Evaluate the financial implications of remote work on business performance and employee wellbeing
Uzaktan çalışmanın işletme performansı ve çalışan refahı üzerindeki finansal etkilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 999531
  2. Yazar: HAREEM HAMID
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZYEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan çalışma, İş performansı, Dijital kaynaklar, Çalışan refahı, Remote work, Business performance, Digital resources, Employee Wellbeing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2018-2025 yılları arasında 1000 ABD şirketinden oluşan bir paneli inceleyerek, uzaktan çalışma yoğunluğunun iş performansı ve çalışan refahı söz konusu olduğunda anlamlı ve kalıcı bir faktör haline geldiğini göstermektedir. Şirket özelliklerini ve zaman trendlerini kontrol altına almamıza rağmen, uzaktan çalışma ilanlarının oranı daha yüksek olan şirketler, güvenilir bir şekilde iyileştirilmiş kar marjları, artırılmış piyasa değeri, çalışan başına daha fazla gelir, daha sağlıklı EBITIDA marjları bildirmekte, ayrıca çalışanlar arasında daha düşük işten ayrılma oranları ve iş ile özel yaşam arasında daha büyük bir denge yaşamaktadırlar. Bu örüntüler, TWFE modelleri, dinamik panel yöntemleri, heterojen etkiler testi ve plasebo tasarımları da dahil olmak üzere birden fazla sağlamlık kontrolünde tutarlı kalmakta ve uzaktan çalışmanın faydalarının COVID-19 döneminden çoksonra da devam ettiğini göstermektedir. Bulgular, uzaktan çalışma yeterliliğinin dijital sistemler, yetenekli çalışanlar ve yardımcı yönetim yaklaşımları tarafından desteklenen soyut bir stratejik kaynak olarak işlev gördüğünü öne süren birden fazla teorik perspektifle uyumludur.
Özet (Çeviri)
Business Administration Department, Master's Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa ÖZYEŞİL January 2025 This study examines a panel of 1000 US firms from 2018-2025 and demonstrates that remote work intensity has become a meaningful and lasting factor when it comes to business performance and employee wellbeing. Despite controlling for firm characteristics and time trends,companies with higher shares of remote job postings reliably report improved profit margins,enhanced market worth,more revenue per employee,healthier EBITIDA margins,in addition they are experiencing lower turnover and greater balance between work and personal life among employees. These patterns remain consistent across multiple robustness checks, including TWFE models,dynamic panel methods,heterogeneous effects test and placebo designs demonstrating that the benefits of remote work continue long after the COVID-19 period. The findings align with multiple theoretical perspectives,proposing that remote work proficiency functions as an intangible strategic resource supported by digital systems,skilled employees and helpful management approaches.