Yetkinlik-uyumlu işe yerleştirme ve iş tatmini ilişkisinde motivasyonun aracı rolü: Sigorta sektöründe bir uygulama
The intermediary role of motivation in the relationship between competency- based job placement and job satisfaction: An application in the insurance sector
  1. Tez No: 999207
  2. Yazar: İLKAY ÇEVİKCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS SOYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetkinlik, Competence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yetkinlik-uyumlu işe yerleştirmenin çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisini incelemeyi ve bu ilişkide motivasyonun aracı rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Günümüz işletmelerinde insan kaynağının stratejik bir rekabet unsuru hâline gelmesi, çalışanların sahip oldukları yetkinliklerin işin gereklilikleriyle uyumlu biçimde değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Yetkinlikleri ile yaptıkları iş arasında uyum bulunan çalışanların, işlerinden daha fazla tatmin oldukları ve daha yüksek motivasyon sergiledikleri kabul edilmektedir. Bu bağlamda çalışmada, yetkinlik-uyumlu işe yerleştirme, motivasyon ve iş tatmini arasındaki ilişkiler bütüncül bir çerçevede ele alınmıştır. Araştırma, sigorta sektöründe faaliyet gösteren çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler, anket yöntemiyle toplanmış ve elde edilen veriler istatistiksel analiz teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında öncelikle ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmış; ardından değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleri ile incelenmiştir. Motivasyonun aracı rolünü test etmek amacıyla yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Araştırma bulguları, yetkinlik-uyumlu işe yerleştirmenin iş tatmini üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışan motivasyonunun, yetkinlik-uyumlu işe yerleştirme ile iş tatmini arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı role sahip olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, sigorta sektöründe insan kaynakları uygulamalarında yetkinlik temelli yaklaşımların önemini ortaya koymakta ve çalışan motivasyonunu destekleyici uygulamaların iş tatmini üzerindeki belirleyici etkisine dikkat çekmektedir. Çalışmanın bulgularının hem akademik literatüre hem de insan kaynakları uygulayıcılarına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of competency-based job placement on employees' job satisfaction and to determine the mediating role of motivation in this relationship. In today's organizations, human capital has become a critical source of competitive advantage, making it essential to align employees' competencies with job requirements. Employees whose competencies are well matched with their job roles are expected to demonstrate higher levels of motivation and job satisfaction. Within this framework, the relationships between competency-based job placement, motivation, and job satisfaction are addressed in an integrated manner. The research was conducted on employees working in the insurance sector, where expertise, regulatory intensity, and human capital quality play a vital role in organizational performance. Data were collected using a survey method and analyzed through statistical techniques. Initially, validity and reliability analyses of the measurement scales were performed. Subsequently, correlation and regression analyses were conducted to examine the relationships between the variables. Structural equation modeling was employed to test the mediating role of motivation. The findings reveal that competency-based job placement has a significant and positive effect on job satisfaction. Moreover, motivation was found to play a significant mediating role in the relationship between competency-based job placement and job satisfaction. These results highlight the importance of competency-oriented human resources practices and motivational mechanisms in enhancing employees' job satisfaction within the insurance sector. The study is expected to contribute to both the academic literature and practical applications in human resources management.