Diyabetik ketasidoz tanısı alan hastalarda tespit edilen elektrolit bozukluklarının analizi
Analysis of electrolyte disorders detected in patients diagnosed by diabetic ketacidosis
- Tez No: 999644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY YILMAZ KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: diyabetes mellitus, diyabetik ketoasidoz, elektrolit bozukluğu, diyabetes mellitus, diabetic ketoacidosis, electrolyte imbalances
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Diyabetik ketoasidoz, yıkıcı sonuçlardan kaçınmak için hızlı değerlendirme ve tedavi gerektiren DM' nin akut bir komplikasyonudur. Hiperglisemi, sıvı ve elektrolitlerin hücre içi boşluktan hücre dışı boşluğa kaymasına neden olur, bu da daha sonra hücresel dehidrasyona ve elektrolit anormalliklerine yol açar. Diyabetik hastalarda sıklıkla bir elektrolit bozuklukları kümesi gelişir. Bu çalışmada diyabetik ketoasidoz hastalarına eşlik eden elektrolit bozukluklarını ve sıklığını tespit etmeyi amaçlandı. Metot: Çalışmamız, 01.01.2018-31.05.2022 tarihleri arasında başvuru kan şekeri ≥ 250 mg/dl olan 18 yaş ile üzerindeki hastaların tamamı çalışmaya alındı. Kan gazı analizi olmayan, idrar ketonu çalışılmamış olan, izole hiperglisemi olarak değerlendirilen hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Diyabetik ketoasidoz tanısı alan hastalara ait demografik veriler kan şekeri düzeyi, idrar ketonu, kan gazı analizi, anyon açığı, sodyum, klor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor seviyeleri hastane elektronik kayıt sistemi üzerinden geriye dönük olarak incelendi. Hastaların farklı zamanlardaki başvurularının her biri ayrı olgu olarak değerlendirildi. Diyabetik ketoasidoz ph değerine göre hafif, orta ve ciddi olarak tanımlandı. Laboratuvar bulgularında patolojik sonuçlar, kullanılan kit firmasının önerdiği alt ve üst sınırlara göre tanımlandı. Tüm analizler %95 güven aralığında yapılarak, p değeri <0.05 olanlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların 136'sı (%52,5) erkek ve tüm hastaların ortanca yaşı 38 (min=18 maks=88) yıl idi. Hastaların 29'unun (%11,2) hiç ilaç kullanmadığı, 23'ünün (%8,9) sadece oral antidiyabetik ilaç, 171'inin (%66) sadece insülin ve geri kalan 36 (13.9) hastanın ise oral antidiyabetik ilaç ile birlikte insülin kullandığı saptandı. Hastalarda DKA gelişmesine neden olabilecek faktörler incelendiğinde en sık nedenlerin enfeksiyonlar (n=108; %41,7) ve ilaç uyumsuzluğu (n=88; %34) olduğu tespit edildi. Sonuç: Diyabetik ketoasidoz hastalarına sıklıkla bir elektrolit bozukluğu eşlik etmektedir. Diyabetik ketoasidozun şiddeti ile eşlik eden elektrolit bozukluğu oranında artış olduğu ve bunlar içerisinde sodyum ve fosforun tedavi gereksinimi olabilecek en sık elektrolit bozuklukları olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Introduction: Diabetic ketoacidosis is an acute complication of DM that requires prompt evaluation and treatment to avoid devastating consequences. Hyperglycemia causes fluid and electrolytes to shift from the intracellular space to the extracellular space, which then leads to cellular dehydration and electrolyte abnormalities. In diabetic patients often evolve a cluster of electrolyte imbalances. In this study, it was aimed to determine the electrolyte disorders and their frequency, accompanying diabetic ketoacidosis patients. Method: In our study, all patients over the age of 18 with blood glucose ≥ 250 mg/dl, at admission between the dates 01.01.2018 and 31.05.2022, were included in the study. The patients who didn't have blood gas analysis, or whose urine ketone was not studied, and who were evaluated as isolated hyperglycemia, weren't included in this study. Demographic data of patients who diagnosed with diabetic ketoacidosis were analyzed retrospectively through the hospital electronic record system with blood glucose level, urine ketone, blood gas analysis, anion gap, sodium, chlorine, potassium, calcium, magnesium and phosphorus levels. Each of the patients' admissions at different times was considered as a separate case. Diabetic ketoacidosis was defined as mild, moderate and severe according to the pH value. The pathological results in laboratory findings were defined according to the lower and upper limits recommended by the kit company. All analyzes were performed at the 95% confidence interval, and those with a p value of <0.05 were considered statistically significant. Results:136 of the patients (52.5%) were male and the median age of all patients was 38 (min=18 max=88) years. It was found that, Twenty- nine of the patients (11.2%) didn't use any medication, 23 (8.9%) of them used oral antidiabetic medication only, 171 (66%) used insulin only, and the remaining 36 (13.9%) patients used oral antidiabetic medication with insulin. When the factors that may cause DKA evolvement in patients were examined, it was found that the most common causes were infections (n=108; 41.7%) and drug incompatibility (n=88; 34%). Conclusion: Diabetic ketoacidosis patients are often accompanied by an electrolyte disorder. We found that the severity of diabetic ketoacidosis and the rate of accompanying electrolyte imbalances increase, and among these, sodium and phosphorus are the most common electrolyte imbalances that may require treatment.