Endometrial biyopsi sonrası yetersiz doku tanısının olası risk faktörleri ve yönetimi
Potential risk factors and management of insufficient tissue diagnosis after endometrial biopsy
  1. Tez No: 999757
  2. Yazar: ESMA SULTAN BİLGETAÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, endometriyal biyopsi, endometriyal kalınlık, Abnormal uterine bleeding, endometrial biopsy, endometrial thickness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endometriyal biyopsi, anormal uterin kanama ve endometriyal patolojilerin değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan etkili bir tanı yöntemidir; ancak bazı olgularda histopatolojik tanı koymaya yetecek düzeyde doku elde edilememektedir. Yetersiz doku sonucu, özellikle postmenopozal ve atrofik endometriuma sahip hastalarda daha sık görülmekte olup, çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Bu çalışma, endometriyal biyopsi sonrası yetersiz doku elde edilmesini etkileyen olası risk faktörlerini değerlendirmeyi ve bu hastalarda uygun klinik yönetim stratejilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Ocak 2023-Aralık 2025 tarihleri arasında endometriyal biyopsi yapılmış 120 hastanın verileri elektronik sistemde taranarak retrospektif bir çalışma tasarlandı. Uterin biyopsi işlemleri sonrası yetersiz patolojik doku tanısı, jinekoloji pratiğinde sık görülmektedir. Bu çalışmada, kliniğimizde bir yıl içinde endometriyal örnekleme yapılan 2.200 hastanın patoloji sonuçları incelenmiştir. Literatürde premenopozal ve postmenopozal kadınlarda bildirilen yetersiz doku oranları %5–45,6 arasında değişmekteyken, bu çalışmada biyopsi tekniğinden bağımsız olarak yetersiz endometriyal doku oranı %5,4 olarak saptanmıştır. 55 yaş ve üzeri postmenopozal olan ve endometriyal biyopsisi hastanemizde yapılan hastalar çalışmaya dahil edilerek 18 yaş altı, aktif karaciğer hastalığı, diyabet hastalığı, nörolojik hastalığı, tromboembolik hastalığı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Pipelle, D&C, Karman kanül ve histeroskopik endometriyal biyopsi yöntemleri ayrımı yapılmadı. Bulgular: Çalışmaya toplam 120 hasta dahil edildi. Hastaların yaşları 55–79 arasında değişmekte olup, yaş ortalaması 58,41±5,38 yıl olarak saptandı. Ortalama vücut kitle indeksi 30,24±4,49 idi. Endometriyal biyopsi veya operasyon sonuçlarına göre hastaların 64'ünde (%53,3) yetersiz doku raporlandı. Endometriyal kalınlık ile biyopsi sonucu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p=0,026). Endometriyum kalınlığı 4 mm ve altında olan hastalarda yetersiz doku oranının daha yüksek olduğu, buna karşın 5 mm ve üzerinde olan viii hastalarda benign sonuçların daha sık görüldüğü belirlendi. Ayrıca ek hastalığı olan hastalarda yetersiz doku oranı anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,026). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre; endometriyal örnekleme yeterliliği üzerinde 4 mm ve altındaki endometriyal kalınlık ölçümü ile hipertansiyon ve kronik kalp hastalığı gibi vasküler perfüzyonu etkileyen sistemik hastalıklar, materyal yetersizliği için en güçlü bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Yetersiz materyal tanısı alıp ileri cerrahi uygulanan hiçbir olguda maligniteye rastlanmamış olması, ince endometrium varlığında alınan bu sonucun yüksek bir negatif prediktif değere sahip olduğunu ve büyük oranda atrofiyi yansıttığını kanıtlamaktadır. Bu sonuçlar ışığında; ultrasonografik şüphe ve ek risk faktörü bulunmayan yetersiz olgularda, gereksiz cerrahi morbiditeyi önlemek adına invaziv girişimler yerine klinik izlem veya ofis histeroskopi gibi daha konservatif yönetim stratejilerinin benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial biopsy is an effective diagnostic method widely used in the evaluation of abnormal uterine bleeding and endometrial pathologies; however, in some cases, an adequate tissue sample for histopathological diagnosis cannot be obtained. Insufficient tissue sampling is observed more frequently, particularly in postmenopausal patients and those with an atrophic endometrium, and is effected by various factors. This study aims to evaluate the potential risk factors associated with insufficient tissue yield following endometrial biopsy and to define appropriate clinical management strategies for these patients. Materials and Methods: A retrospective study was designed by reviewing the electronic medical records of 120 patients who underwent endometrial biopsy at the Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between January 2023 and December 2025. Inadequate pathological tissue diagnosis following uterine biopsy is common in gynecologic practice. In this study, pathology results of 2.200 patients who underwent endometrial sampling at our clinic within one year were analyzed. While reported rates of insufficient tissue in premenopausal and postmenopausal women range from 5% to 45.6% in the literature, the rate of insufficient endometrial tissue in the present study was 5.4%, independent of the biopsy technique used. Postmenopausal patients aged 55 years and older whose endometrial biopsies were performed at our institution were included in the study, while patients under 18 years of age and those with active liver disease, diabetes mellitus, neurological disorders, or thromboembolic disease were excluded. No distinction was made among biopsy techniques, including Pipelle, dilation and curettage (D&C), Karman cannula, and hysteroscopic endometrial biopsy. Results: A total of 120 patients were included in the study. The patients' ages ranged from 55 to 79 years, with a mean age of 58.41 ± 5.38 years. The mean body mass index (BMI) was 30.24 ± 4.49. According to endometrial biopsy or surgical pathology results, insufficient tissue was reported in 64 patients (53.3%). A statistically significant association was observed between endometrial thickness and biopsy outcome (p = 0.026). Patients with an endometrial thickness ≤ 4 x mm had a higher rate of insufficient tissue, whereas benign results were more frequently observed in patients with an endometrial thickness ≥ 5 mm. In addition, the rate of insufficient tissue was significantly higher in patients with comorbidities (p = 0.026). Conclusion: According to the results of our study, an endometrial thickness of ≤ 4 mm and systemic diseases affecting vascular perfusion, such as hypertension and chronic heart disease, were identified as the strongest independent risk factors for insufficient endometrial sampling. The absence of malignancy in all cases with an insufficient tissue diagnosis who subsequently underwent advanced surgical procedures demonstrates that this finding, particularly in the presence of a thin endometrium, has a high negative predictive value and largely reflects endometrial atrophy. In light of these findings, for patients with insufficient biopsy results and no ultrasonographic suspicion or additional risk factors, the adoption of conservative management strategies, such as clinical follow-up or office hysteroscopy, rather than invasive interventions, is recommended to avoid unnecessary surgical morbidity.