Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktiviteye yönelik tutumları ve sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inançlarının belirlenmesi
Determınıng unıversıty students' attıtudes towards physıcal actıvıty and theır health belıefs regardıng sportıng recreatıonal actıvıtıes
- Tez No: 999550
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Fiziksel rekreasyon, Rekreasyonel aktiviteler, Sağlık inanç modeli, Tutumlar, Physical activity, Physical recreation, Recreational activities, Health belief model, Attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin fiziksel aktiviteye yönelik tutumları ve sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inançlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde eğitim öğretim gören lisans öğrencileri oluştururken örneklemini ise araştırmaya gönüllü olarak katılan 10 farklı fakültede okuyan 302 kadın ve 207 erkek toplam 509 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan 12 sorudan oluşan“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Öğrencilerin fiziksel aktiviteye yönelik tutumlarını belirlemek için“Bilişsel Davranışçı Fiziksel Aktivite Ölçeği”ve Öğrencilerin sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inançlarını belirlemek için“Sportif Rekreasyonel Aktivitelere İlişkin Sağlık İnanç Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmış ve anlamlılık düzeyi (p<0.05) olarak kabul edilmiştir. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde parametrik testlerden bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve grup içi farklılıklar için post-hoc Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre baba eğitim durumu, aile gelir durumu, ikamet yeri, sigara ve alkol kullanımı değişkenlerinde her iki ölçeğin de alt boyutlarında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Yaş, cinsiyet, anne eğitim durumu, fakülte, aktivite katılım türü, aktivite türü, aktivite katılım sıklığı, aktivite katılım nedeni değişkenlerine göre her iki ölçeğin bazı alt boyutlarında anlamlı farklılık belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin fiziksel aktiviteye yönelik tutumları ve sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inançlarında bazı değişkenler açsından farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine university students' attitudes towards physical activity and their health beliefs regarding sports and recreational activities. The descriptive survey method, one of the quantitative research methods, was used in the study. The population of the study consisted of undergraduate students studying at Van Yüzüncü Yıl University, while the sample consisted of a total of 509 undergraduate students, 302 female and 207 male, studying in 10 different faculties who voluntarily participated in the study. The data collection tool used in the study was a 'Demographic Information Form' consisting of 12 questions prepared by the researcher. The 'Cognitive Behavioural Physical Activity Scale' was used to determine students' attitudes towards physical activity, and the 'Health Belief Scale Related to Sports and Recreational Activities' was used to determine students' health beliefs regarding sports and recreational activities. The SPSS software package was used for data analysis, and a significance level of (p<0.05) was accepted. In the analysis of data showing a normal distribution, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and post-hoc Tukey test for within-group differences were used. According to the research findings, no significant differences were found in the sub-dimensions of both scales in the variables of father's educational status, family income status, place of residence, smoking and alcohol consumption (p>0.05). Significant differences were determined in some sub-dimensions of both scales according to the variables of age, gender, mother's educational status, faculty, type of activity participation, type of activity, frequency of activity participation, and reason for activity participation (p<0.05). In conclusion, differences were found in university students' attitudes towards physical activity and health beliefs regarding sports and recreational activities in terms of certain variables.