Karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvuran hastalarda nötrofil-lenfosit ve platelet-lenfosit oranlarının primer sonlanım ile ilişkisi
The relationship between neutrophile-lymphocyte and platelet-lymphocyte ratios and primary endpoints in patients who admit to emergency service
- Tez No: 999353
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEDİM UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Abdomen-akut, Nötrofil/lenfosit oranı, Trombosit/lenfosit oranı, Abdomen-acute, Neutrophil/lymphocyte ratio, Platelet/lymphocyte ratio
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Acil servise karın ağrısı şikâyeti ile başvuran hastalar arasında nonspesifik karın ağrısı (NSKA) sık görülmektedir. NSKA'nın tanısal sürecindeki belirsizlikler hastaların tedavi ve takip süreçlerini zorlaştırmaktadır. Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLR) ve Platelet-Lenfosit Oranı (PLR) inflamatuar süreçleri gösteren basit ve hızlı belirteçlerdir. Spesifik tanılar üzerine yapılmış çalışmalarda bu belirteçlerin tanı ve prognoz sürecinde yararlı olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda NSKA olan hastalarda NLR ve PLR'nin tanı ve prognoz sürecindeki etkinliğini belirlemek amaçlanmıştır. Materyal Metod: Çalışma retrospektif, kesitsel ve gözlemsel olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetişkin acil servisine 01.01.2024 ve 31.12.2024 tarihleri arasında başvuran hastalar arasında yapıldı. Acil servise karın ağrısı şikâyeti ile başvuran hastalardan NSKA tanısı alan 18-65 yaş arasındaki 4085 hasta çalışmaya dahil edildi. Gebe hastalar, travması olanlar, anamnez bilgilerine ulaşılamayanlar, hemogram tetkiki istenmemiş olanlar ve tedaviyi reddeden hastalar dışlandı. Hemogram verilerinden elde edilen NLR ve PLR değerlerinin; yatış, ameliyat gereksinimi, yoğun bakım gereksinimi ve mortalite ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Servis yatışı yapılan hastalarda NLR medyan değeri 4,46(2,93–7,51); yatışı olmayanlarda ise 2,41(1,70–3,87) olarak bulundu (p<0,001). Yoğun bakım yatışı olan hastalarda NLR medyan değeri 7,82(4,72–14,66) olup yoğun bakım yatışı olmayanlarda 2,55(1,76–4,27) idi (p<0,001). Servis yatışı yapılan hastalarda PLR medyan değeri 135,92(98,83–203,32); servis yatışı olmayanlarda ise 115,66(88,74–157,36) olarak bulundu (p<0,001). Yoğun bakım yatışı olan hastalarda PLR medyan değeri 224,14(137,50–500,00) olup yoğun bakım yatışı olmayanlarda 116,78(89,67–161,64) idi (p<0,001). Yoğun bakım yatış gereksinimini öngörmedeki NLR kestirim değeri 4,64 olarak bulundu (EAA: 0,868; p<0,001). Yoğun bakım yatış gereksinimini öngörmedeki PLR kestirim değeri 153,97 olarak bulundu (EAA 0,808; p<0,001). Lojistik regresyon analizi sonucunda NLR düzeyindeki her bir birimlik artışın spesifik tanı alma ihtimalini 1,12 kat yükselttiği bulundu (p<0,001, OR:1,12). Sonuç: Bulgular NSKA olan hastalarda NLR ve PLR'nin tanı ve prognoz sürecinde kullanılabileceğini düşündürmekte ve NLR değeri yüksek hastalarda spesifik tanı alma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu belirteçlerin NSKA'ya yönelik geliştirilecek kılavuzlara dahil edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Nonspecific abdominal pain (NSAP) is commonly seen in patients who are admitted to the Emergency Room with abdominal pain. Due to difficulties in diagnosing NSAP, the patients' treatment and follow-up processes can be challenging. Neutrophile-Lymphocyte Ratio (NLR) and Platelet-Lymphocyte Ratio (PLR) are simple and quick markers that can indicate inflammation. The aim of this study is to evaluate the effectiveness of NLR and PLR in patients who are presenting with NSAP. Material and Method: The study was retrospective, cross-sectional and observational. It was studied at the Emergency Department of Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital between January 1, 2024, and December 31, 2024. Among the patients who were presented with abdominal pain and diagnosed with NSAP were included. In this study the relationship between“NLR and PLR”with hospitalization, surgery requirement, intensive care unit (ICU) requirement and mortality was evaluated. Results: Inpatients had significantly higher median NLR compared to discharged patients (4.46 [2.93–7.51] vs. 2.41 [1.70–3.87], p<0.001). Patients requiring ICU admission had a significantly higher median NLR compared to other patients (7.82 [4.72–14.66] vs. 2.55 [1.76–4.27], p<0.001). A significant difference was found in median PLR between the groups (inpatients: 135.92, IQR 98.83–203.32 vs. discharged patients: 115.66, IQR 88.74–157.36; p<0.001). Median PLR was higher in ICU patients versus others (224.14 [137.50–500.00] vs. 116.78 [89.67–161.64], p<0.001). The NLR cut-off for predicting the need for ICU was identified as 4.64 (AUC:0.868; p<0.001). The PLR cut-off for predicting the need for ICU was identified as 153,97 (AUC:0,808; p<0.001). Results showed, each one-unit increase in NLR was associated with a 1.12-fold higher risk of the specific diagnosis (p<0.001; OR:1.12). Conclusion: The findings suggest that NLR and PLR may be used in the diagnostic process of patients with NSAP and indicate that patients with higher NLR values have a greater likelihood of receiving a specific diagnosis. In addition, these biomarkers may be considered for inclusion in future NSAP guidelines.