İstanbul'da öğretmenlerin yaşam zorlukları ve mesleki sürdürülebilirlik: Ekonomik ve psikolojik etkileri
Living challenges of teachers in İstanbul and professional sustainability: Economic and psychological impacts
- Tez No: 999206
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS SOYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Ekonomi, Psychology, Business Administration, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Stres, Öğretmenler, Anxiety, Stress, Teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İstanbul'da öğretmenlerin yaşam zorluklarını ve bu zorlukların mesleki sürdürülebilirlik üzerindeki ekonomik ve psikolojik etkilerini nitel bir çerçevede incelemektedir. İstanbul gibi yüksek yaşam maliyetli bir metropolde barınma ve ulaşım giderleri, zorunlu harcamalar, gelir-yeterlilik algısı ve zaman baskısı, öğretmen iyi oluşu, motivasyon ve meslekte kalma isteği üzerinde belirleyici olabilmektedir. Çalışma, İstanbul'un farklı ilçelerinde devlet ve özel okullarda görev yapan 25 öğretmenden (N=25) elde edilen saha verisine dayanmaktadır. Veriler, demografik bilgi formu ve 15 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme rehberinin yazılı olarak uygulanmasıyla toplanmış, yanıtlar tematik analiz yaklaşımıyla çözümlenmiştir. Bulgular, özel okul öğretmenlerinde iş güvencesi ile veli/performans baskısı vurgusunun daha görünür olabildiğini, devlet okulunda ise ekonomik baskıların“güvence var ama yetmiyor”çizgisiyle birlikte tartışılabildiğini göstermektedir. Tez, eğitim yönetimi ve insan kaynakları uygulamalarına yönelik iyileştirme önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines teachers' living difficulties in Istanbul and the economic and psychological effects of these difficulties on professional sustainability from a qualitative perspective. In a high-cost metropolitan context, housing and transportation expenses, essential costs, perceived income adequacy, and time pressure may shape teachers' well- being, motivation, and intention to remain in the profession. The study is based on field data collected in Istanbul from 25 teachers (N=25) working in public and private schools across different districts. Data were collected through a semi-structured interview guide consisting of a demographic form and 15 open-ended questions administered in written format. Written responses were analyzed using thematic analysis, findings were organized into themes addressing economic pressure, psychological well-being, work-life balance, organizational support, transportation- related strain, and professional sustainability. Findings suggest that job insecurity and parent/performance pressure may be more salient among private-school teachers, while public-school teachers may emphasize the coexistence of formal job security with persistent economic strain. The thesis offers implications for educational management and human resources practices regarding teacher well-being and retention in Istanbul.