Ekrem Güyer'in rast kararlı makamlarda bestelediği sözlü eserlerin makam ve güfte analizi
Maqam and lyric analysis verbal works composed by Ekrem Guyer maqams starting from the rast voice
- Tez No: 999362
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞHAN ADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eserleri, Music works
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Türk Müziği, Türk Tarihi boyunca hemen her dönemde varlığını sürdürmeyi başarmış, köklü ve zengin bir müzik türüdür. Orta Asya'da yaşayan Türk boylarının müzik kültüründen başlayan bu serüven, Abdülkadir Merâgî gibi bestekârların katkılarıyla gelişerek Osmanlı dönemine kadar ulaşmış, oradan da günümüze mümkün olduğu kadar kesintisiz şekilde aktarılmaya çalışılmıştır. Bugün Türk Müziği; konservatuvarlarda verilen akademik eğitimlerle, meşk geleneğini sürdüren dernek, dergâh ve kurslar aracılığıyla hem profesyonel hem de amatör çevrelerde yaşatılmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, 1921-1954 yılları arasında yaşamış olan ve -bilinen- mide rahatsızlığı nedeniyle genç yaşta hayatını kaybeden, Türk Musikisi'nin önemli bestekârlarından Ekrem Güyer'in rast kararlı makamlardaki sözlü eserlerini ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. İncelemede sadece makam özellikleriyle sınırlı kalınmamış; aynı zamanda güfte yapısı, kullanılan melodik kalıplar ve eserlere hâkim olan genel üslup da değerlendirilmiştir. Eserler ölçü ölçü analiz edilerek hangi bölümlerde hangi makam geçkilerine yer verildiği tespit edilmiş, kullanılan perdelerin oranları grafiksel olarak gösterilmiştir. Ayrıca çalışmanın kuramsal çerçevesi güçlendirilmek amacıyla Dünya Müzik Tarihi ve Türk Müziği Tarihi hakkında açıklayıcı bilgilere de yer verilmiştir. Ekrem Güyer'in rast kararlı eserlerinin bu tez kapsamında incelenmesinin, konservatuvarlar ve diğer eğitim kurumları için Türk Sanat Müziği literatürüne anlamlı ve yararlı katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish Music has maintained its presence throughout almost every period of Turkish history, forming a deep-rooted and rich musical tradition. Beginning with the musical culture of the Turkic tribes in Central Asia, this tradition evolved through the contributions of prominent composers such as Abdülkadir Merâgî, reached the Ottoman period, and has been transmitted to the present day with as little interruption as possible. Today, Turkish Music continues to be preserved both professionally and amateurly through academic training offered in conservatories as well as through associations, communities, and courses that maintain the traditional meşk method.This study provides a detailed examination of the vocal compositions in Rast-centered modal structures by Ekrem Güyer, one of the significant composers of Turkish Music, who lived between 1921 and 1954 and passed away at a young age due to a known stomach illness. The analysis goes beyond modal characteristics and also evaluates the lyrical structure, melodic patterns, and the general stylistic features present in the works. Each composition was analyzed measure by measure to determine the sections in which modal modulations (geçki) occur, and the proportional usage of pitches was presented in graphical form. Additionally, contextual information on World Music History and the History of Turkish Music was included to strengthen the theoretical framework of the study. It is anticipated that the analysis of Ekrem Güyer's Rast-centered compositions within this thesis will provide valuable and meaningful contributions to the literature of Turkish Classical Music, particularly for conservatories and other educational institutions.