Karate antrenmanlarının 8-12 yaş çocuklarda bazı motorik özellikler üzerine etkilerinin incelenmesi
An investigation of the effects of karate training on certain motor skills in children aged 8–12
- Tez No: 1014756
- Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM ÇAKMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenman, Çocuk, Karate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada Karate antrenmanlarının 8-12 yaş grubu kız ve erkek çocuklarda bazı motorik özellikler üzerine etkilerinin incelenmesi esas alınmıştır. Araştırmaya yaş ortalaması ( 9.82 ± 1,348 yıl) 55 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Araştırmaya Konya ili Sarayönü Belediyespor Kulübü sporcularından 1 yıl Shotokan stili Karate eğitimi almış gönüllü katılımcılardan oluşmaktadır. Çalışmaya sporcuların demogratif bilgileri elde edilerek vücut ağırlığı, boy uzunluğu, vücut kütle indeksi hesaplanarak sürat, pençe kuvveti, esneklik, denge, reaksiyon sürati, dikey sıçrama ölçümleri alınmıştır. Çalışma 12 hafta süre içerisinde tamamlanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Normal dağılım varsayımı sağlandığından analizlerde parametrik testler kullanılmıştır. Antrenman programı öncesi ve sonrası ölçümlerin karşılaştırılmasında eşleştirilmiş örneklemler t-testi, bağımsız gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örneklemler t-testi uygulanmıştır. Varyansların homojenliği Levene testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, demografik özelliklerinde vücut ağırlığı ve vücut kütle indeksinde uygulanan antrenman programı doğrultusunda son ölçüm ilk ölçüme kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Fiziksel parametrelerin ölçüldüğü pençe kuvveti, dikey sıçrama, 20 m sürat, görsel motor reaksiyon, esneklik, denge testi son ölçüm ilk ölçülen verilere kıyasla istatistiksel anlamda farklılık olduğu kaydedilmiştir (p<0,05). Elde edilen sonuçlar, Karate antrenmanlarının 8-12 yaş grubu çocuklarda motorik gelişimi üzerindeki olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects od karate training on certain motor skills in boys and girls aged 8-12 The study included 55 volunteer participants with an average age of 9.82 ± 1.348 years. The study participants consisted of volunteers from the Sarayönü Municipal Sports Club in Konya Province who had received one year of Shotokan-style karate training. Demographic data of the participants were collected, and measurements such as body weight, height, body mass index body mass indeks, sprint performance, grip strength, flexibility, balance, reaction time, and vertical jump were taken. The study was completed within a 12-week period. Statistical analysis of the data was performed using the SPSS 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) software package. Since the assumption of normal distribution was met, parametric tests were used in the analyses. Paired sample t-tests were applied to compare pre- and post-training measurements, while independent sample t-tests were used for comparisons between groups. Homogeneity of variances was evaluated using the Levene test. According to the data obtained from the study, statistically significant differences were found in body weight and body mass index values between the first and final measurements in line with the training program (p<0,05). Significant improvements were also observed in grip strength, vertical jump, 20-meter sprint, visual-motor reaction, flexibility, and balance test results compared to the initial measurements (p<0,05). The results indicate that karate training positively affects motor development in children aged 8–12.