Kadınların üreme sağlığını koruyucu tutumları: Manisa ili örneği
Women's attitudes about reproductive health: Manisa province example
  1. Tez No: 999724
  2. Yazar: AYSEL GÜDÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık bilgisi-tutum, uygulama, Üreme sağlığı hizmetleri, Health knowledge-attitudes, practice, Reproductive health services
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Manisa İli Merkez ilçelerinde yaşayan 18 yaş ve üzeri üreme çağında olan kadınların üreme sağlığını koruyucu tutumlarını belirlenmek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan araştırma, iki merkez ilçede ikamet eden 18 yaş üzerinde üreme çağında olan kadınların, web tabanlı whatsapp platformu üzerinden online katılımı ile 15 Ocak-30 Haziran 2025 tarihleri arasında yürütülmüş ve araştırmanın örneklemini, araştırmaya katılmayı kabul eden 417 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Tanıtıcı Bilgi Formu ve Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri analizlerinde, tanımlayıcı analizler ve nonparametrik testler kullanılmıştır. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 36,12±7,5 olup %29,5'i üniversite mezunudur. Katılımcıların Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumları Ölçeği toplam puan ortalaması 77,95±13,4 ve ortanca (ÇAA) değeri 78,00 (17,00) olarak bulunmuştur. Alt boyutların puan ortalaması; Genital Sağlığı Koruma alt boyutu için 35,27±3,9 ve ortanca (ÇAA) değeri 36,00 (5,00), Sağlığı Koruma alt boyutu için 13,41±5,2 ve ortanca (ÇAA) değeri 12,00 (7,00), Sağlık Kuruluşuna Gitme alt boyutu için 15,08±,4,4 ve ortanca (ÇAA) değeri 16,00 (6,00) ve Doğurganlığın Düzenlenmesi alt boyutu için 14,19±4,8, ortanca (ÇAA) değeri 15,00 (8,00)'dir. Manisa ili merkez ilçelerinde yaşayan 18 yaş üzeri kadınların üreme sağlığı koruyucu tutumlarının iyi düzeyde olduğu, yaş, eğitim durumu, gelir algısı, medeni durumunun üreme sağlığı tutumunu etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the reproductive health protective attitudes of women aged 18 and over of reproductive age living in the central districts of Manisa Province. This cross-sectional and descriptive study was conducted between January 15 and June 30, 2025, with online participation via a web-based WhatsApp platform from women aged 18 and over of reproductive age residing in two central districts. The sample consisted of 417 women who agreed to participate in the study. Data were collected using a Demographic Information Form and the Women's Reproductive Health Protective Attitudes Scale. Descriptive analyses and nonparametric tests were used in data analysis. The average age of the women participating in the study was 36.12±7.5, and 29.5% were university graduates. The average total score of the Women's Reproductive Health Protective Attitudes Scale was 77.95±13.4, and the median (IQR) value was 78.00 (17.00). The average scores of the sub-dimensions were; The median (IQR) value for the Genital Health Protection subscale was 35.27±3.9 and 36.00 (5.00), for the Health Protection subscale was 13.41±5.2 and 12.00 (7.00), for the Visiting a Health Facility subscale was 15.08±4.4 and 16.00 (6.00), and for the Regulation of Fertility subscale was 14.19±4.8 and 15.00 (8.00). It can be said that the reproductive health protective attitudes and behaviors of women over 18 years of age living in the central districts of Manisa Province are at a good level, and that age, education level, income perception, and marital status affect reproductive health attitudes.