Euroscepticism in Türkiye: A review of political party perspectives
Türkiyede Avrupaşüpheciliği: Siyasi parti bakış açıları üzerine bir inceleme
- Tez No: 999269
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK ZEYNEP ALPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa şüpheciliği, European Union, Euroscepticism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Avrupaşüpheciliği, entegrasyon sürecinin başlangıcından bu yana tepkisel bir olgu olarak varlığını sürdürmektedir. Akademisyenler ve araştırmacılar, farklı ülkelerdeki şüpheciliği anlamak ve bunu bilimsel olarak doğrulamak için çeşitli ampirik gözlemler ve analizler gerçekleştirmişlerdir. Böylece, Avrupaşüpheciliği kavramı ve tipolojileri ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, literatürde bulunan söz konusu kavramsal ve teorik çerçeveyi kullanarak Türkiye'deki Avrupaşüpheciliğini anlamaya ve analiz etmeye odaklanmaktadır. Çalışma Türkiye'nin aday ülke statüsü kazandıktan sonraki dönemde Avrupaşüpheciliğini siyasi partiler düzeyinde ele almaktadır. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için adaylık sonrası Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine ve tarihsel sürece Avrupaşüpheciliği arka planı ile yer verilmiştir. Yapılacak teorik değerlendirme için Hard-Soft Tipolojisi seçilmiştir. Analiz için Türkiye'nin ana akım siyasi partileri olan AKP, CHP, MHP ve HDP'nin 2002, 2007, 2011, 2015, 2018 ve 2023 genel seçimlerinde ilan ettikleri seçim beyannameleri kullanılmıştır. Beyannamelerde partilerin Avrupa Birliği konusuna nasıl ve ne ölçüde değindikleri, kategorik ve düzeysel olarak şüphecilik durumları ve şüpheciliklerinin temel nedenleri ortaya konulmuş, tüm bunlar seçim sonuçlarına göre partilerin aldıkları oy oranları ile birlikte analiz edilmiştir. Sonuçlar, bir yandan yakın geçmişin resmini çizerken bir yandan da Türkiye'deki Avrupaşüpheciliğinin mevcut durumunu ve temel nedenlerini ortaya koymaktadır. Bulgular, seçim sonuçları ile birlikte değerlendirildiğinde Türk toplumunun Avrupa Birliği'ne olan bakışına da ışık tutmaktadır. Çalışma Türk siyasetinin AB'ye yönelik gelecekteki perspektifi hakkında da bazı öngörülerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Euroscepticism has existed as a reactionary phenomenon since the beginning of the integration process. Academics and researchers have conducted various empirical observations and analyses to understand and scientifically validate skepticism in different countries. This has led to the emergence of the concept and typologies of Euroscepticism. This study focuses on understanding and analyzing Euroscepticism in Türkiye using this conceptual and theoretical framework found in the literature. The study examines Euroscepticism at the level of political parties in the period after Türkiye gained candidate status. To better understand the topic, the post-candidacy Türkiye-European Union relations and the historical process are presented, with the background of Euroscepticism. For the theoretical assessment, the Hard-Soft Typology was chosen. The election manifestos of mainstream political parties of Türkiye such as AKP, CHP, MHP, and HDP, published in the 2002, 2007, 2011, 2015, 2018, and 2023 general elections, were used for the analysis. How and to what extent the parties addressed the European Union in their manifestos, their categorical and level-based skepticism, and causes of their skepticism were revealed. These were then analyzed along with their vote rates based on the election results. The results draw a picture of the recent past while also revealing the current state and the main reasons of Euroscepticism in Türkiye. When considered alongside the election results, the findings also shed light on Turkish society's perspective on the European Union. The study also offers some projections about the future perspective of Turkish politics towards the EU.