Replikli öğretimin otizmli çocukların iletişime girme ve sohbet başlatma becerileri üzerine etkisi
The effect of repetition teaching on the ability of children with autism to communicate and i̇nitiate conversations
- Tez No: 999271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beceri, Skill
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı replikli öğretimle otizmli çocuklara iletişime girme ve sohbet başlatma becerilerini kazandırmaktır. Bu amaçla replikli öğretimin otizmli çocuklarda iletişim kurmayı kazandırıp kazandırmadığı incelenmiştir. Replikli öğretim uygulamasının otizmlilere konuşma başlatma becerisini kazandırmayı hedeflediği bu çalışmada tek denekli araştırma desenlerinden katılımcılar arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Katılımcılar 5, 5 ve 6 yaşlarında olan 2 erkek ve 1 kız öğrenciden oluşmaktadır. Oturumlar gerçekleştirilirken 'Sohbet etme becerisi yoklama ve genelleme oturumları veri toplama formu' aracılığıyla veriler toplanmıştır. Elde edilen tüm veriler grafiksel analiz yoluyla değerlendirilmiş ve betimsel olarak yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları, replikli öğretimin otizmli çocuklarda iletişim ve sohbet becerisini kazandırmada etkili olduğunu göstermiştir. Bu araştırmanın amacına göre, araştırmada Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler kazandığı iletişim becerisini farklı ortam ve kişilere genelleyebildiği ve zaman içinde sürdürebildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to teach autistic children communication and conversation initiation skills through scripted instruction. To this end, the effectiveness of scripted instruction in teaching communication skills in autistic children was investigated. This study, which aimed to teach autistic individuals conversation initiation skills through scripted instruction, utilized a multiple baseline design among single-subject research designs. The participants consisted of two male and one female student aged 5, 5, and 6 years old. Data were collected during the sessions using the 'Conversation Skill Assessment and Generalization Sessions Data Collection Form'. All data obtained were evaluated through graphical analysis and interpreted descriptively. The research results showed that scripted instruction is effective in teaching communication and conversation skills in autistic children. According to the aim of this research, it was determined that individuals with Autism Spectrum Disorder (ASD) were able to generalize the communication skills they acquired to different environments and people and maintain them over time.