Düşük maliyetli hava yollarında sık uçan yolcu programlarının müşteri sadakatine etkisinde fiyat duyarlılığının aracılık etkisi: Düşük maliyetli Türk hava yolu pazarı üzerine araştırma
The mediating effect of low prices on customer loyalty in frequent flyer programs in low-cost airlines: A study on the low-cost Turkish airline market
  1. Tez No: 999316
  2. Yazar: HAZAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri sadakati, Sivil havacılık, Sivil havacılık işletmeleri, Customer loyalty, Civil aviation, Civil aviation companies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, düşük maliyetli hava yolu işletmelerinde uygulanan Sık Uçan Yolcu Programlarının müşteri sadakati bağlamındaki rolünü incelemektedir. Hava yolu taşımacılığı sektöründe artan rekabet ve hizmet farklılaşmasının sınırlı olması, işletmelerin müşteriyle uzun dönemli ilişkiler kurmasına yönelik stratejileri ön plana çıkarmaktadır. Bu süreçte sadakat programları, müşteri bağlılığını destekleyen temel pazarlama araçlarından biri olarak değerlendirilmektedir. Ancak düşük maliyetli hava yolu iş modelinin fiyat odaklı yapısı, bu programların sadakat yaratma kapasitesinin yeniden ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Çalışmanın temel amacı, Sık Uçan Yolcu Programları kapsamında sunulan ödül ve hizmetlerin müşteri sadakati ile olan ilişkisini açıklamak ve fiyat duyarlılığı kavramının bu yapı içerisindeki konumunu ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışma, düşük maliyetli hava yolu pazarında sadakatin hangi unsurlar üzerinden şekillendiğini kavramsal bir çerçevede ele almakta ve sadakat programlarının bu pazardaki işlevine odaklanmaktadır. Araştırma, düşük maliyetli hava yolu işletmelerinde müşteri sadakatinin yalnızca fiyat temelli unsurlarla açıklanamayacağını; sadakat programları aracılığıyla sunulan hizmet ve ödüllerin yolcu nezdinde oluşturduğu değer algısının önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çalışma, fiyat duyarlılığının sadakat davranışını tek başına belirleyen bir unsur olmadığını vurgulamakta; düşük maliyetli pazarda müşteri bağlılığının daha çok algılanan fayda ve program yapısı üzerinden şekillendiğine işaret etmektedir. Bu yönüyle araştırma, düşük maliyetli hava yolu pazarında sadakat programlarının konumunu açıklığa kavuşturarak literatüre katkı sağlamakta ve hava yolu işletmelerine sadakat stratejilerini yeniden değerlendirmeleri konusunda yol gösterici bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of Frequent Flyer Programs (FFPs) in the context of customer loyalty in low-cost airlines. Intensified competition and limited service differentiation in the airline industry have increased the importance of strategies aimed at establishing long-term customer relationships. In this framework, loyalty programs are considered one of the key marketing tools supporting customer retention. However, the price-oriented structure of the low-cost airline business model necessitates a re-evaluation of the loyalty-creating capacity of such programs. The main objective of the study is to explain the relationship between rewards and services offered through Frequent Flyer Programs and customer loyalty, and to clarify the position of price sensitivity within this structure. Accordingly, the research addresses the formation of customer loyalty in the low-cost airline market from a conceptual perspective and focuses on the functional role of loyalty programs in this context. The study suggests that customer loyalty in low-cost airlines cannot be explained solely by price-based factors. Instead, the perceived value created by rewards and services offered through loyalty programs plays a significant role in shaping customer loyalty. In this respect, price sensitivity is not considered a standalone determinant of loyalty behavior, and customer commitment in the low-cost airline market appears to be formed primarily through perceived benefits and program design. By clarifying the position of loyalty programs in the low-cost airline market, this research contributes to the literature and offers a guiding perspective for airline managers in reassessing their loyalty strategies.