İki bileşenli ticari hormon preparatlarının spektral kantitatif analizleri için sürekli dalgacık dönüşüm ve yapay sinir ağları yöntemlerinin geliştirilmesi ve validasyonu
Development and validation of continuous wavelet transform and artificial neural network methods for spectral quantitative analysis of two-component commercial hormone preparations
- Tez No: 999462
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL DİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimya teknikleri-analitik, Türev spektrofotometrik yöntemi, Chemistry techniques-analytical, Derivative spectrophotometric method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, estradiol valerat (EV) ile medroksiprogesteron asetat (MPG) ve estradiol valerat ile dienogest (DG) içeren iki bileşenli ticari farmasötik preparatlarda, etken maddelerin eşzamanlı kantitatif tayinine olanak sağlayan yeni ve etkin analiz yaklaşımları geliştirilmiş ve valide edilmiştir. Bu kapsamda, Ultra-Viyole (UV) spektrofotometriye dayalı absorbans verilerine, herhangi bir ön ayırma işlemine ihtiyaç duyulmaksızın, Sürekli Dalgacık Dönüşümü (SDD), türev spektroskopisi (TS), yapay sinir ağı (YSA) ve temel bileşen analizine dayalı yapay sinir ağı (TBA–YSA) yöntemleri başarıyla uygulanmıştır. Ayrıca, analizlerin doğruluğunu değerlendirmek amacıyla EV–MPG ve EV–DG kombinasyonlarının tayinine yönelik optimize edilmiş Ultra Performanslı Sıvı Kromatografi (UPLC) yöntemleri geliştirilmiş ve ticari tablet preparatlarına başarıyla uygulanmıştır. UPLC yöntemlerinin validasyon çalışmaları; seçicilik, doğruluk, tekrarlanabilirlik ve duyarlılık bakımından yöntemin farmasötik analizler için uygunluğunu ortaya koymuştur. SDD tabanlı analizlerde birçok dalgacık ailesi değerlendirilmiş ve optimum sinyal işleme performansı sağlayan dalgacık fonksiyonları belirlenmiştir. EV–MPG kombinasyonu için sym3-SDD (a=512), bior1.3-SDD (a=512) ve db8-SDD (a=512) dalgacık aileleri; EV–DG kombinasyonu için ise sym5-SDD (a=384), coif3-SDD (a=416) ve db4-SDD (a=352) dalgacık aileleri en uygun seçenekler olarak belirlenmiştir. Ayrıca, EV–MPG karışımı için birinci türev spektroskopisi (TS1), EV–DG karışımı için ise ikinci türev spektroskopisi (TS2) uygulanmıştır. EV–MPG kombinasyonu için, sırasıyla sym3 yöntemiyle 258.7 nm (EV) ve 275.5 nm (MPG); bior1.3 ile 238.9 nm (EV) ve 254.4 nm (MPG); db8 ile 253.7 nm (EV) ve 270.4 nm (MPG) dalga boylarında SDD genlikleri ölçülmüş ve kalibrasyon grafiklerine dönüştürülmüştür. Birinci türev spektroskopisiyle de EV için 288.4 nm ve MPG için 245.0 nm'deki sinyaller değerlendirilmiştir. EV–DG kombinasyonu için ise sym5 yöntemiyle 255.0 nm (EV) ve 273.8 nm (DG); coif3 ile 284.0 nm (EV) ve 298.0 nm (DG); db4 ile 271.0 nm (EV) ve 290.0 nm (DG) dalga boylarında sinyal genlikleri kullanılmış; ikinci türev spektroskopisiyle de EV için 274.2 nm ve DG için 325.0 nm'deki türev genliklerine dayalı kalibrasyonlar oluşturulmuştur. Çalışmanın ileri aşamasında, elde edilen spektral veriler yapay sinir ağı (YSA) ve temel bileşen analizine dayalı YSA (TBA–YSA) modellerine uygulanmıştır. Her iki model, sentetik karışımlar, standart ilave yöntemi, gün içi ve günler arası testlerle doğrulanmış ve yüksek doğruluk ile düşük hata oranları elde edilmiştir. Geliştirilen UPLC yöntemleri de validasyon kriterlerine göre optimize edilmiş ve her iki kombinasyonun ticari preparatlarında güvenle uygulanmıştır. Çalışma kapsamında değerlendirilen Estradiol valerat, Medroksiprogesteron asetat ve Dienogest bileşikleri, terapötik amaçla yaygın olarak kullanılan sentetik hormonlardır ve genellikle ikili kombinasyonlar halinde hormonal tedavi rejimlerinde yer almaktadır. Sonuç olarak, bu tez kapsamında