Stratonikeia Roma dönemi seramik kültürü
Stratonikeia Roman period ceramic culture
- Tez No: 999756
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR DUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Arkeometri, Arkeoloji, History, Archaeometry, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Stratonikeia, Roma Dönemi Seramiği, İç Karia, Tipoloji, Yerel Üretim, Arkeometri, Yemek Kültürü, Klasik arkeoloji, Stratonikeia, Roman Period Ceramics, Inner Caria, Typology, Local Production, Archaeometry, Food Culture, Classical archeology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Arkeoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, Karia Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'nde Erken Roma İmparatorluk ve Geç Antik Dönemi'ne ait seramik kültürünü tipolojik, kronolojik ve teknolojik açıdan değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ana verisini, Stratonikeia'da 2008–2024 yılları arasında farklı yapı ve kazı alanlarında ele geçirilen parça ve tam profil seramik buluntuları oluşturmaktadır. Bugüne kadar kentte Roma Dönemi seramiklerine yönelik kapsamlı ve bütüncül bir çalışma yapılmamış olması, özellikle yerel üretimlerin belirlenmesi, tipoloji ve kronoloji sorunlarının netleştirilmesini gerekli kılmıştır. Tez kapsamında yaklaşık 5.000 seramik örneği incelenmiş, bunlar arasından tipolojinin sağlıklı biçimde oluşturulmasına katkı sağlayan 2.212 örnek ayrıntılı değerlendirmeye alınmıştır. Seramikler; kullanım amaçları, form özellikleri, hamur-astar yapıları ve fırınlama teknikleri dikkate alınarak yerel ve ithal üretimler şeklinde sınıflandırılmıştır. Tipolojik analizler, istatistiksel değerlendirmeler ve grafikler aracılığıyla seramiklerin kent içindeki dağılımı ve kullanım yoğunlukları ortaya konmuştur. Ayrıca XRF, XRD ve petrografik analizler yoluyla seramiklerin hammadde özellikleri ve üretim kökenleri belirlenmiş, Stratonikeia'da süreklilik gösteren bir yerel üretim geleneğinin varlığı bilimsel verilerle desteklenmiştir. Elde edilen seramik verileri, Roma Dönemi mutfak ve yemek kültürü bağlamında değerlendirilerek kentin sosyo-ekonomik yapısı, ticari ilişkileri ve günlük yaşam pratiklerine ışık tutmuştur. Bu çalışma, İç Karia Bölgesi Roma Dönemi Stratonikeia seramik kültürünü bütüncül bir yaklaşımla ele alarak bilim dünyasına tanıtmış ve bölge için referans bir çalışma ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis aims to evaluate the ceramic culture of the Early Roman Empire and Late Roman Period in the ancient city of Stratonikeia, located in the interior of the Caria Region, from a typological, chronological, and technological perspective. The main data of the study consists of fragmentary and complete profile ceramic finds excavated in different structures and excavation areas in Stratonikeia between 2008 and 2024. The fact that no comprehensive and holistic study has been conducted on Roman Period ceramics in the city to date has necessitated the identification of local productions and the clarification of typology and chronology issues. Approximately 5,000 ceramic specimens were examined within the scope of the thesis, and 2,212 specimens that contributed to the sound establishment of typology were subjected to detailed evaluation. The ceramics were classified as local and imported productions, taking into account their intended use, form characteristics, clay-glaze structures, and firing techniques. Typological analyses, statistical evaluations, and graphs revealed the distribution and intensity of use of ceramics within the city. Furthermore, XRF, XRD, and petrographic analyses determined the raw material properties and production origins of the ceramics, scientifically supporting the existence of a continuous local production tradition in Stratonikeia. The ceramic data obtained has been evaluated in the context of Roman Period kitchen and food culture, shedding light on the city's socio-economic structure, commercial relations, and daily life practices. This study has introduced the Roman Period Stratonikeia ceramic culture of the Inner Caria Region to the scientific world with a holistic approach and has produced a reference study for the region.