The effects of collaborative video-blog projects on Turkish EFL students' linguistic and digital literacy skills
İş birliğine dayalı video-blog projelerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin dilsel ve dijital okuryazarlık becerileri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 999245
  2. Yazar: MELEK YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil eğitimi, sosyal yapılandırmacılık, işbirlikli vlog projeleri, proje tabanlı öğrenme, dijital okuryazarlık, İngilizce konuşma becerileri, Language education, social constructivism, collaborative vlog projects, project-based learning, digital literacy, English speaking skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılda, iletişim uygulamalarının giderek dijital teknoloji araçlarıyla gerçekleştirilmesiyle birlikte, öğrencilerin mesleki, akademik ve sosyal ortamlarda aktif olarak yer alabilmeleri için dijital okuryazarlık ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Ancak, özellikle sınıf dışı özgün konuşma fırsatlarının sınırlı olduğu İngilizcenin yabancı dil olarak konuşulduğu birçok ortamda, öğrenciler kendilerini İngilizce olarak ifade etmekte çoğunlukla zorlanmaktadır. Bu konuyu ele alan bu çalışma, yükseköğretim bağlamında iş birliğine dayalı vlog projelerinin uygulanmasının, İngilizceyi yabancı dil olarak konuşan Türk öğrencilerinin konuşma becerileri ve dijital okuryazarlık becerileri üzerindeki etkilerini incelemektedir. Ayrıca, bu çalışma, öğrencilerin bu projelere katılmadan önceki ve katıldıktan sonraki algılarını ortaya çıkarıp bu projelerin uygulamasına ilişkin görüş ve önerilerini de incelemektedir. Çalışmada, tek gruplu ön test-son test sedenine dayalı vaka çalışması-karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Katılımcılar, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde zorunlu İngilizce hazırlık programına kayıtlı 40 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılar, rastgele amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Çalışmada yapılandırmacı/yorumlayıcı bir araştırma paradigması benimsenmiştir. Veriler, ön ve son yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler, ön ve son konuşma becerisi testleri, ön ve son dijital okuryazarlık ölçeği, beş yansıtıcı günlük, bir öz değerlendirme rubriği ve bir araştırmacı günlüğü kullanılarak toplanmıştır. Nicel veriler SPSS 25 sürümü kullanılarak analiz edilirken, nitel verilerin yorumlanması ve çözümlenmesinde tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, işbirlikli vlog projelerinin İngilizce konuşma derslerine entegre edilmesinin ilgi çekici, motive edici ve eğlenceli olarak görüldüğünü ve Vygotsky'nin sosyal yapılandırmacı kuramsal temeline dayalı olarak İngilizceyi yabancı dil olarak kullanan öğrencilerin gelişiminde çok boyutlu olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, akıcılık, doğruluk, kelime bilgisi, dil bilgisi, ve konuşmayı düzenleme dahil olmak üzere İngilizce konuşma becerilerinde önemli düzeyde akademik gelişme olduğunu göstermiştir. Ön test ve son test konuşma sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir. Ayrıca, dijital ve teknolojik becerilerde, özellikle video düzenleme araçlarını, dijital uygulamaları ve çevrimiçi siteleri eleştirel ve etik bir şekilde kullanmada ve araştırma becerilerinde önemli bir gelişme olduğu ortaya çıkmıştır. Dijital okuryazarlık ölçeğinden elde edilen nicel bulgular da son testte istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ek olarak, genel kültür, öz güven, öz yansıtma, öz değerlendirme, zaman yönetimi, liderlik, sorumluluk, empati, sabır ve başkalarına saygı gibi alanlarda duygusal ve kişisel gelişim rapor edilmiştir. Dahası, işbirlikli vlog projeleri, akran iskelesi, akran öğrenmesi, akran geri bildirimi, grup iş birliği ve artan etkileşim yoluyla sosyal gelişimi güçlendirmiştir. Grup dinamikleri, teknik problemler, zaman yönetimi, konu seçimi ve notlandırma sistemi gibi bazı zorluklar ve sınırlılıklar bildirilse de, işbirlikli vlog projelerinin uygulanmasına yönelik sonuçlar genel olarak öğrencilerin birçok alanda gelişim gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu da daha kapsamlı 21. yüzyıl becerileriyle uyumlu olarak öğrencilerin gelecekteki mesleki ve akademik hedeflerine fayda sağlayabilecek niteliktedir. Dolayısıyla, bu bulgular gelecekteki araştırmalar için önemli kuramsal, pedagojik ve uygulamaya dönük çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, as communication practices are increasingly mediated through digital technologies, developing digital literacy and communication skills has become essential for learners to participate actively in professional, academic, and social contexts. However, in many EFL contexts, especially where opportunities for authentic speaking practices outside the classroom are limited, EFL learners often struggle to express themselves. Addressing this issue, this study investigates the impacts of implementing collaborative vlog projects on Turkish EFL learners' speaking and digital literacy skills in a higher education context. This study also explores EFL learners' perceptions before and after participating in these projects and examines their opinions and suggestions regarding the implementation of these projects. The study employed a case study-mixed method approach with a one-group pretest-posttest design. The participants were 40 EFL learners enrolled in a compulsory English preparatory program at a state university in Türkiye. Participants were selected through a random purposive sampling method. A constructivist/interpretivist research paradigm was adopted. Data were collected from pre-post semi-structured face-to-face interviews, pre-post speaking tests, pre-post digital literacy scale, five reflective journals, a self-assessment rubric, and a researcher diary. Quantitative data were analyzed using SPSS version 25, while thematic analysis was employed to interpret the qualitative data. The findings demonstrated that integrating collaborative vlog projects into English-speaking classes was perceived as engaging, motivating, and entertaining, with a multidimensional positive impact on EFL learners' improvement, grounded in Vygotsky's social constructivist theory. The results demonstrated significant academic development in English-speaking skills, including fluency, accuracy, vocabulary, grammar, and speech organization. There was a statistically significant difference between pre- and post-speaking test results. Additionally, a significant development was reported in digital and technological skills, particularly in using video editing tools, digital applications, and online sites critically and ethically, as well as in researching skills. The quantitative results of the digital literacy scale also revealed a statistically significant increase in the post-test. Additionally, affective and personal development were reported in areas such as world knowledge, self-confidence, self-reflection, self-evaluation, time management, leadership, responsibility, empathy, patience, and respect for others. Furthermore, collaborative vlog projects enhanced social development through peer scaffolding, peer learning, peer feedback, group collaboration, and increased interaction. Although some challenges and drawbacks, including issues with group dynamics, technical problems, time management, topic selection, and grading system were reported, the outcomes of implementing collaborative vlog projects generally demonstrate EFL learners' progress across multiple dimensions, which can benefit their future professional and academic pursuits, and align with broader 21st-century skills. Therefore, these findings suggest important theoretical, pedagogical, and practical insights for future studies.