Acil servise başvuran ileus tanısı alan erişkin hastalarda nötrofil/lenfosit oranının hastanede yatış süresi ve prognoza etkisi
The effect of neutrophil/lymphocyte ratio on the hospitalization time and prognosis of the patients diagnosed with ileus in the emergency medicine department
  1. Tez No: 452359
  2. Yazar: SELMA ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN EMRE EROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, İlk ve Acil Yardım, General Surgery, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: NLO, İleus, Nötrofil lenfosit oranı, NLR, Ileus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Acil servise sık başvuru nedenlerinden biri olan karın ağrısı; gastrointestinal sistem hastalıklarında en sık görülen semptomdur. Karın ağrıları içerisinde aciliyet arz eden, cerrahi servisinde takip ve tedavisinde operasyon gerekebilen ağrılar akut batın olarak sınıflandırılır. Akut batın sebeplerinden olan, ileus tanısı, yatış süresi ve prognozu değişmekle birlikte hastaneye yatış ve operasyon endikasyonu açısından önemlilik arz eder. Çalışmamızda, ileus tanısı alan hastaların hastaneye ilk başvuruda saptanan Nötrofil/Lenfosit oranının, hastanede yatış süresi ve prognoz ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem : 1 Ocak 2013 - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine karın ağrısı şikayeti ile başvurup ileus tanısı alarak Genel cerrahi servisine yatırılan hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. İleus tanısı alan hastaların lökosit sayısı, hemoglobin değeri, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, tanı aracı, hastanede kalış süresi, kanser tanısının olup olmaması ve ölüm olup olmaması karşılaştırıldı. İleus tanısı alan hastalarda NLO ile hastanede kalış süresi ve mortalite arasındaki ilişkisinin varlığı araştırıldı. Hasta dosyalarından elde edilen veriler IBM SPSS Statictics programı ile analiz edildi. Elde edilen sonuçlar literatürdeki bilgilerle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 251 hasta dahil edildi. Bunların 143'ünün (%57) erkek, 108'inin (%43) kadın olduğu tespit edildi. Nötrofil lenfosit oranı ve mortalite arasındaki ilişkiye bakıldı. Ölen hastaların N/L oranı 11.65 (18.83-3.29), yaşayan hastaların N/L oranı 5.21 (8.38-3.30) olarak tespit edildi. N/L oranı ile mortalite arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p=0.03, Man-Whitney U testi). Sonuç: NLO 'nun ileus tanılı hastaların prognozunu tahmin etmek için kullanılması uygundur. NLO pratikte kullanılabilcek ucuz, kolay ulaşılabilir bir yöntemdir. Literatürde NLO ve ileus ile ilgili bizim çalışmamız haricinde bir çalışma yoktur. Bu sebeple daha güçlü kanıtlar için farklı merkezlerde geniş hasta grupları ile yapılacak çalışmaların olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Neutrophil/Lymphocyte Ratio On The Hospitalization Time And Prognosis Of The Patients Diagnosed With Ileus In The Emergency Medicine Department Objective: Abdominal pain, which is one of the most frequent reason for emergency department application, is the most common symptom for gastrointestinal system diseases. Severe abdominal pain, which requires surgery is classified as acute abdomen. Ileus presents itself with acute abdomen and is important for being a reason for hospitalization and an indication of surgery. The purpose of this study is to analyze the relationship between Neutrophil/Lymphocyte ratio and the time of hospitalization and the prognosis of the disease. Material and Methods: The patients who applied to the Emergency Medicine Depatment of Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi between the dates of January 1, 2013 and December 31, 2015 with abdominal pain, diagnosed with ileus and hospitalized to the General Surgery Department, was scanned retropectively. The leukocyte, hemoglobin, neutrophile and lymphocyte counts, the time of hospitalization, the imaging technique used for diagnosis, the presence of malignity, and the presence of death was compared between the patients who are diagnosed with ileus. The relationship between NLR and the duration of hospitalization and the rate of mortality was studied in the patients who are diagnosed with ileus. The data recieved from the patient folders was scanned with Windows spss statistics program and was compared with the results recieved from the literature. Results: A total of 251 patients were included in this study. 143 (57%) of those patients were male and 108 (43%) were female. Relationship between the neutrophile lymphocyte ratio (NLR) and the mortalty was inspected. The NLR of the patients who died was found 11.65 (18.83-3.29), and of the patients who lived was found 5.21 (8.38-3.30). Relationship between NLR and mortality was found statistically significant (p=0.03, Man-Whitney U Test). Conclusions: The use of NLR is suitable for predicting the prognosis of the patients with ileus. NLR is an inexpensive and an easily accessible method which can be used in practice. Because of the absence of similar articles in the literature which studies the relationship between ileus and NLR, more studies needed to be done with wider patient groups in the means of getting stronger evidence.