Postmenopozal hastalarda yetersiz endometriyal örnekleme ile ilişkili faktörler
Factors related to insufficient endometrial sampling in postmenopausal patients
- Tez No: 775063
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyal Biyopsi, Karman Kanülü, Postmenopozal Kanama, Pipelle, Yetersiz Endometriyal Örnekleme, Endometrial Biopsy, Karman Cannula, Postmenopausal Bleeding, Pipelle, Insufficient Endometrial Sampling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
AMAÇ: Bu araştırmada, postmenopozal dönemdeki hastalarda endometriyal örneklemenin yetersizliği ile ilişkili faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu retrospektif çalışma İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na postmenopozal dönemde kanama şikâyeti ile başvuran veya postmenopozal dönemde ultrason muayenesinde endometriyal kalınlık artışının tesadüfi bulunduğu ve bu endikasyonlarla endometriyal örnekleme yapılan, kriterlere uygun olan 500 hastanın tıbbi kayıtlarının dijital ortamda incelenmesiyle yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, menopoz süreleri, obstetrik öyküleri, sigara kullanım durumları, endometriyal biyopsi endikasyonları, işlem öncesi transvajinal ultrason ile saptanan uterin özellikleri, toplanan materyal hacmi, işlem öncesinde misoprostol uygulanıp uygulanmaması, işlemde uygulanan anestezi yöntemi, işlemde kullanılan aletler ve servikal dilatasyon uygulanma durumlarına ait verileri toplandı. Endometriyal örneklemeler patoloji sonuçlarına göre yeterli ve yetersiz örneklemeler olarak iki grupta değerlendirildi. Toplanan verilerin bu iki grup için benzerlikleri ve farklılıkları istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Sonuçlar mevcut literatürdeki verilerle karşılaştırıldı ve yorumlandı. BULGULAR: Araştırmaya toplam 500 hasta dahil edilmiştir. Hastaların ortalama yaşı 61,3±9,4, ve ortalama menopoz süresi 11,62±8,86 yıl olarak bulunmuştur. Hastaların 327 tanesi (%65,4) örnekleme bakımından yeterli, 173 hasta (%34,6) yetersizdir. Yeterli grubun patoloji sonuçlarında yüksek gözlenen ilk iki bulgu sırasıyla; %34,9 ile endometriyal polip ve %33,0 ile endometriyum yüzel epitelidir. Bu hastaların 25 tanesinde (%7,7) patoloji sonucu maligndir. Patoloji sonucu yetersiz gelen hastaların %20,8'sinde örnekleme tekrarı yapılmıştır. Bu hastaların %38,8'inin patoloji sonucu benigndir. Örnekleme tekrarı yapılan 37 hastanın 3 tanesinin ise (%8,3) patoloji sonucu maligndir. Hastaların %13,6'sına endometriyal örnekleme sonrası histerektomi ameliyatı yapılmıştır. Bu hastalarda en yüksek görülen sonuç atrofik endometriyumdur. Hastaların örneklenme durumu ile yaş ve menopoz süresi arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmaktadır (p0,05). Örneklenme durumu yeterli olan hastalar ile yetersiz olan hastalar arasında örneklenen doku hacmi bakımından istatistiksel anlamlı fark bulunmaktadır (p0,05). SONUÇ: Yetersiz endometriyal örnekleme klinik pratikte postmenopozal hastalarda sık karşılaşılan ve çoğu zaman yönetimi hususunda hekimleri zorlayan bir durumdur. Postmenopozal hastalarda ileri yaş ve menopoz süresi yetersiz enometriyal örneklemedeki en büyük risk faktörleridir. Ayrıca atrofik endometriyumları ve intrakaviter sıvı nedeniyle örnekleme yapılan vakalarda, patolojik inceleme için yeteri kadar numuneyi alabilmek çoğu zaman zor olmaktadır. Endometriyal kalınlık nedeniyle örnekleme yapılan hastalardaki başarı oranı ince endometriyuma sahip postmenopozal kanamalı hastalardan belirgin olarak daha yüksektir. İşlem esnasında tercih edilen aspirasyon cihazları arasında örneklemenin yeterliliği konusunda önemli bir fark bulunmasa da işlem öncesinde hastaya uygulanacak oral veya vajinal misoprostol tedavisi örneklemenin yeterli olma şansını arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study, it was aimed to investigate the factors associated with inadequate endometrial sampling in postmenopausal patients. METHODS: This retrospective study is based on the medical records of 500 patients who were admitted to the Department of Obstetrics and Gynecology of Istanbul Medeniyet University Prof Dr Süleyman Yalçın City Hospital with the complaint of bleeding in the postmenopausal period or who were found to have an increased endometrial thickness incidentally in the postmenopausal ultrasound examination and were subjected to endometrial sampling for these reasons, and who met the criteria. Demographic characteristics of the patients, duration of menopause, obstetric history, smoking status, endometrial biopsy indications, uterine characteristics determined by transvaginal ultrasound before the procedure, the volume of material collected, whether misoprostol was applied before the procedure, the anesthesia method applied in the procedure, the instruments used in the procedure, and the data on the need for cervical dilatation were collected. Endometrial samples were evaluated in two groups as adequate and insufficient samples according to the pathology results. The similarities and differences of the collected data for these two groups were analyzed by statistical methods. The results were compared with the data in the available literature and interpreted. RESULTS: A total of 500 patients were included in the study. The mean age of the patients was 61.3±9.4 years, and the mean duration of menopause was 11.62±8.86 years. 327 (65.4%) of the patients were adequate for sampling, 173 patients (34.6%) were insufficient. The most common first two findings in the pathology results of the adequate group were endometrial polyp with 34.9% and surface epithelium of the endometrium with 33.0%. In 25 (7.7%) of these patients, the pathology result was malignant. Sampling was repeated in 20.8% of the patients whose pathology results were inadequate. The pathology result of 38.8% of these patients is benign. The pathology result of 3 (8.3%) of 37 patients whose sampling was repeated was malignant. After endometrial sampling, hysterectomy was performed in 13.6% of the patients. The highest result in these patients was atrophic endometrium. There was a statistically significant relationship between the sampling status of the patients, age and menopause time (p0.05). There was a statistically significant difference in the sampled tissue volume between the patients with adequate sampling status and those with insufficient sampling status (p0.05). CONCLUSION: Inadequate endometrial sampling is a common situation in postmenopausal patients in clinical practice and often complicates physicians to follow up. In postmenopausal patients, advanced age and duration of menopause are the biggest risk factors for insufficient enometrial sampling. In addition, in cases where sampling is performed due to atrophic endometrium and intracavitary fluid, it is often difficult to obtain enough samples for pathological examination. The success rate in patients who were sampled for increased endometrial thickness was significantly higher than in patients with postmenopausal bleeding with thin endometrium. Although there is no significant difference in the adequacy of sampling between the aspiration devices preferred during the procedure, oral or vaginal misoprostol treatment to be applied to the patient before the procedure will increase the chance of sampling sufficiency.