Çocukluk çağı travmalarının obsesif inanışlar üzerindeki etkisinde psikolojik esneklik ve disosiyasyonun aracılık rolünün incelenmesi
The mediating role of psychological flexibility and dissociation in the effect of childhood trauma on obsessive beliefs
  1. Tez No: 999301
  2. Yazar: GÖKHAN CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ONNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, psikolojik esneklik, disosiyasyon, obsesif inanışlar, Childhood trauma, psychological flexibility, dissociation, obsessive beliefs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukluk çağı travmalarının obsesif inanışlar üzerindeki etkisinde psikolojik esneklik ve disosiyatif yaşantıların aracı rolünü incelemektir. Travmatik erken dönem yaşantıların bireylerin psikolojik işleyişi üzerinde uzun vadeli etkiler oluşturabileceği ve bu etkinin aracı psikolojik süreçler üzerinden ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda çalışmada, çocukluk çağı travmaları ile obsesif inanışlar arasındaki ilişkinin psikolojik esneklik ve disosiyatif süreçler aracılığıyla açıklanıp açıklanmadığı incelenmiştir. Araştırma örneklemini 18 yaş ve üzerindeki 384 katılımcı oluşturmuştur. Çalışma kapsamında veri toplamak amacıyla katılımcılara Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Psikolojik Esneklik Ölçeği (PEÖ), Disosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES) ve Obsesif İnanışlar Anketi (OİÖ-44) uygulanmıştır. Veri analizlerinde IBM SPSS 27 programı kullanılmış; analiz sürecinde korelasyon, regresyon ve aracılık analizlerinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçları, çocukluk çağı travmalarının obsesif inanışlar üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı olmadığını; buna karşın psikolojik esneklik ve disosiyatif süreçler üzerinden anlamlı dolaylı etkiler oluştuğunu göstermiştir. Bu bulgular, çocukluk çağı travmalarının obsesif inanışları doğrudan değil, psikolojik esneklik ve disosiyatif süreçler aracılığıyla etkileyebileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak araştırma bulguları, travma temelli psikopatoloji modellerini desteklemekte ve obsesif inanışların değerlendirilmesinde psikolojik esneklik ve disosiyatif süreçlerin birlikte ele alınmasının önemine işaret etmektedir. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın kapsamında tartışılmış ve gelecekte yapılacak çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of psychological flexibility and dissociative experiences in the relationship between childhood trauma and obsessive beliefs. It is assumed that traumatic early life experiences may have long-term effects on individuals' psychological functioning and that these effects may emerge through mediating psychological processes. Accordingly, this study investigated whether the relationship between childhood trauma and obsessive beliefs is explained through psychological flexibility and dissociative processes.The study sample consisted of 384 participants aged 18 years and older. Within the scope of the study, data were collected using the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Psychological Flexibility Scale (PFS), Dissociative Experiences Scale (DES), and Obsessive Beliefs Questionnaire (OBQ-44). Data analyses were conducted using IBM SPSS 27 software. Correlation, regression, and mediation analyses were performed during the analysis process.The results indicated that the direct effect of childhood trauma on obsessive beliefs was not statistically significant; however, significant indirect effects were found through psychological flexibility and dissociative processes. These findings suggest that childhood trauma may influence obsessive beliefs not directly, but through psychological flexibility and dissociative processes.In conclusion, the findings support trauma-based psychopathology models and highlight the importance of considering psychological flexibility and dissociative processes together in the evaluation of obsessive beliefs. The findings were discussed within the context of the relevant literature, and recommendations were provided for future research.