Development of an antibody for the diagnosis of rahman syndrome
Rahman sendromunun tanısı için antikor geliştirilmesi
- Tez No: 999717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED KASIM DİRİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Moleküler Tıp, Bioengineering, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antikorlar, Kromatin, Antibodies, Chromatin
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyotıp ve Sağlık Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Rahman Sendromu, bağlayıcı histon H1.4'ün C-terminal bölgesini etkileyen HIST1H1E genindeki de novo mutasyonların neden olduğu nadir bir nörogelişimsel bozukluktur. Hastalığın moleküler mekanizmalarının araştırılması, mutant H1.4'ü ayırt edebilen spesifik antikorların ve güçlü hücresel modellerin eksikliği nedeniyle sınırlı kalmıştır. Bu tez çalışması, bu boşluğu doldurmak amacıyla valide edilmiş biyolojik araçlar geliştirmeyi hedeflemiştir. Çalışmada, GST-füzyon proteini olarak üretilen mutant H1.4-CTD ile tavşanlar immünize edilerek poliklonal antiserum geliştirilmiş; özgüllüğü Western blot (WB) ve immünofloresan (IF) yöntemleriyle doğrulanmıştır. Ayrıca, insanlaştırılmış fare modellerinden elde edilen E13.5 embriyolardan yaban tip, heterozigot ve homozigot genotiplerde primer MEF hatları izole edilmiş ve p53 shRNA ile ölümsüzleştirilmiştir. Geliştirilen antikorun mutant H1.4'e yüksek özgüllüğü kanıtlanmış olup, elde edilen kararlı hücre modelleriyle birlikte bu araçlar, HIST1H1E mutasyonlarının neden olduğu anormal kromatin yapısı ve dinamiği üzerine yapılacak gelecekteki araştırmaları kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Rahman Syndrome is a rare neurodevelopmental disorder caused by de novo frameshift mutations in the HIST1H1E gene, affecting the C-terminal domain (CTD) of linker histone H1.4. Investigating the underlying molecular mechanisms has been limited by the lack of specific antibodies distinguishing mutant H1.4 and robust cellular models. This thesis work aimed to develop validated biological tools to bridge this gap. First, the mutant H1.4-CTD was expressed as a GST-fusion protein and used as an antigen for immunization of rabbits to generate a polyclonal antisera. The antisera's specificity was validated via Western blotting (WB) and immunofluorescence microscopy (IF) using various tissue and cellsamples. Secondly, primary mouse embryonic fibroblasts (MEFs) were derived from E13.5 embryos obtained from humanized mouse models expressing the mutant H1.4 from the mouse H1E locus. Genotyping confirmed the isolation of wild-type, heterozygous, and homozygous lines, which were subsequently immortalized via retroviral shRNA targeting mouse p53 gene. The generated antibody demonstrated high specificity for mutant H1.4 in both WB and IF assays. Furthermore, the established immortalized MEF lines provide a stable, genetically defined platform. These validated tools will facilitate future research on the aberrant chromatin structure and dynamics caused by HIST1H1E mutations.