Sporun yeşil yolu: FIFA Dünya Kupası organizasyonlarında sürdürülebilir çevre uygulamaları
The green way of sport: Sustainable environmental practices in FIFA World Cup organizations
  1. Tez No: 999066
  2. Yazar: UĞUR AĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Kupası, Spor, Sürdürülebilir çevre, Sürdürülebilirlik, World Cup, Sports, Sustainable environment, Sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı FIFA Dünya Kupası (DK) organizasyonlarında çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarının 2006 yılındaki başlangıcından günümüze örnek uygulamalarından yola çıkarak, spor ekosisteminin dikkatin konuya çekmek ve mega etkinliklere ev sahipliği yapmak isteyen ülkemiz spor yönetim örgütlerine sürdürülebilirlik perspektifi oluşturmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden dokuman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Bu incelemede FİFA resmi raporları kullanılmıştır. İnceleme sonucu elde edilen verilerin analizi öncelikle araştırmacı, ardından tematik analiz yapma işlevine sahip olan Atlas.ti nitel veri analiz programıyla içerik analizine tabi tutulmuştur. Karşılaştırmalı Analiz ve Tekrarlı Analiz yöntemleriyle içerik analizinin daha sağlıklı ve işlevsel hale gelmesi sağlanmıştır. İçerik analizi sonrasında veriler kategorize edilerek alt kategoriler ve kategoriler oluşturulmuştur. Araştırma bulguları FIFA DK organizasyonlarında çevre uygulamalarının 7 ana kategori ve 18 alt kategoride gerçekleştirildiğini göstermiştir. Bu kategorilerden en çok uygulama geliştirilen kategori %22,66'yla“Emisyon”ve %19,94'le“Atık Yönetimi”olmuştur. Ayrıca belirlenen 331 çevresel sürdürülebilirlik uygulamasının %44,11'i Güney Afrika 2010 DK organizasyonunda gerçekleştirilmiştir. Bulguların aktarımında her bir başlığın altında yer alan kategorilerin yoğunluklarının net bir şekilde anlaşılması için Sankey Diyagramları kullanılmıştır. Sonuç olarak 2006 DK'dan itibaren FIFA DK organizasyonlarında çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarına yer verilmekle birlikte bu uygulamalarda istikrarlı artış olmadığı ve uygulamalara bir standart çerçevesinde yaklaşılmadığı belirlenmiştir. Ek olarak FIFA'nın DK mega etkinliğinde çevre hasarının oldukça yüksek olacağını öngörmesine rağmen çevre hasarının yüksek olacağı bazı ülkelere ev sahipliği vermesi konuyu adaylık süreçlerinde yeterince önemsemediği ve çevresel sürdürülebilirlik olgusunu henüz yeterince özümsemediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to shed light on environmental sustainability practices in FIFA World Cup (WC) events, starting from 2006, and to provide a sustainability perspective to sports management organizations in our country aspiring to host mega events. Qualitative research methods, specifically document analysis, were employed. FIFA official reports were utilized for this examination. The data obtained from the analysis underwent content analysis using both researcher-led and thematic analysis functions of the Atlas.ti qualitative data analysis program. Comparative and repetitive analyses were conducted to enhance the functionality and reliability of content analysis. Following content analysis, data were categorized into subcategories and categories. Findings revealed that environmental practices in FIFA WC events were implemented across 7 main categories and 18 subcategories. The category with the highest number of implementations, at 22.66%, was“Emissions,”followed by“Waste Management”at 19.94%. Moreover, 44.11% of the identified 331 environmental sustainability practices were implemented during the South Africa 2010 WC event. Sankey Diagrams were utilized to convey the intensity of categories under each heading. In conclusion, while environmental sustainability practices have been incorporated into FIFA WC events since 2006, there has been no consistent increase in these practices, nor have they been approached within a standardized framework. Additionally, FIFA's hosting of WC mega events in countries where environmental damage is predicted to be significant suggests a lack of adequate consideration for environmental sustainability during the bidding process, indicating an insufficient assimilation of the environmental sustainability concept.