İzmir Karabağlar Yıkık Camii kalemişi tasarım ve uygulamaları
Izmir Karabaglar Yikik Mosque kalemisi design and applications
- Tez No: 999229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Cephe süslemeleri, Duvar süslemeleri, Mimari süslemeler, Tavan süslemeleri, Türk süsleme sanatı, İç mimari, Facade ornament, Wall decorations, Architectural decorations, Ceiling decorations, Turkish decorative art, Interior architecture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
Özet
Mimari bezeme sanatı, tarih boyunca kültürel ve sanatsal mirasın gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynamış ve toplumların en temel sanat ve kültür ögelerinden biri olmuştur. Her millet, kültürel kimliğini korumak ve yaşatmak amacıyla mimari bezeme sanatına ihtiyaç duymuştur. Türklerin Anadolu'ya yerleşmesi, mimari ve sanatsal ögelerini bu coğrafyaya taşıyıp geliştirmelerine olanak sağlamıştır. Bu bağlamda, İzmir'e yerleşen Türkler ibadet edebilecekleri camiler inşa etmiş ve bu yapıları geleneksel Türk motifleriyle bezemiştir. İzmir'in çeşitli ilçelerinde cami inşa eden Türkler, Karabağlar ilçesinde 14. ve 15. yüzyıllara tarihlenen Eski İzmir Camii'ni inşa etmişlerdir. Eski İzmir Camii, depremler nedeniyle büyük hasar almış, minaresi ve harim duvarlarının önemli bir bölümü yıkıldığı için halk arasında“Yıkık Camii”olarak anılmaya başlanmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından alınan karar doğrultusunda, bölge halkının ibadet ihtiyacını karşılamak amacıyla caminin restorasyonunun gerçekleştirilmesine ve aynı bahçede yeni bir cami inşa edilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Yeni inşa edilen Karabağlar Yıkık Camii'nin bezeme tasarım ve uygulamalarının yapılması için tarafımıza bir teklif sunulmuştur. Kalemişi bezeme tasarımlarının dijital ortamda hazırlanması ve uygulamalarının gerçekleştirilmesi amacıyla, tez danışmanım Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çetin ile birlikte bu projeyi bir tez konusu olarak değerlendirilmiş ve bezeme tasarım ile uygulama süreci tez danışmanımın gözetiminde yürütülmüştür. Çalışmanın birinci bölümünde, araştırmanın amacı, konusu ve yöntemi ele alınmıştır. İkinci bölümde, İzmir'in Karabağlar tarihi ve günümüzdeki durumu incelenmiş; İzmir Karabağlar Yıkık Camii'nin tarihçesi, konumu ve çevresine ilişkin bilgiler verilmiştir. Bu bölümde ayrıca dini mimaride bezeme tasarımı üzerinde durulmuştur. Caminin kalemişleri proje çalışmaları ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca bezeme projesinin çağdaş tasarım teknikleriyle hazırlanması, desenlerin ve kalıpların dijital ortamda oluşturulması, bezeme kalıplarının yüzeye aktarılması ve fırça ile uygulanması gibi süreçler detaylı biçimde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Architectural ornamentation has played an important role throughout history in transferring cultural and artistic heritage to future generations and has been one of the fundamental elements of art and culture for societies. Every nation has required architectural ornamentation to preserve and maintain its cultural identity. The settlement of Turkish peoples in Anatolia allowed them to bring and develop their architectural and artistic elements in this region. In this context, the Turkish who settled in İzmir built mosques for worship and decorated them with traditional Turkish motifs. In various districts of İzmir, mosques were constructed, including the Eski İzmir Mosque in Karabağlar, dating back to the 14th and 15th centuries. Due to earthquakes, the mosque suffered significant damage, with the minaret and large parts of the prayer hall walls collapsing, earning it the popular name“Ruined Mosque.”Following a decision by ''Vakıflar Genel Müdürlüğü'', restoration efforts were initiated to meet the worship needs of the local population, and a new mosque was built within the same courtyard. A proposal was submitted for the design and application of ornamentation for the newly built Karabağlar Ruined Mosque. In collaboration with my thesis supervisor, Assist. Prof. Dr. Ayşe Çetin, kalemişi (traditional decorative plasterwork) designs were prepared digitally, and the application process was carried out under her. The first chapter of the study addresses the research aim, subject, and methodology. The second chapter examines the historical and present condition of Karabağlar and provides information on the mosque's history, location, and surroundings. This chapter also focuses on ornamentation design in religious architecture, detailing the preparation of patterns and molds digitally, their transfer to surfaces, and their application using brushes.