Diyabet oluşturulmuş ratlarda perındoprıl ve omega-3'ün renal fonksiyonlar üzerine olan etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of perindopril and omega-3 on renal functions in diabetic rats
- Tez No: 999680
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER, DR. ÖĞR. ÜYESİ MENEKŞE ÜLGER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Streptozotozin, rat, diyabetik nefropati, perindopril, omega-3 yağ asitleri, Streptozotocin, rat, diabetic nephropathy, perindopril, omega-3 fatty acids
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
DĠYABET OLUġTURULMUġ RATLARDA PERĠNDOPRĠL VE OMEGA-3'ÜN RENAL FONKSĠYONLAR ÜZERĠNE OLAN ETKĠSĠNĠN ARAġTIRILMASI ÖZET GiriĢ ve Amaç: Diyabetik nefropati, kronik böbrek hastalığının en yaygın nedenlerinden biri olup hem glomerüler hem de tübüler düzeyde ilerleyici yapısal ve fonksiyonel bozukluklarla karakterizedir. Hiperglisemiye bağlı geliĢen hemodinamik değiĢiklikler, inflamasyon ve oksidatif stres, böbrek dokusunda geri dönüĢümsüz hasara yol açabilmektedir. Bu nedenle, diyabetik böbrek hasarının erken dönemden itibaren hem farmakolojik hem de destekleyici tedavi yaklaĢımlarıyla kontrol altına alınması önem taĢımaktadır. Bu çalıĢma, streptozotozin (STZ) ile diyabet oluĢturulmuĢ sıçanlarda perindopril ve omega-3 yağ asitlerinin renal fonksiyonlar üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla planlanmıĢtır. Diyabete bağlı geliĢen glomerüler ve tübüler hasarın farmakolojik (perindopril) ve nutrisyonel (omega-3) yaklaĢımlarla azaltılabilirliği araĢtırılmıĢtır. Gereç ve yöntem: ÇalıĢmada toplam 60 yetiĢkin Wistar albino sıçanı kullanılmıĢtır. Tek doz STZ uygulanarak diyabet modeli oluĢturulmuĢ ve hayvanlar kontrol, diyabet, perindopril tedavi, omega-3 tedavi ve kombine tedavi gruplarına ayrılmıĢtır. Dört haftalık tedavi süresince canlı ağırlık ve kan glukoz düzeyleri takip edilmiĢtir. Süre sonunda kan örnekleri intrakardiyak yolla alınmıĢ; serum ve idrar örneklerinden üre, kreatinin, albumin/kreatinin oranı, NGAL, TNF-α ve TGF-β düzeyleri ELISA yöntemiyle değerlendirilmiĢtir. Böbrek dokuları histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemeler için rutin takip sonrası parafin bloklardan kesilerek H&E ve TGF-β, NGAL ile TNF-α antikorlarıyla boyanmıĢtır. Gruplar arası karĢılaĢtırmalarda uygun istatistiksel analiz yöntemleri kullanılmıĢ, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiĢtir. Bulgular: Diyabetik grupta serum üre, kreatinin, NGAL, TNF-α ve TGF-β düzeylerinin belirgin Ģekilde arttığı; albumin/kreatinin oranının yükseldiği ve histopatolojik olarak glomerüler skleroz ile tübüler dejenerasyonun belirgin olduğu saptanmıĢtır. Perindopril tedavisi, özellikle mikroalbüminüri ve glomerüler yapısal bozulmada anlamlı iyileĢme sağlamıĢ; omega-3 tedavisi ise inflamatuar belirteçlerde (TNF-α, NGAL) ve oksidatif stres iliĢkili hasarda azalma ile iliĢkilendirilmiĢtir. Kombine tedavi grubunda biyokimyasal ve histopatolojik parametrelerde en belirgin düzelmeler izlenmiĢ ve renoprotektif etkinin arttığı görülmüĢtür. x Sonuç: Perindopril ve omega-3 yağ asitleri, diyabetik nefropati geliĢiminde rol oynayan hemodinamik, inflamatuar ve oksidatif mekanizmalar üzerinde koruyucu etki göstermektedir. Özellikle kombine kullanımın renal fonksiyonlarda belirgin iyileĢme sağlayabileceği öngörülmüĢ olup bu yaklaĢımın diyabetik böbrek hasarının ilerlemesini yavaĢlatmada potansiyel bir seçenek olabileceği düĢünülmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF PERINDOPRIL AND OMEGA-3 ON RENAL FUNCTIONS IN DIABETIC RATS ABSTRACT Background and Objective: Diabetic nephropathy is one of the most common causes of chronic kidney disease and is characterized by progressive structural and functional alterations at both glomerular and tubular levels. Hemodynamic changes, inflammation, and oxidative stress induced by hyperglycemia may lead to irreversible renal damage. Therefore, controlling diabetic kidney injury from the early stages through both pharmacological and supportive therapeutic approaches is of great importance. This study was designed to evaluate the effects of perindopril and omega-3 fatty acids on renal functions in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats. The potential of pharmacological (perindopril) and nutritional (omega-3) interventions to attenuate diabetes-related glomerular and tubular damage was investigated. Materials and Methods: A total of 60 adult Wistar albino rats were included in the study. Diabetes was induced by a single dose of STZ, and the animals were divided into control, diabetic, perindopril-treated, omega-3-treated, and combined treatment groups. Body weight and blood glucose levels were monitored throughout the four-week treatment period. At the end of the experiment, blood samples were obtained via intracardiac puncture. Serum and urine samples were analyzed for urea, creatinine, albumin/creatinine ratio, NGAL, TNF-α, and TGF-β levels using the ELISA method. Kidney tissues were processed routinely for histopathological and immunohistochemical evaluation; paraffin-embedded sections were stained with hematoxylin–eosin and immunostained using TGF-β, NGAL, and TNF-α antibodies. Appropriate statistical analyses were performed for intergroup comparisons, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: The diabetic group exhibited significantly increased serum urea, creatinine, NGAL, TNF-α, and TGF-β levels, along with an elevated albumin/creatinine ratio. Histopathological examination revealed marked glomerular sclerosis and tubular degeneration. Perindopril treatment resulted in significant improvement, particularly in microalbuminuria and glomerular structural alterations, while omega-3 treatment xi was associated with a reduction in inflammatory markers (TNF-α, NGAL) and oxidative stress-related damage. The combined treatment group demonstrated the most pronounced improvements in both biochemical and histopathological parameters, indicating enhanced renoprotective efficacy. Conclusion: Perindopril and omega-3 fatty acids exert protective effects on hemodynamic, inflammatory, and oxidative mechanisms involved in the development of diabetic nephropathy. The combined use of these agents may provide greater improvement in renal function and represents a potential therapeutic strategy for slowing the progression of diabetic kidney injury.