Dijital nekromansi içerikli reklamların marka tutumu ve ağızdan ağıza pazarlama üzerindeki etkilerine yönelik bir araştırma
A study on the effects of digital necromancy advertisements on brand attitude and word-of-mouth marketing
  1. Tez No: 999114
  2. Yazar: HAZAL AYCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ALPER AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızdan ağıza pazarlama, Pazarlama iletişimi, Reklamcılık, Word of mouth marketing, Marketing communication, Advertising
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital nekromansi, ölmüş ünlülerin (deleb) dijital teknolojiler aracılığıyla sanal olarak yeniden canlandırılmasını ifade eden bir kavramdır. Dijital nekromansi içerikli reklamlar ise dijital teknolojilerle sanal olarak yeniden canlandırılan deleblerin, reklam içeriklerine dâhil edilerek kullanıldığı bir reklam uygulamasıdır. Bu çalışmanın amacı, dijital nekromansi içerikli reklamlara yönelik çekicilik algısının marka tutumu ile pozitif ve negatif ağızdan ağıza pazarlama davranışları üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve bu değişkenlerin demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterip göstermediğini belirlemektir. Çalışmada nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiş; anket yöntemiyle 455 katılımcıdan elden edilen veriler SPSS-22 ve AMOS-19 programlarıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, tüketicilerin dijital nekromansi içerikli reklamlara yönelik çekicilik algıları, marka tutumları ve ağızdan ağıza pazarlama davranış düzeylerinin cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymaktadır. 45 yaş ve üzeri tüketicilerin marka tutumu ve pozitif ağızdan ağıza pazarlama eğilimlerinin daha yüksek, negatif ağızdan ağıza pazarlama eğilimlerinin ise daha düşük olduğu görülmektedir. Eğitim düzeyi bakımından, dijital nekromansi içeriklerine yönelik çekicilik algısı ve marka tutumunun düşük eğitim düzeylerinde daha yüksek seyrettiği; eğitim seviyesi arttıkça olumlu tepkilerin azaldığı ve negatif ağızdan ağıza pazarlama eğiliminin arttığı gözlemlenmektedir. Araştırmada çekicilik algısının, marka tutumu ile pozitif ve negatif ağızdan ağıza pazarlama davranışları üzerinde anlamlı bir belirleyici olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın, söz konusu etkileri Türk tüketicileri örnekleminde ele alarak ulusal ve uluslararası literatürdeki sınırlı ampirik çalışmalara özgün katkılar sunduğu; dijital nekromansi kavramını merkeze alan gelecekteki çalışmalar ile reklamverenler ve pazarlama iletişimi profesyonelleri için yol gösterici çıkarımlar sağladığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Digital necromancy refers to the virtual resurrection of dead celebrities (delebs) through the application of advanced digital technologies. Digital advertisements containing digital necromancy involve the incorporation of these digitally recreated celebrities into advertising content. This study aims to examine the impact of perceived attractiveness toward digital necromancy-themed advertisements on brand attitude and both positive and negative word-of-mouth (WOM) behaviors. Furthermore, it seeks to determine whether these variables exhibit statistically significant differences based on demographic characteristics. Adopting a quantitative research design, data were collected from 455 participants via a survey method and subsequently analyzed using SPSS 22 and AMOS 19 software. The findings indicate that consumers' perceptions of attractiveness, brand attitudes, and WOM behaviors regarding digital necromancy-themed advertisements do not significantly differ by gender. However, consumers aged 45 and older demonstrated higher brand attitudes and positive WOM tendencies, alongside lower negative WOM inclinations. Regarding educational attainment, it was observed that perceived attractiveness and brand attitude were higher among participants with lower education levels; as educational levels increased, positive responses diminished while negative WOM tendencies rose. Ultimately, the research concludes that the perception of attractiveness is a significant predictor of brand attitude and both positive and negative WOM behaviors. By examining these effects within a sample of Turkish consumers, this study offers an original contribution to the limited empirical literature at both national and international levels. It is anticipated that the findings will offer guidance for future research centered on digital necromancy and provide practical implications for advertisers and marketing communication professionals.