geliştirilen çok yönlü analiz yaklaşımları (SDD, TS, YSA, TBA–YSA ve UPLC), EV–MPG ve EV–DG kombinasyonlarını içeren hormon preparatlarının kalite kontrolü ve rutin analizlerinde kullanılabilecek, güvenilir, ekonomik ve hassas alternatifler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, new and effective analysis approaches that allow simultaneous quantitative determination of active ingredients in commercial two-component pharmaceutical preparations containing estradiol valerate (EV) with medroxyprogesterone acetate (MPG) and estradiol valerate with dienogest (DG) were developed and validated. In this context, Continuous Wavelet Transform (SDD), derivative spectroscopy (DS), artificial neural network (ANN) and principal component analysis-based artificial neural network (PCA–ANN) methods were successfully applied to absorbance data based on Ultra-Violet (UV) spectrophotometry without the need for any pre-separation process. In addition, optimized Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC) methods were developed for the determination of EV–MPG and EV–DG combinations in order to evaluate the accuracy of the analyses and were successfully applied to commercial tablet preparations. Validation studies of UPLC methods revealed the suitability of the method for pharmaceutical analyses in terms of selectivity, accuracy, reproducibility and sensitivity. Many wavelet families were evaluated in CWT-based analyses and wavelet functions providing optimum signal processing performance were determined. For the EV–MPG combination, sym3-CWT (a=512), bior1.3-CWT (a=512) and db8-CWT (a=512) wavelet families; for the EV–DG combination, sym5-CWT (a=384), coif3-CWT (a=416) and db4-CWT (a=352) wavelet families were determined as the most suitable options. In addition, first derivative spectroscopy (DS1) was applied for EV–MPG mixture and second derivative spectroscopy (DS2) was applied for EV–DG mixture. For EV–MPG combination, CWT amplitudes were measured at wavelengths of 258.7 nm (EV) and 275.5 nm (MPG) with sym3 method; 238.9 nm (EV) and 254.4 nm (MPG) with bior1.3; 253.7 nm (EV) and 270.4 nm (MPG) with db8, respectively, and converted into calibration graphs. Signals at 288.4 nm for EV and 245.0 nm for MPG were evaluated with first derivative spectroscopy. For EV–DG combination, 255.0 nm (EV) and 273.8 nm (DG) with sym5 method; 284.0 nm (EV) and 298.0 nm (DG) with coif3; db4 was used for signal amplitudes at 271.0 nm (EV) and 290.0 nm (DG) wavelengths; and calibrations were created based on derivative amplitudes at 274.2 nm for EV and 325.0 nm for DG with second derivative spectroscopy. In the advanced stage of the study, the obtained spectral data were applied to artificial neural network (ANN) and ANN models based on principal component analysis (PCA–ANN). Both models were validated with synthetic mixtures, standard addition method, intraday and interday tests, and high accuracy and low error rates were obtained. The developed UPLC methods were also optimized according to the validation criteria and safely applied in commercial preparations of both combinations. Estradiol valerate, Medroxyprogesterone acetate and Dienogest compounds evaluated within the scope of the study are synthetic hormones widely used for therapeutic purposes and are usually included in hormonal treatment regimens in binary combinations. In conclusion, the versatile analysis approaches (CWT, DS, ANN, PCA–ANN and UPLC) developed within the scope of this thesis offer reliable, economical and sensitive alternatives that can be used in the quality control and routine analysis of hormone preparations containing EV–MPG and EV–DG combinations.