Akılcı olmayan inançlar, psikolojik esneklik ve psikolojik iyi oluş ilişkisi: Otizm spektrum bozukluğu olan çocuğa sahip anneler ile sağlıklı çocuk sahibi annelerin karşılaştırılması
The relationship between irrational beliefs, psychological resilience, and psychological well-being: A comparison of mothers of children with autism spectrum disorder and mothers of healthy children
  1. Tez No: 999487
  2. Yazar: AYŞENUR GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OSMAN KURTKAN KAPICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı olmayan inançlar, Otizm spektrum bozukluğu, Psikolojik esneklik, Psikolojik iyi oluş, Irrational beliefs, Autism spectrum disorder, Psychological flexibility, Psychological well being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanılı çocuğa sahip anneler ile sağlıklı çocuk sahibi annelerin akılcı olmayan inanç, psikolojik esneklik ve psikolojik iyi oluş düzeyleri karşılaştırılmış; bu üç değişken arasındaki ilişkiler ve psikolojik esnekliğin olası aracı rolü incelenmiştir. Çalışma, nicel ve kesitsel bir desende, ilişkisel tarama ve nedensel karşılaştırma yaklaşımları birlikte kullanılarak yürütülmüştür. Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan toplam 307 anneden (155 OSB'li çocuk annesi, 152 sağlıklı çocuk annesi) kolayda örnekleme ile veri toplanmıştır. Veriler Anne-Babaların Akılcı Olmayan İnançları Ölçeği, Psikolojik Esneklik Ölçeği, Evli Kadınlar ve Erkekler İçin Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Analizlerde bağımsız örneklem t-testi, Pearson korelasyonları ve Hayes PROCESS makrosu Model 4 ve Model 59 kullanılmıştır. Bulgular, iki grup arasında akılcı olmayan inanç ve psikolojik iyi oluş düzeyleri bakımından anlamlı bir fark bulunmadığını; buna karşılık psikolojik esneklik toplam puanının ve özellikle kabul ile bağlamsal benlik boyutlarının OSB'li annelerde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Akılcı olmayan inançlar ile psikolojik iyi oluş ve psikolojik esneklik arasında beklenenin aksine düşük düzeyde pozitif ilişkiler saptanmıştır. Psikolojik esneklik ile psikolojik iyi oluş arasında orta düzeyde pozitif ilişki elde edilmiştir. Aracılık analizleri, psikolojik esnekliğin akılcı olmayan inançlar ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Düzenleyici aracılık sonuçları, bu aracılık etkisinin yalnızca OSB'li annelerde anlamlı olduğunu ve bu grupta daha güçlü seyrettiğini göstermiştir. Sonuçlar, OSB'li annelerin kronik stres koşullarına rağmen psikolojik esneklik süreçlerini göreli olarak güçlendirebildiklerini ve psikolojik esnekliğin, akılcı olmayan inançların psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisini dönüştüren merkezi bir süreç olduğunu göstermektedir. Bulgular, OSB'li ve tipik gelişim gösteren çocukların ebeveynlerine yönelik psikososyal programlarda bilişsel yeniden yapılandırma ile psikolojik esnekliği artırmaya yönelik müdahalelerin bütünleştirilmesine işaret etmektedir. Gelecek araştırmalarda boylamsal desenler ve babaları da içeren daha geniş örneklemlerle bu ilişkilerin sınanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined and compared the levels of irrational beliefs, psychological flexibility, and psychological well-being in mothers of children with autism spectrum disorder (ASD) and mothers of typically developing children, and investigated the relationships among these variables as well as the potential mediating role of psychological flexibility. The research employed a quantitative, cross-sectional design combining relational screening and causal–comparative approaches. Data were collected via convenience sampling from 307 mothers living in different provinces of Türkiye (155 mothers of children with ASD and 152 mothers of healthy children). The Parent Irrational Beliefs Scale, Psychological Flexibility Scale, Psychological Well-Being Scale for Married Women and Men, and a Personal Information Form were administered. Independent samples t tests, Pearson correlations, and Hayes' PROCESS macro (Model 4 and Model 59) were used in the analyses. Findings indicated no significant differences between the two groups regarding irrational beliefs and psychological well-being. In contrast, psychological flexibility total scores and especially the acceptance and self-as-context subscales were higher among mothers of children with ASD. Contrary to the initial hypotheses, small but positive correlations emerged between irrational beliefs and both psychological flexibility and psychological well-being, whereas psychological flexibility showed a moderate positive association with psychological well-being. Mediation analysis revealed that psychological flexibility partially mediated the relationship between irrational beliefs and psychological well-being. Moderated mediation results further showed that this indirect effect was significant only in mothers of children with ASD and was stronger in this group than in mothers of healthy children. Overall, the results suggested that, despite chronic stress, mothers of children with ASD were able to develop relatively higher levels of psychological flexibility, and that psychological flexibility functioned as a central process transforming the impact of irrational beliefs on psychological well-being. The findings highlight the importance of integrating cognitive restructuring components with flexibility-oriented interventions (such as acceptance and values-based action) in psychosocial programs for parents of children with ASD and typically developing children. Future studies are recommended to test these relationships using longitudinal designs and broader samples including fathers and other caregivers.