Levetirasetamın çocuklarda iştah ve enerji metabolizması üzerine etkisi
The effects of levetiracetam on appetite and energy metabolism in children
- Tez No: 445216
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA MİNE ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: levetiracetam, appetite, metabolism, weight, epilepsy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Antiepileptik ilaçların iştah ve enerji metabolizması üzerine etkileri, araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Levetirasetam, 4 yaş ve üzeri parsiyel başlangıçlı nöbetlerde, 6 yaş ve üzeri idiyopatik jeneralize nöbetlerde ve 12 yaş ve üzeri jüvenil miyoklonik epilepsi olgularında kullanılan bir antiepileptiktir. Bu araştırmada, 6-18 yaş arası epilepsi tanılı olgularda levetirasetamın iştah ve enerji metabolizması nöropeptidleri üzerine etkisi değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı polikliniğince levetirasetam tedavisi başlanaması uygun görülen, iştah metabolizmasına etkili başka hastalık ve/veya ilaç kullanımı olmayan 24 pediatrik hasta çalışmaya dahil edildi. Bu olguların klinik verileri dosya kayıtlarından elde edildi. Başvuru sırasındaki klinik bulguları yanında, görüntüleme ve elektroensefalografi bulguları değerlendirmeye alındı. Kontrol grubu olarak demografik olarak aynı özelliklere sahip 24 sağlıklı çocuk seçildi. Tüm olguların antropometrik ölçümleri yapıldı, nöropeptid-y, ghrelin ve leptin düzeylerine bakıldı. Tedavinin 6. ayında ölçümler çalışma grubu için tekrar edildi. Antropometrik ölçümler ve laboratuar bulguların karşılaştırmaları yapıldı. Levetirasetam monoterapisi kullanan hastalarda, tedavinin 6. ayında bazal ölçümlere göre VKİ z skorunda istatiksel olarak anlamlı artış tespit edilmiştir (p=0,012). Anoreksijenik bir peptid olan leptinin düzeyinde ise başlangıca kıyasla istatiksel olarak anlamlı azalma tespit edildi (p=0,006). Oreksijenik hormonlar olan ghrelin ve NPY düzeylerinde ise anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Çalışmamız, levetirasetamın ağırlık artışına neden olduğunu göstermiştir. Leptin seviyelerinde gözlenen anlamlı düşüş, levetirasetamın leptin salınımını azaltarak iştah ve enerji metabolizmasını etkilidiğini düşündürmektedir. Bu bulguların ışığında; levetirasetam kullanan pediatrik hastaların aileleri tedavi olası ağırlık değişimleri açısından bilgilendirilmeli ve poliklinik izlemlerinde ağırlık değişimleri takip edilmelidir. Anahtar kelimler: levetirasetam, iştah, metabolizma, ağırlık, epilepsi
Özet (Çeviri)
The effects of antiepileptic drugs on appetite and energy metabolism arouse researchers' interest. Levetiracetam is an antiepileptic drug, used for partial seizures in patients ≥ 4 years old, for idiopathic generalized seizures in patients ≥ 6 years old and for juvenile myoclonic epilepsy in patients ≥ 12 years old. In this study, we aimed to evaluate the effect of levetiracetam on neuropeptides of appetite and energy metabolism, in epileptic patients aged between 6-18 years. Twenty-four paediatric patients that had been found suitable for levetiracetam therapy by Istanbul University, Istanbul Medical Faculty, Department of Pediatric Neurology Clinic and without the history of a disease or medicine effecting on appetite metabolism were involved in the study. The clinical data were derived from patients' files. Beside their clinical data, initial imaging and electroencephalographic findings of the patients were also included in our evaluation. Twenty-four healthy children with the same demographic features were chosen as the control group. Anthropometric features and levels of neuropeptide-y, ghrelin and leptin were evaluated for each individual. In the 6th month of the study, the results of the study group were assessed again. Anthropometric data and laboratory findings were compared. In the patients with levetiracetam monotherapy, there was found to be a statistically significant increase in the basal measurement of body mass index z score in the 6th month of the therapy (p=0,012). There was a statistically significant decrease in levels of leptin, an orexigenic peptide (p=0,006). There was not found any statistically diferrance in levels of other orexigenic hormones, namely ghrelin and neuropeptide Y. Our study has shown that levetiracetam caused an increase in weight. It is thought that the significant decrease in leptin levels effects the appetite and energy metabolism by decreasing the secretion of leptin. According to these findings; parents of paediatric patients using levetiracetam should be informed about possible changes in weight and this should be evaluted during the follow-ups in polyclinic.