Hematolojik malignitesi olan febril nötropenik hastalarda D-indeks, C-reaktif protein ve prokalsitonin düzeyleri ile fungal infeksiyon gelişiminin tahmini
Prediction of fungal infection development in febrile neutropenic patients with hematologic malignancies using D-index, C-reactive protein, and procalcitonin levels
- Tez No: 999052
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN TÜZÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İnvaziv fungal infeksiyon, Tahmin modeli, Febril nötropeni, D-indeks, Biyomarker, Invasive Fungal Infection, Prediction Model, Febrile Neutropenia, D-index, Biomarker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Febril nötropeni, hematolojik malignitesi olan ve kemoterapi alan hastalarda sık görülen bir komplikasyondur ve yüksek morbidite ve mortalite ile ilişkilidir. Hematolojik malignitesi olan febril nötropenik hastalar invazif fungal infeksiyonlar (İFİ) açısından yüksek risk altındadır. İFİ'lerin erken tanısı ve öngörülmesi ise oldukça zordur. Çalışmamızda hematolojik malignitesi olan febril nötropenik hastalarda D-indeks kılavuzluğunda C-Reaktif Protein (CRP) ve prokalsitonin (PCT) eşliğinde İFİ gelişiminin tahmin edilmesinde ve İFİ riskini belirleyerek antifungal tedavinin doğru kullanımında bu testlerin performansını değerlendirmeyi amaçladık. Şubat 2023 ile Haziran 2024 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Ana Bilim Dalı'nda yatmakta olan ve İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı tarafından konsültasyon yoluyla değerlendirilen 98 hastada gelişen 125 febril nötropeni atağı dahil edildi. Hastaların febril nötropeni atağı başlangıcında, 48. saat, 72. saat, 7. gün ve 7-10. gündeki CRP ve PCT değerleri kaydedildi. İFİ açısından yüksek riskli hastaları tespit edebilmek için hesaplanması günlük mutlak nötrofil sayımlarını çizen bir grafiğe dayanan D-indeks ve kümülatif D-indeks (k-D-indeks) değerleri kaydedildi. Hastalarda İFİ EORTC/MSG'nin tanımlandığı konak faktörü, klinik kriter ve mikolojik kriterlere göre“olası”,“yüksek olası”ve“kanıtlanmış”invazif mantar infeksiyonu olarak sınıflandırıldı. İnvazif fungal infeksiyon gelişimi olan ataklarda CRP 48. saat, 72. saat, 7. gün ve 7-10. gün aralığındaki ölçüm değerleri anlamlı oranda yüksek bulundu (sırasıyla p=0,001, p=0,0001, p=0,0001, p=0,0001). İFİ gelişimi olan ataklarda genellikle PCT düzeyleri daha düşük bulundu. PCT 7-10. gün düzeyi istatistiksel olarak anlamlı oranda düşük bulundu (p=0,033). İFİ gelişimi olan ataklarda hesaplanan D-indeks değerleri anlamlı oranda yüksek bulundu (p=0,018). K-D-indeks değeri İFİ gelişimi olan ataklarda anlamlı oranda düşük saptandı (p=0,0001). D-indeks ve k-D-indeks'in, CRP veya PCT'ninden birinin başlangıç veya 48. saat değerleriyle yapılan üçlü kombinasyonlar ile 0,99'a ulaşan AUC değeri ve %100'e ulaşan duyarlılık ve negatif prediktif değer sonuçları elde edildi. D-indeks ve k-D-indeks'in CRP ve PCT'nin 48. veya 72. saat değerleriyle birlikte kullanıldığı dörtlü kombinasyonu sayesinde ise AUC = 1,00 ve duyarlılık, seçicilik, negatif ve pozitif prediktif değerleri %100 olarak bulundu. Çalışmamız, klinik, mikrobiyolojik ve radyolojik bulgularla birlikte değerlendirildiğinde D-indeks ve k-D-indeks'in İFİ'nin tanısının erken dönemde öngörülmesinde ve antifungal tedavi başlama kararında önemli bir yer tutabileceğini ve özellikle CRP ve PCT ile kombinasyonunun tanısal doğruluğu büyük oranda artırabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Febrile neutropenia is a common complication in patients with hematologic malignancies undergoing chemotherapy and is associated with high morbidity and mortality. Patients with hematologic malignancies and febrile neutropenia are at high risk for invasive fungal infections (IFI). The early diagnosis and prediction of IFIs is quite challenging. This research aimed to evaluate the performance of D-index, in conjunction with C-Reactive Protein (CRP) and Procalcitonin (PCT), in predicting the development of IFI and assessing the risk of IFI for the appropriate initiation of antifungal therapy in febrile neutropenic patients with hematologic malignancies. Between February 2023 and June 2024, a total of 125 febrile neutropenia episodes occurring in 98 patients admitted to the Hematology Department of Pamukkale University Faculty of Medicine Hospital and evaluated by the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Department via consultation were included in the study. C-reactive protein (CRP) and procalcitonin (PCT) levels were recorded at the onset of febrile neutropenia, at 48 hours, 72 hours, on day 7, and between days 7 and 10. D-index and cumulative D-index (k-D-index) values, calculated based on a graph plotting daily absolute neutrophil counts, were recorded to identify high-risk patients for IFI. Patients were classified into“possible,”“highly probable,”and“proven”invasive fungal infections based on host factors, clinical criteria, and mycological criteria as defined by the EORTC/MSG guidelines. In febrile neutropenia episodes complicated by invasive fungal infection (IFI), CRP levels measured at 48 hours, 72 hours, day 7, and between days 7 and 10 were significantly elevated (p=0.001, p<0.0001, p<0.0001, p<0.0001, respectively). PCT levels were generally lower in episodes with IFI development, with the PCT level at 7-10 days significantly lower (p=0.033). D-index values were significantly higher in episodes with IFI development (p=0.018), while k-D-index values were significantly lower in episodes with IFI development (p=0.0001). Triple combinations of D-index and k-D-index with either CRP or PCT values at baseline or 48 hours resulted in an AUC of 0.99, with 100% sensitivity and negative predictive value. The quadruple combination of D-index and k-D-index with CRP and PCT values at 48 or 72 hours resulted in an AUC of 1.00, with 100% sensitivity, specificity, and both negative and positive predictive values. When evaluated alongside clinical, microbiological, and radiological findings, our study emphasizes that the D-index and k-D-index may play a significant role in the early prediction of invasive fungal infections (IFI) and in guiding the initiation of antifungal therapy. In particular, their combination with CRP and PCT appears to substantially enhance diagnostic accuracy.