8-12 yaş karate sporcularında 8 haftalık core antrenmanlarının çeviklik, denge ve anaerobik güce etkisi
The effect of an 8-week core training program on agility, balance, and anaerobic power in karate athletes aged 8-12
  1. Tez No: 999283
  2. Yazar: FEYZİ ENİŞTE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Karate, Core Antrenman, Çeviklik, Denge, Anaerobik Güç, Karate, Core Training, Agility, Balance, Anaerobic Power
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET 8-12 YAŞ KARATE SPORCULARINDA 8 HAFTALIK CORE ANTRENMANLARININ ÇEVİKLİK, DENGE VE ANAEROBİK GÜCE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Feyzi ENİŞTE Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Kürşat HAZAR Temmuz 2025, 53 sayfa Bu çalışma 8-12 yaş arası karate sporcularında 8 haftalık core antrenmanlarının çeviklik, denge ve anaerobik güce etkilerini incelemektir. Araştırmada, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemin Rastgele seçilen 20 karateci oluşturmaktadır. Sporcular deney grubu (DG) ve kontrol grubu (KG) olarak iki gruba ayrıldı. DG'de yer alan karatecilerin, yaş ortalamasının 9,90 olduğu, boy ortalaması 137, 30 cm olduğu, kilo ortalamasının 32,20 kg olduğu, KG'de karatecilerin, yaş ortalamasının 9,50 olduğu, boy ortalamasının 136,70 cm olduğu, kilo ortalamasının 37,30 kg olduğu saptanmıştır. 8 haftalık core antrenman boyunca, KG'de haftada 3 gün, günde 60 dk karate antrenmanı; DG'de karatecilerine haftada 3 gün, günde 45 dk core egzersizleri uygulandı. Sporcuların antrenman öncesi ve sonrası anaerobik gücün bulunması için lewis protokolü uygulanarak dikey sıçrama testi yapıldı, denge ölçümleri için denge testi ve çeviklik testi için t çeviklik testi uygulandı. Elde edilen bulgular DG'de karatecilerin, antrenman öncesi ve antrenman sonrası denge testi, t testi ve anaerobik güç testinde (p<0.05) istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. KG'de karatecilerin, antrenman öncesi ve antrenman sonrası denge testi, t testi ve dikey sıçrama testinde (p<0.05) istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç olarak karatecilerde uygulanan 8 haftalık core antrenman programının denge çeviklik ve anaerobik güç parametreleri üzerine olumlu etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF 8 WEEKS OF CORE TRAINING ON AGİLİTY BALANCE, AND ANAEROBİC POWER 8-12 YEAR OLD KARATE ATHLETES Feyzi ENİŞTE Master's Thesis, Department of Physical Education and Sports Advisor: Assoc. Prof. Dr. Kürşat HAZAR July 2025, 53 pages This study examines the effects of an 8-week core training program on agility, balance, and anaerobic power in karate athletes aged 8-12 years. A pre-test-post-test control group quasi-experimental design was used in the study. The sample consisted of 20 randomly selected karate athletes. The athletes were divided into two groups: the experimental group (EG) and the control group (CG). It was determined that the karate practitioners in the EG had an average age of 9.90, an average height of 137.30 cm, and an average weight of 32.20 kg, while those in the CG had an average age of 9.50, an average height of 136.70 cm, and an average weight of 37.30 kg. During the 8-week core training, KG karate practitioners trained 3 days a week for 60 minutes a day, while DG karate practitioners performed core exercises 3 days a week for 45 minutes a day. To determine the athletes' anaerobic power before and after training, the vertical jump test was performed using the Lewis protocol, the balance test was performed for balance measurements, and the T agility test was performed for agility measurements. The findings revealed statistically significant differences (p<0.05) in the balance test, t-test, and anaerobic power test before and after training in karate practitioners at DG. In KG, statistically significant differences were found in karate practitioners in the balance test, t-test, and vertical jump test (p<0.05) before and after training. In conclusion, it can be said that the 8-week core training program applied to karate practitioners had a positive effect on balance, agility, and anaerobic power parameters.