1 immünohistokimyası, terapötik yanıt için öngörücü bir biyobelirteç olarak kullanılır. Bununla birlikte, daha doğru tahmin biyobelirteçlerine ihtiyaç vardır. Dolaşımdaki mikroRNA'ların (miRNA), bağışıklık hücreleri arasında ve bağışıklık ile tümör hücreleri arasındaki hücreler arası iletişimde rol oynadığına ve mekanizma ile ilgili biyobelirteçlerin iyi bir kaynağını temsil edebileceğine inanılmaktadır. KHDAK'li hastalarda, immünoterapi klinik çalışmaları halen devam etmektedir. Henüz birkaç yıldır kullanılan bu ilaçlarının klinik sonuçlar açısından karşılaştırmalı bazı çalışmaları literatürde mevcuttur, ancak kullanımlarının moleküler düzeyde kıyaslandığı çalışmalar konusunda literatürde hala açık vardır. Bu çalışma, immün tedavinin KHDAK tanısı alan hastalar üzerinde biyobelirteç hedefli bir araştırma olması ve rutine girebilmesi açısından oldukça güncel bir çalışmadır. Çalışmanın amacı, KHDAK hastaları için immünoterapi etkinliğini değerlendirmektir. Bunun için aday 10 miRNA molekülünün ekspresyon seviyelerinin, tedavinin prognozu açısından öngörücü bir faktör olup olamayacağı incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, hsa-miR-320-3p, hsa-miR-940, hsa-miR-490-5p, hsa-miR-21- 5p, hsa-miR-223-3p ve hsa-miR-34b-3p ekspresyonlarının, immünoterapiye yanıtta potansiyel olarak anlamlı faktörler olabileceği tespit edilmiştir. Potansiyel biyobelirteç olabileceği tespit edilen bu miRNA moleküllerinin hedefledikleri gen ve yolaklar tespit edilmiş, kanserogenezdeki olası rolü gösterilmiştir. Gelecek araştırmaların, akciğer kanserinde, bu ve bunun gibi daha fazla miRNA molekülünün tek ve/veya kombinasyonlar halinde kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the leading cause of cancer-related death worldwide. It has been demonstrated that lung cancer can evade immune surveillance using various mechanisms, including“immune checkpoints”. Immunotherapy is revolutionizing the treatment of nonsmall cell lung cancer (NSCLC). Immune checkpoint inhibitors (ICPIs), particularly inhibitors of programmed cell death protein-1 (PD-1) and programmed death ligand-1 (PD-L1), are considered among the most significant breakthroughs in cancer treatment. PD-L1 immunohistochemistry is used as a predictive biomarker for therapeutic response. However, more accurate predictive biomarkers are needed. Circulating microRNAs (miRNAs) are believed to play a role in cell-to-cell communication between immune cells and between immune and tumor cells and may represent a good source of mechanistic biomarkers. Clinical immunotherapy trials are ongoing in patients with NSCLC. While some comparative studies of these drugs, which have been used for several years, are available in the literature regarding clinical outcomes, there is still a gap in the literature regarding studies comparing their use at the molecular level. This study is highly relevant because it is a biomarker-targeted study of immunotherapy in patients diagnosed with NSCLC and can be implemented routinely. The aim of the study was to evaluate the efficacy of immunotherapy in NSCLC patients. We investigated whether the expression levels of 10 candidate miRNA molecules could be predictive factors for treatment prognosis. The study identified hsa-miR-320-3p, hsa-miR-940, hsa-miR-490-5p, hsamiR-21-5p, hsa-miR-223-3p, and hsa-miR- 34b-3p expression as potentially significant factors in the response to immunotherapy. As a result, the genes and pathways targeted by these miRNA molecules, identified as potential biomarkers, were identified, demonstrating their potential role in carcinogenesis. Future research is expected to contribute to the development of personalized treatment strategies for lung cancer using these and more similar miRNA molecules, either individually or in combination.