Çalışma mekanlarında ışığın görüntü oluşturmayan etkilerinin incelenmesi: sistematik derleme ve ölçümleme önerisi
Examining the non-image-forming effects of light in workspaces: a systematic review and measurement proposal
- Tez No: 998980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENSİN YAĞMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Doğal aydınlatma, Mimari aydınlatma, Yapay aydınlatma, Daylighting, Architectural lighiting, Artificial lighting
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği Bilim Dalı
Özet
Işık, insan için yalnızca görsel çevreyi algılamasını sağlayan bir unsur değil, aynı zamanda insan sağlığı, davranışı ve biyolojik ritmi üzerinde temel etkileri olan bir çevresel etmendir. Gözde yer alan kısa dalga boyuna duyarlı melanopsin içeren reseptörlerin keşfiyle ışığın sirkadiyen ritimlerin düzenlenmesinde kritik bir rol oynadığını ortaya konmuştur. Bu sayede, kişinin maruz kaldığı ışığın niceliği ve niteliğinin, uyku-uyanıklık döngüsü, hormonal dengesi, bilişsel performans ve duygu durum düzenlenmesi gibi pek çok fizyolojik süreçte belirleyici olduğunu kanıtlamıştır. Uygun dalga boyu, düzey ve zamanda sağlanan ışık, bireylerin dikkat seviyelerini, üretkenliklerini ve genel iyi oluş hallerini artırabilirken; yetersiz, dengesiz ya da yanlış zamanda maruz kalınan ışık ise uyku bozuklukları, depresyon ve kronik sağlık problemleriyle ilişkilendirilebilmektedir. Bu bağlamda, ışığın biyolojik etkilerinin anlaşılması, mevcut aydınlatma yaklaşımlarının yeniden değerlendirilmesi ve görsel olmayan etkileri de kapsayacak şekilde tasarım stratejilerinin geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu tez, çalışma mekanlarında ışığın insanlar üzerindeki görüntü oluşturmayan etkilerini, PRISMA 2020 protokolüne uygun olarak yürütülen sistematik bir literatür taraması yoluyla incelemektedir. Çalışma, 2010–2025 yılları arasında yayımlanmış ışığın fizyolojik, psikolojik, bilişsel ve sirkadiyen etkilerini konu alan 88 akademik makaleyi incelemekte; tematik haritalama ve içerik analizi yöntemleriyle, aydınlatma türleri, aydınlık düzeyi, benzer renk sıcaklığı, m-EDI gibi ışık ölçüm parametreleri, kullanılan yöntemler ve ölçülen etkiler arasındaki ilişkileri görselleştirmekte ve sınıflandırmaktadır. Bulgular, görsel olmayan etkilerin özellikle çalışma ve öğrenme mekânlarındaki potansiyelini vurgulamakta; sirkadiyen ve biyolojik olarak etkili bütüncül aydınlatma uygulamalarının önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, ışığın insan sağlığı, iyi oluşu ve performansı üzerindeki hayati rolüne dikkat çekmek; mimari tasarım süreçlerinde görüntü oluşturmayan etkilerin de göz önünde bulundurulmasını teşvik etmek ve mevcut aydınlatma ölçümleme yaklaşımlarını bu çerçevede yeniden değerlendirmeye almayı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Light is not only a factor that enables humans to perceive their visual environment; it is also an important environmental factor with fundamental impacts on health, behavior, and biological rhythms. The discovery of melanopsin-containing receptors in the eye, called ipRGCs, has revealed that light plays a critical role in regulating circadian rhythms. With this discovery, it is understood that the quality and quantity of light exposure directly influence a wide range of physiological processes, such as the sleep–wake cycle, hormonal balance, cognitive performance, and emotional regulation. Properly timed exposure to light with the appropriate spectrum and illuminance may enhance attention, productivity, and overall well-being. Whereas insufficient, unbalanced, or ill-timed light exposure has been linked to sleep disorders, depression, and chronic health issues. Therefore, understanding the biological effects of light and integrating them into architectural design is essential for creating healthy and sustainable built environments. In this context, it becomes necessary to re-evaluate current lighting strategies and develop design approaches that account for not only visual but also non-visual effects of light. This thesis examines the non-image-forming (NIF) effects of light in workplace environments through a systematic literature review conducted using the PRISMA 2020 protocol. This review includes 88 academic studies published between 2010 and 2025, focusing on the physiological, psychological, cognitive, and circadian impacts of light. Using thematic mapping and content analysis, the relationships between lighting types, illuminance levels, correlated color temperature (CCT), melanopic equivalent daylight illuminance (m-EDI), research methods, and measured outcomes are classified and visualized. The findings show the significance of non-image forming effects in workspaces and highlight the importance of implementing effective and integrative lighting strategies. The primary aim of this study is to emphasize the essential role of light in supporting human health, well-being, and performance, to guide for the integration of non-image-forming effects into architectural design processes, and to reframe existing lighting approaches within this new context.