Yoğun bakımda yatan ve sedoanaljezi tedavisi alan hastaların ağrı takibinde sayısal derecelendirme ölçeği (NRS) ve sözlü ifade edilemeyen ağrı ölçeği (NVPS)'nin pupillometreyle karşılaştırılması
Comparison of numerical rating scale (NRS) and non-verbal pain scale (NVPS) with pupillometry in pain monitoring of intensive care patients receiving sedoanalgesia
- Tez No: 999221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FETHİ GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Pupillometri, Yoğun bakım, Pain, Pupillometry, Intensive care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yoğun Bakım Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım ünitesinde sedoanaljezi tedavisi alan hasta popülasyonunda pupillometri parametrelerinin ağrıyı saptamadaki tanısal değerliğini; Sayısal Derecelendirme Ölçeği (NRS) ve Sözel Olmayan Ağrı Ölçeği (NVPS) gibi geleneksel yöntemlerle karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif ve gözlemsel nitelikteki bu tanısal değerlik çalışmaya, yoğun bakım ünitesinde takip edilen, 18 yaş ve üzeri, sedoanaljezi uygulanan 60 hasta dahil edilmiştir. Toplam 43 hasta, ölçüm başarısızlığı veya dışlama kriterleri nedeniyle çalışma kapsamı dışında tutulmuştur. Klinik olarak anlamlı ağrı eşiği, NRS veya NVPS skorunun 4 ve üzerinde olması (≥ 4) şeklinde tanımlanmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı yöntemlerin yanı sıra, anlamlı parametrelerin belirlenmesi için lojistik regresyon analizi ve tanısal performansın değerlendirilmesi amacıyla ROC analizi uygulanmıştır. Bulgular: Pupillometri parametreleri incelendiğinde, ∆NPI (Nörolojik Pupil İndeksi değişimi) değerinin ağrı varlığına göre gruplandırılan hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği saptanmıştır (p <0.001). Ayrıca sağ NPI (NPI_sağ), yaş, diyastolik kan basıncı ve kalp hızı değerlerinde gruplar arası anlamlı farklar gözlenmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, ∆NPI ve diyastolik kan basıncının ağrıyı öngörmede bağımsız risk faktörleri olduğu belirlenmiştir. ∆NPI parametresinin ağrıyı ayırt etmedeki tanısal gücü incelendiğinde, eğri altında kalan alan (AUC) değeri 0.804 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Çalışma bulguları, pupillometrinin yoğun bakım hastalarında ağrının objektif olarak saptanmasında yüksek tanısal doğruluğa sahip, etkin bir araç olduğunu göstermiştir. Özellikle ∆NPI parametresinin ağrıyı öngörmedeki yüksek başarısı (AUC: 0.804), bu yöntemin yatak başı monitörizasyonda rutin bir klinik araç olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. Ayrıca yöntemin, nörolojik izlem ve sedasyon derinliğinin derecelendirilmesi süreçlerinde de klinik karar verme mekanizmalarına katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the diagnostic accuracy of pupillometry parameters in detecting pain among the patient population receiving sedoanalgesia in the intensive care unit (ICU), in comparison with conventional methods such as the Numerical Rating Scale (NRS) and the Non-Verbal Pain Scale (NVPS). Materials and Methods: This single-center, prospective, observational diagnostic accuracy study included 60 patients aged 18 and over who were receiving sedoanalgesia in the ICU. A total of 43 patients were excluded from the study due to measurement failure or exclusion criteria. Clinically significant pain threshold was defined as an NRS or NVPS score of 4 or higher (≥ 4)).. In addition to descriptive statistical methods, logistic regression analysis was used to identify significant parameters, and ROC (Receiver Operating Characteristic) analysis was performed to evaluate diagnostic performance. Results: Analysis of pupillometry parameters revealed that the ∆NPI (change in Neurological Pupil Index) value showed a statistically significant difference between patient groups categorized by the presence of pain (p < 0.001). Furthermore, significant differences were observed between groups in right NPI (NPI_right), age, diastolic blood pressure, and heart rate. Multivariate logistic regression analysis identified ∆NPI and diastolic blood pressure as independent risk factors for predicting pain. When evaluating the diagnostic power of the ∆NPI parameter in discriminating pain, the Area Under the Curve (AUC) was calculated as 0.804. Conclusion: The study findings indicate that pupillometry is an effective tool with high diagnostic accuracy for the objective detection of pain in ICU patients. In particular, the high success of the ∆NPI parameter in predicting pain (AUC: 0.804) supports the potential of this method to be utilized as a routine clinical tool in bedside monitoring. Additionally, it is concluded that the method may contribute to clinical decision-making processes in neurological monitoring and the grading of sedation depth.